20 bijnamen van onze dochter (met uitleg!)
Het is niet eenvoudig om een naam te kiezen voor je kindje. Maar als je denkt dat je de naam gevonden hebt en overal aan te hebben gedacht (rijmt het niet met, pestbaarheidsfactor, etc.) hak je de knoop door. Dit wordt ‘m! De geboortekaartjes kunnen naar de drukker! En hoe spreek je je kind aan in de eerste fase van zijn of haar leven? Met van alles behalve de eigen naam.
Het gaat allemaal vanzelf
Bijnamen ontstaan vanzelf. Die worden vaak gecreëerd bij een bepaalde gebeurtenis of bijzonder moment. Zonder dat je er bij nadenkt floept er iets uit en voor je het weet, is het de normaalste zaak van de wereld. Zo ook bij ons thuis. Hieronder volgen 20 bijnamen die wij thuis voor onze dochter gebruiken. Sommige zijn ook haar eigen schuld hoor, want er zit een kop op! Manmanman..
- Poppetje. Want ja, hey, luister dan, het is gewoon een poppetje.
- Draak. Deze bijnaam zullen vele ouders gebruiken voor hun kroost. Waarschijnlijk met Zwelgje als inspiratiebron. Bij ons is het echter meer afgeleid van Drogon, één van Daenerys Targaryen’s draken uit Game of Thrones. Ze schreeuwt namelijk net zo hard als ze haar zin niet krijgt.
- Kleine Führer. Weet je wie ook zo lekker kon schreeuwen en met zijn armen zwaaien? Zeker als hij iets duidelijk wilde maken? Juist. En daarbij heeft ze ook nog eens nagenoeg hetzelfde kapsel, want met die pluk haar valt (nog) niets te beginnen. Het snorretje ontbreekt gelukkig.
- Blije gup. Eigenlijk is de kleine dame altijd wel goed gemutst, lacht ze veel en heeft ze een heel blij gezicht.
- Prinses. Want ja, is niet iedere dochter papa’s kleine prinses? Dat bedoel ik.
- Mini-vrouwtje. Er lopen bij ons thuis drie katten in de rondte. Die hebben twee personeelsleden, namelijk Baasje (m) en Vrouwtje (v). En daar is nu dus ook Mini-vrouwtje (v) bij gekomen.
- Moppie. Mama’s kleine moppie. De bijnamenlarij is soms zo simpel.
- Boeddha(tje). Nu mevrouw zelfstandig begint te zitten is het af en toe net een kleine boeddha met haar dikke babybuikje.
- Blij ei. Variant op Blije gup.
- Vreetschuur. Als ze weer eens een dag heeft waarop alle flessen, bakjes groente en bakjes fruit (zo goed als) helemaal leeg gaan.
- Tante Bep. Vaak gebruik bij overdracht naar de oppas of bij het doornemen van de dag door papa en mama. Maar ook als aanduiding in gesprekken met anderen.
- Kleine terrorist. Heeft niets met enig lidmaatschap van welke terroristische organisatie dan ook te maken, maar is soms wel van toepassing qua gedrag.
- Stinky. Gebruikt bij ondraaglijke geuren uit geproduceerde poepluiers. Inspiratiebron is een voormalig collega van papa. Die overigens geen poepluiers produceerde, maar wel stonk.
- Monster. Variant op Draak.
- Ef. F. is haar voorletter. En die spreek je uit als ef. Ef dus.
- Schijtpot. Door één van de opa’s veelvuldig gebruikte bijnaam. Oorsprong niet bekend.
- Ouwe dibbes. Naar goed Amsterdams gebruik. Wordt niet heel vaak gebruikt. Is officieel ook een aanduiding voor een man, dus ja..
- Muppet. Vrij algemene bijnaam voor kleine kinderen dus waarom niet bij ons.
- Kwijltje. Tante Bep(!) krijgt inmiddels tandjes en kwijlt als een dolle.
- Knetterkont. Last but not least, haar allereerste bijnaam. Ontstaan tijdens een lange sessie van scheetjes bij mama op schoot. Tevens haar alias op Twitter.
Er zullen ongetwijfeld bijnamen tussen zitten die iedere ouder wel gebruikt en bovenstaande is ook maar een selectie van velen. Bijnamen voor kinderen zijn nagenoeg nooit uniek, hoewel Kleine Führer waarschijnlijk een goede kans maakt. Welke bijnamen gebruiken jullie? Aanvullingen zijn welkom!