Als vrouw word je ongesteld en krijg je te maken met ongsteldheidsprobleempjes. Tja, dat hoort er nou eenmaal bij als je vrouw bent. Of je het nou leuk vindt of niet. Wij vrouwen hebben nou eenmaal een cyclus. Een menstruele cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. In de praktijk varieert de lengte van de cyclus van vrouw tot vrouw. Bij sommige vrouwen is hij wat korter, bij andere langer. Bovendien kan de duur van een cyclus bij eenzelfde vrouw wijzigen in de loop van haar leven. De eerste menstruatie van een vrouw is speciaal.
Eerste menstruatie
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken. Vanaf dat moment gaat een meisje menstruatieproducten gebruiken. In veel gevallen wordt de eerste menstruatie van een meisje ook ‘gevierd’. In sommige culturen heel uitbundig. Het is ook verstandig om je dochter nu te vertellen dat ze vruchtbaar is.
Is jouw dochter voor het eerst ongesteld geworden en wil je haar eerste menstruatie vieren? Lees dan dit blog: wij geven tips hoe je dit aan kunt pakken.
Voor het eerst ongesteld
Is je dochter voor het eerst ongesteld geworden? Dan gaat er een nieuwe wereld voor haar open. Voordat je dochter haar eerste menstruatie krijgt is het fijn om dit onderwerp al bespreekbaar te maken. Meisjes worden op steeds jongere leeftijd ongesteld dus wees er op tijd bij om je dochter hier meer over te vertellen. Je kan dan ook meteen al vertellen wat voor producten je kan gebruiken als ze ongesteld is geworden. Als jij als moeder dit onderwerp bespreekbaar maakt dan voelt het voor je dochter veilig om bij je te komen met vragen.
Als je mama bent van een dochter dan krijg je er over een aantal jaar mee te maken dat ze ongesteld wordt (of heb je al een dochter in die leeftijd?). Misschien wil je daar nog niet aan denken, want je geniet nog zo van je kleine meisje(s), maar toch vraag ik je om er eens over na te denken.
- Hoe oud was jij toen je voor het eerst ongesteld werd?
- Hoe was die ervaring?
- Durfde je ermee naar je moeder te gaan of het te delen met iemand die je vertrouwd?
- Werd er een feestje van gemaakt of weinig aandacht aan besteedt?
- Kreeg je je eerste maandverband en/of tampons van je moeder?
Eerste menstruatie: Hoe ga je er als moeder mee om?
Het is belangrijk om als moeder (of vader) open te zijn als het gaat om de eerste menstruatie. Je wilt niet dat je dochter zich daar ongemakkelijk bij gaat voelen. Het is iets speciaals wat haar een stapje verder brengt naar de volwassenheid. En voor jou als moeder is het ook een volgende fase. Je dochter wordt volwassen!
Vier dit moment en neem tijd samen met je dochter om haar het een en ander uit te leggen:
- Hoe gebruik je maandverband en tampons?
- Wat zijn menstruatiecups?
- Hoe gooi je maandverband en tampons weg?
- Wanneer weet je dat je ongesteld wordt?
- Hoelang duurt een menstruatie cyclus?
- Hoeveel bloedverlies is er tijdens de menstruatie?
- Wat doe je als je je niet lekker voelt?
- Welke menstruatieproducten kun je gebruiken?
- Welke producten heb je altijd in je schooltas?
- Hoe ga je om met hygiene?
- Hoe ga je om met je menstruatie in combinatie met school en sport?
Jij als moeder kunt die vragen als geen ander beantwoorden! Zorg voor een veilige omgeving voor je dochter en neem de tijd om dit te bespreken. Bewegen is trouwens heel fijn als je ongesteld bent. Haar lichaam maakt dan endorfine aan en dat stofje werkt als pijnstiller…
Laat je dochter ook zien waar ze in huis de menstruatieproducten kan vinden. Leg ook wat voor haar klaar in de badkamer, op de wc en geef haar producten die ze mee kan nemen naar school.
Tips om de eerste menstruatie van je dochter te vieren!
- Eet een taartje en vier haar volwassenheid!
- Koop een cadeautje voor haar wat haar herinnert aan haar eerste menstruatie (een mooi aandenken).
- Geef je dochter een cadeaupakketje in een handig toilettasje (die ze mee kan nemen) met o.a. een setje tampons en maandverband.
- Maak er een moeder-dochter-dagje van en ga samen lekker op pad.
- Maak een lekker kopje thee voor je dochter met wat lekker en installeer haar op de bank met haar lievelingstijdschrift, muziek of tv-serie.
- Zet haar onder een warme douche en geef haar een lekkere douchegel.
- Laat haar zelf meer lezen over ongesteld zijn. Dit is een leuk boek voor jonge meiden: Lijfgids voor meisjes!
- Maak er geen geheim van, maak het bespreekbaar.
Menstruatieproducten
Tegenwoordig is er veel keuze aan menstruatieproducten: tampons, maandverband, wasbaar maandverband en er zijn menstruatiecups. Wanneer je dochter voor het eerst ongesteld is, kan het lastig zijn om meteen een tampon in te brengen. Als ze het prettig vindt kan ze beginnen met maandverband en dan gaandeweg de tampons en misschien een menstruatiecup uitproberen en gebruiken.
Welke menstruatieproducten ze wil gebruiken is een keuze die ze zelf maakt. Waar voelt ze zich goed bij? Je gaat geen tampons gebruiken omdat een ander vindt dat jij dat moet doen. En je gebruikt ook geen maandverband omdat een ander vindt dat jij dat moet doen. Die keuze maak jij zelf! Het is heel fijn dat wij Nederlandse vrouwen gebruik kunnen maken maandverband en tampons voor een goede hygiëne. Ook is wasbaar maandverband gebruiken helemaal niet gek meer.
Ben jij op zoek naar herbruikbare menstruatieproducten? Hier vind je alles voor een gezonde en duurzame menstruatie.
Tip: Wil je dochter eens verschillende herbruikbare menstruatieproducten testen? Hier kun je het ongesteld en ontdek startpakket bestellen met o.a. een menstruatiecup én wasbaar maandverband.
Feitjes over de eerste menstruatie van een meisje:
Wist je dat…
… je gemiddeld 13 jaar bent als je voor het eerst ongesteld wordt?
… 50% van de meiden van 12 jaar al eens ongesteld is geweest?
… Nederlandse vrouwen gemiddeld 400 tot 500 keer ongesteld wordt in haar leven? (pff, ik moet nog even…)
… 1.000.000 eitjes bij je geboorte met je meedraagt en er nog steeds 400.000 eitjes over zijn vanaf je 1e menstruatie?
In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.