Waar ben je naar opzoek?

10 redenen om de kraamvisite uit huis te gooien

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
10 redenen om de kraamvisite uit huis te gooien

Kraamvisite is één van de talloze dingen die je tijdens je zwangerschap iets rooskleuriger in gedachten hebt dan het werkelijk is. Nu is er natuurlijk niets mis met visite die je baby komt bewonderen, maar post partum kan al deze aandacht best vermoeiend zijn.

Wat veel kraamvrouwen echter vergeten is dat je uitgerekend deze periode best een tikje egoïstisch en/of bitchy mag zijn. Je hebt namelijk niet alleen een volwaardig persoon uit je lichaam geperst, maar bent ook nog eens hoofdverantwoordelijk voor de gezondheid van dit minimensje. Niet te vergeten dat al deze nieuwe verantwoordelijkheid een hoop energie kost en deze energie (juist in de kraamweken) extreem ver te zoeken is.

Gelukkig raken steeds meer mensen bekend met de zogenaamde ‘etiquette voor de kraamvisite’, maar deze vlieger gaat niet voor iedereen op. Er zijn nog altijd te veel vrienden, familieleden, collega’s en overige babybewonderaars die de regels niet kennen of ze simpelweg aan hun laarsje lappen.

10 redenen om kraambezoek uit te stellen

“Kraamvisite… Waarom bestaat het eigenlijk nog!?” zo luidde een reactie onder het blog 10 types die beter niet op kraamvisite hoeven te komen.  Iets wat me stof tot nadenken gaf, want inderdaad: kraamvisite hoort er dan wel bij, maar is…

  • Denise Meijer

Nu is het natuurlijk niet (meteen) nodig om je oudtante uit Lutjebroek de deur te wijzen omdat ze vijf minuten later op de stoep staat dan verwacht; maar de volgende dingen hoef je dan weer absoluut niet te pikken van je kraamvisite. Hoe aardig de persoon ook is.  

10x wijs je kraamvisite de deur

Reden 1: Tot in de late uurtjes blijven hangen

Het is natuurlijk wel heel erg vervelend dat je collega de hele week moet werken en pas na zessen op visite kan komen… Maar dat is natuurlijk geen excuus om te verwachten dat ze wel ‘effe mee kan eten’, twee flessen prosecco achterover kiepert alvorens ze om half 12 ’s avonds eindelijk eens naar huis toe gaat. Voor etenstijd ben je weg en als je echt niet eerder kan komen, dan moet je toch echt doen met het kleine gaatje na het eten en een ‘uurtje of zeven’. Dat is al laat genoeg. Zeker met het moordende schema wat een pasgeboren baby heeft.

Reden 2: De snotterige visite

Lang leve de Nederlandse mentaliteit! Ik bedoel: er zijn maar weinig mensen die een verkoudheid zien als iets waarvoor thuisblijven noodzakelijk is. Dit is natuurlijk prima, maar NIET in het geval als het de kraamvisite betreft. Een snotneus = wegblijven. Het laatste wat je wil is dat de baby aangestoken wordt met ‘wat voor beestje dan ook’, omdat iemand zo nodig bij jou op de bank de ‘bikkel’ uit moest hangen. Dat doen ze maar op het werk en niet in het bijzijn van een pasgeboren baby.

Reden 3: Blijven plakken

Hoelang gaat men op kraamvisite? Maximaal een (klein) uurtje. Althans: dat is wel een beetje de richtlijn als het gaat om de visiteduur. Niets is zo vervelend als kraambezoek die uren achtereen op de bank blijven plakken en zo ongeveer viersterren-service verwachten als ze er zijn.

De vermoeidheid van de bevalling, de slapeloze nachten, gierende hormonen en moordende stuwing: allemaal redenen waarom je een plakker, na een kopje koffie, zonder enig schuldgevoel naar huis kan sturen. Wat zeg ik? Dat moet. Bijkletsen doen jullie wel als de baby iets ouder en je vagina iets beter genezen is.

Reden 4: Babysnatchen

Slechts een heel select groepje aan mensen kan de baby ongevraagd uit de box/ het wippertje of wiegje pakken en zal dit ook overleven. Niets maakt mamabeer woester dan iemand die haar baby ongevraagd bij zich neemt. Noem het de hormonen, beschermingsdrang of ‘overdreven’. Feit is dat niemand, ongevraagd, aan je baby hoeft te zitten. Het kan op zijn minst even gevraagd worden. Ook als je het kleintje besluit door te geven aan het vijfkoppige gezelschap bij je op de bank.

Reden 5: Ongevraagd (kut) advies geven

Dit.Doe.Je.Gewoon.Niet… Punt!

Hoe flauw is het om een toch al onzekere, ietwat labiele, vrouw te voorzien van adviezen waar ze A. uiteindelijk geen zak aan geeft en B. laat twijfelen over haar kwaliteiten als (nieuwe) moeder. Alsof je dat al niet genoeg doet zeker? Kortom: Ongevraagde adviezen blijven thuis. Samen met de snotterige visite.

Reden 6: Horrorverhalen vertellen

Het staat me nog levendig bij dat ik een familielid op visite had die het nodig vond om echt IEDERE KEER WEER met een horrorverhaal te komen over iets wat met pasgeboren baby’s te maken had. Iets wat er uiteindelijk voor zorgde dat ik nachtenlang wakker lag om mijn baby zijn ademhaling te checken en om de haveklap met hem bij de huisarts zat. Bloednerveus werd ik ervan! Kortom: het is natuurlijk vreselijk als je toevallig net hebt gehoord dat iemand zijn baby met spoed is opgenomen, maar dit kan men beter even achterwege laten.

Reden 7: Met een GROOT gezelschap komen

Natuurlijk is het gezelliger om met een groepje te komen, maar een vol huis is nu niet bepaald iets wat een kraamvrouw gelukkig stemt. Vergeet daarnaast ook de partner niet, die ondanks het flinke slaapgebrek ineens voor een heel feestgezelschap koffie moeten zetten en beschuitjes moet smeren. Ga je op visite? Houd het dan bij je gezin of (beter nog) ga langs met niet meer dan twee à drie personen. Het is al druk genoeg.

Reden 8: Ongevraagd foto’s van je baby op Social Media plaatsen

Ik denk dat dit puntje weinig uitleg nodig heeft. Dit is iets wat je, anno 2020, echt niet meer kan doen.

Reden 9: Je vinger in een baby zijn mondje steken

Dit ‘recht’ is voorbehouden aan de moeder en dan ook alleen de moeder. Er is 0,0 behoefte aan jouw plakkerige, bacterierijke, ‘geen-idee-waar-dat-ding-allemaal-heeft-gezeten’- vingertje in de mond van een baby. Just so you know.

Reden 10: De baby wakker maken

Natuurlijk is het zuur als het kleintje uitgerekend dat jij op visite komt ruim twee uur ligt te ronken. Maar wakker maken? Dat doe je niet. Nooit! De momenten dat een baby even rustig slaapt zijn al zeldzaam genoeg. Die moeten we koesteren! En degene het durft om deze schaarse, vredige momentjes te verstoren? Ach… Laat ik het zo zeggen: Ik hoop dat je het dan niet erg vindt om voortaan vooral als ‘vage kennis’ door het leven te gaan.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen