Help! Ik heb een baarmoederverzakking…
Tijdens de laatste weken van je zwangerschap had je last van urineverlies en pijn in je onderrug, maar je was ook hoogzwanger dus waarom zou je je zorgen maken? Nu je baby alweer een paar maanden oud is lijken de klachten niet echt over te gaan. Zou er toch meer aan de hand zijn?
Uitrekken
Tijdens de zwangerschap rekken de banden en spieren in je bekkenbodem uit en verzwakken ze. Dit gebeurt om te zorgen dat de baby geboren kan worden. Na de bevalling zou dit vanzelf moeten herstellen, maar als de banden en spieren teveel verzwakt zijn of uitgerekt kan het zijn dat dit niet gebeurt. Oorzaken hiervoor kunnen een bevalling van een grote baby of een moeilijke bevalling zijn. Je baarmoeder heeft te weinig ondersteuning door de opgelopen schade en deze glijdt naar benden. In ernstige gevallen steekt de baarmoeder zelfs deels uit je vagina.
Symptomen baarmoederverzakking
Wanneer je een lichte baarmoederverzakking hebt zal je waarschijnlijk nog weinig merken. Bij een ernstige verzakking krijg je klachten zoals een zwaar of trekkend gevoel in je benen. Problemen om je urine op te houden, weefsel dat uit de vagina komt. Ook pijn in je onderrug en het gevoel alsof je zit op een kleine bal komen voor. Helaas komen ook seksuele problemen voor bij een baarmoederverzakking. Je kunt minder of geen gevoel hebben in de vagina. Vaak worden de symptomen in de loop van de dag erger.
Huisarts
Veel vrouwen schamen zich voor klachten van een baarmoederverzakking en zullen niet zo snel naar een huisarts gaan. Als de klachten die je hebt echter je dagelijks leven gaan verstoren is het verstandig toch een afspraak te maken met de huisarts. Het helpt misschien om te bedenken dat je echt niet de enige bent met dit soort klachten. Tijdens het onderzoek zal je arts vragen te hurken, dan kan hij kijken hoever de baarmoeder zich in de vagina bevindt. Daarnaast zal de arts je vragen een vragenlijst in te vullen waaruit moet blijken hoeveel klachten je hebt en hoe ingrijpend deze zijn ij je leven.
Behandeling
Als je weinig of geen klachten hebt hoef je niets te doen. De verzakking kan wel in de loop van de jaren verergeren. Het is dus goed om af en toe te blijven controleren. Als je wel klachten hebt kun je een gespecialiseerde bekkentherapeut bezoeken. Deze zal oefeningen met je doen en je huiswerk meegeven. Daarnaast is het goed te voorkomen dat je overgewicht krijgt, dit verergert de klachten namelijk, en om niet te zwaar te tillen. Voor ernstigere gevallen van een baarmoederverzakking kan er een speciaal pessarium worden aangemeten. Dit gaat in je vagina en zorgt ervoor dat de baarmoeder op zijn plaats blijft. Als laatste mogelijkheid kan je geopereerd worden. Dan wordt geprobeerd de schade te herstellen. Als je echter nog kinderen wil is dat niet verstandig. Tijdens een zwangerschap en bevalling komt er veel druk op het baarmoedergebied te staan en dan kunnen de gerepareerde delen weer scheuren.
Preventie
Een baarmoederverzakking is niet echt te voorkomen, maar je kunt wel zelf wat dingen doen om te proberen het risico te verminderen. Allereerst kun je tijdens en na je zwangerschap oefeningen doen. Een bekkentherapeut kan je hiermee helpen. Probeer te voorkomen dat je geconstipeerd raakt. Als je hard moet persen tijdens de ontlasting loop je meer risico op een verzakking. Probeer zwaar tillen te vermijden en til op een goede manier, met de goede houding. Tot slot is overgewicht een risicofactor en is het goed om daar wat aan te doen