10 vragen aan lesbische moeder Kari
Iedereen kent wel ‘die andere’ moeder. Een moeder die bijzonder is door haar relatiestatus, haar omgang met kinderen of om een andere reden. Eigenlijk bestaat er geen ‘die andere’ moeder. We zijn allemaal bijzondere mama’s op onze eigen manier! In deze serie 10 vragen aan ‘bijzondere’ mama’s. Hier lees je de antwoorden van lesbische mama Kari
Naam: Kari (blogt ook voor Love2BeMama)
Leeftijd: 30
Relatiestatus: Getrouwd
Kind: Isaya (bijna 2)
Waarom ik anders ben: Omdat ik ben getrouwd met een andere vrouw
1. Wat is de meest gestelde vraag + bijbehorend antwoord?
Hoe hebben jullie dat dan gedaan? Met behulp van een donor! We hebben het eerst anoniem geprobeerd. Maar dat proces duurde zo lang en was zo stressvol dat toen we, na ongeveer een jaar, een aanbod kregen van een bekende donor dit met beide handen aangrepen.
Lees ook: Geen sperma wel een kind? Er is hoop! (buiten een zaaddonor om)
2. Wat is het meest gehoorde vooroordeel? Klopt dat?
Zal ze dan geen vader missen? Ik kan het me niet echt voorstellen. Het is superfijn als een kind kan opgroeien met twee ouders. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders, omdat je dan de zorg en het geluk met elkaar kunt delen. Het is dan verder onbelangrijk of dat twee mannen, twee vrouwen of een man en een vrouw zijn. Ik wil hiermee overigens niet zeggen dat alle single mama’s en papa’s niet voldoende zijn! Liefde. Dat is het allerbelangrijkste.
3. Waar loop je tegenaan in de maatschappij?
Mensen gaan er automatisch van uit dat één van ons de moeder is en de ander een vriendin of zus. Dat is vervelend. Ik wil dat mensen gelijk zien dat we een gezin zijn als we op straat lopen. Ik ben jaloers op vrouwen die naast de kinderwagen lopen, hun man erachter en iedereen weet toch gelijk dat zij de mama is. Klinkt misschien vreemd voor een hetero vrouw om dit te lezen, maar the struggle is real.
We hebben gelukkig geen last van negativiteit of discriminatie. We zijn terwijl ik dit typ op vakantie. Toen we door de douane moesten vroeg de douanier: “waar is haar vader?” Dan sta ik al bijna klaar met ons trouwboekje en haar geboorteakte, maar een simpele: “ze heeft twee mama’s” is genoeg. Niemand vindt het vreemd.
4. Hoe omschrijf je aan je kind ‘de situatie’?
Nog niet. Ze is nog geen twee. We zeggen natuurlijk wel: “Dat is Isaya, dat is mama en dat is mama.” Aya heeft twee mama’s. Maar ze heeft natuurlijk nog niet door dat dit anders is dan bij andere kindjes.
Lees ook: Als ze maar niet lesbisch is
5. Wat vind je het minst leukst aan het moederschap?
De angst. Het is het allermooiste wat ik ooit heb mogen ontvangen. Dat brengt de angst met zich mee dat je het ook weer kwijt kunt raken.
6. Waar geniet je van bij het moederschap?
Alles! Ik ben een gigantische moederkoe. Ik vond zwanger zijn leuk, borstvoeding geven, uren tuttelen en knuffelen, badjes, speeltjes, boekjes, gewoon lekker de hele dag samen zijn, tuttelen. Heerlijk! Het leukste wat ik ooit heb gedaan.
7. Was je kind gepland?
Ja enorm.
8. Heb je spijt?
Nee.
9. Wat had je achteraf gezien anders gedaan?
Bij de volgende (als we zo lucky mogen zijn!) gaan we natuurlijk gelijk aan de slag met de bekende donor en niet weer eerst dat tergende proces van een inseminatie-kliniek door.
Lees ook: 5x wat je moet weten over IVF
10. Wat is je gouden tip voor moeders in dezelfde situatie als jou?
Praat goed met elkaar over wat je wilt, denk vervolgens goed na of dit ook is wat jij wilt, onderzoek of het mogelijk is en ga ervoor. Win eventueel advies in bij anderen, maar luister vooral naar jezelf en je partner. Jullie gaan dit doen, samen, de rest van de wereld mag jullie daarbij steunen of anders zijn mond houden.