7 dingen die je moet weten over een keizersnede
Hoewel een keizersnede in Nederland over het algemeen als een noodzakelijk kwaad wordt gezien, zijn er altijd nog mensen die denken dat het een luxe is. Het is gewoon een buikoperatie… en ook pijnlijk!
Héérlijk, een geplande keizersnede
Een geplande keizersnede kent o.a. geen weeën, geen persdrang en geen totaalruptuur van je vagina tot anus. Als je dit apart neemt (en dan laten we de spoedkeizersneden, waarbij weeën zeker tot de mogelijkheid behoren even achterwege), dan kan het inderdaad gemakkelijk lijken…
Je gaat liggen, krijgt de ‘o-zo’ gevreesde ruggenprik en binnen een kleine 30 minuten is de baby er. Menig vrouw zal er voor tekenen en menig vrouw die een keizersnede heeft ondergaan zal het ‘gemakkelijke’ gedeelte ontkrachten. Want een keizersnede is nu ook niet bepaald een picknick in Toscane. Wil je weten waarom niet? Lees dan vooral de onderstaande punten!
1. Het is koud, kouder, koudst in de operatiekamer. En met niets anders te dragen dat een prachtig ziekenhuisjurkje kan je daar best last van krijgen. Maar (ja, er is een maar) met een beetje geluk ben je onder invloed van een redelijke dosis aan adrenaline om je warm te houden.
2. Dacht je dat je niets voelt? Denk nog maar eens een keer. Ja, de pijn is dankzij de verdoving, vooraf toegediende pijnstilling en (daar is het weer) de adrenaline, zo goed als verdwenen. Maar je voelt wel degelijk dat er iets gebeurt aan de andere kant van het gordijn. Denk aan: Duwen, trekken, nog een keer duwen en dan de laatste keer goed trekken voordat je kindje er uitkomt. En favoriete moment van dit alles? De geur die vrijkomt wanneer je aderen één voor één dicht gebrand worden… Heerlijk!
3. Neem elke vorm van pijnstilling dankbaar aan! Geloof me maar. Tijdens de operatie ben je al zo goed als platgespoten met alles wat er te vinden is, maar jammer genoeg is dat pijnloze gevoel niet voor altijd. Na een x-aantal uur komen de effecten van de anesthesist zijn wondermiddeltjes tot een einde en daarmee komen we ook gelijk op het volgende punt…
4. Naweeën! Ik wist niet dat het mogelijk was. Weeën krijgen na een wee-loze bevalling, maar niets is minder waar. Je baarmoeder doet namelijk net zo ijverig als bij een normale bevalling, haar best om alle overtollige stolsels en troep eruit te werken en moet net zo goed weer krimpen als bij ieder ander. Dat in combinatie met een kleine honderd, verse, in- en uitwendige hechtingen is daar is maar één woord voor: Auw!
5. Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen! Alleen is hardop lachen geen mogelijkheid. Net zoals niezen, hoesten, draaien en bewegen in het algemeen.
6. De algehele darmcontrole is ver te zoeken. En dan ook echt op elk mogelijk te bedenken vlak! Poepen kan je sowieso wel vergeten de eerstkomende dagen en daarnaast heb je last van (heel) veel valse lucht. Valse lucht die onverbiddelijk zijn weg naar buiten zal zoeken en dankzij het recentelijk verdoofde onderkantje zal je er niets tegen kunnen beginnen. Zelfs niet als je de hele ziekenhuiskamer vol staat met kraamvisite. Oeps!
7. Het gevoel rond de huid van je litteken komt (hoogstwaarschijnlijk) nooit meer terug. Heel soms zal je denken dat dit wel het geval is, want jeuk krijg je wel. Krabben heeft echter geen nut. Vanaf je eerste keizersnede heb je dus permanent een doof stuk huid op je lichaam en dit is bijna zonder uitzondering. Handig puntje: Ik voel aan mijn litteken wanneer het gaat regenen. Piet Paulusma, eat your heart out!
Eén keer, nooit weer?
Hoewel je bijna zou denken dat dit een ‘één keer, nooit meer’ ervaring had moeten wezen is het tegendeel waar! Na mijn eerste (spoed)keizersnede, kreeg ik een onverwachtse tweede en hoogstwaarschijnlijk ligt er ook nog een derde in het verschiet. Daarmee zal dit ook de laatste zijn, want in Nederland wordt meer dan drie keer een keizersnede, als onverantwoord gezien (met uitzondering daar gelaten).
Ja, een keizersnede kent risico’s, minder leuke punten en een langere herstelperiode als bij een reguliere bevalling. Maar de eerste keer dat je jouw kind boven het blauwe gordijntje tevoorschijn ziet komen… is en blijft goud waard!
Heb jij ook een keizersnede gehad? Wat waren de positieve en negatieve kanten voor jou en zou je het, net als ik, meerdere keren doen?