8x Hoe ga je om met een miskraam?
Ik dacht altijd luchtig over het krijgen van een miskraam. Ach, kan gebeuren. Het is vervelend en naar maar op een gegeven moment ga je weer door en laat je het achter je. Totdat ik zelf een miskraam kreeg met 9 weken. Tussen de tweede en de derde, toen wist ik wel beter helaas. Op dat moment wist ik niet goed hoe ik met de situatie om moest gaan. Het begon met 7,5 week met een bloeding. De verloskundige stelde mij gerust maar eigenlijk wist ik al beter. Ik had letterlijk en figuurlijk een onderbuikgevoel. Ruim een week zat ik in spanning en voelde ik mij belabberd, misselijk en ziek. Gek genoeg was het ook een opluchting toen ik de miskraam daadwerkelijk kreeg.
Taboe
Ik was een leek op het gebied van het krijgen van een miskraam maar het hakte er behoorlijk in. Ik dacht: dat overkomt mij niet! Ik had letterlijk een gebroken hart. Toen ik om mij heen vertelde dat ik een miskraam had gehad hoorde ik ‘ervaringsverhalen’ van andere vrouwen. Maar wat mij opviel was dat, als ik ze niet had verteld over mijn miskraam, ik die verhalen nooit zou hebben gehoord. En in mijn omgeving vonden ze het heel vervelend maar daarna ging het leven weer verder. Wat viel er over te praten? Uiteindelijk kwam ik er ook snel overheen maar rondom de uitgerekende datum had ik het wel weer moeilijk.
Er rust een taboe op het krijgen van een miskraam. Je praat er niet over en gaat gewoon verder. Volgende keer zwangerschap beter. Jammer want het zo ‘mooi’ zijn als wij vrouwen er gewoon over kunnen praten met elkaar. Het is heftig om lichamelijk en geestelijk een miskraam mee te maken. In het ergste geval komt de miskraam niet vanzelf en moet je nog een curettage ondergaan met alle gevolgen van dien. Er zijn vrouwen die regelmatige een miskraam hebben gehad, andere krijgen maar één miskraam of zelfs nooit.
Volgens de cijfers krijgt 1 op de 4 vrouwen een miskraam.
Hoe ga je om met een miskraam?
Ik zou het heel prettig hebben gevonden als er een soort ‘handleiding’ was hoe je omgaat met een miskraam. Door ervaring ben ik wijzer geworden en mijn tips heb ik voor jou op papier gezet. Het zijn niet alleen mijn tips maar ook tips die ik vond op internet of tips van andere moeders die er, helaas, ook ervaring mee hebben. Ik hoop dat jij dit nooit mee hoeft te maken maar als het je toch overkomt dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt. Je moet tenslotte je gebroken hart weer aan elkaar lijmen…
1. Als je kunt, vertel dan je verhaal
Ook al weet nog niemand van je zwangerschap af, vertel dat je een miskraam hebt gehad. Ook al vinden ze het moeilijk om te horen en weten ze niet hoe ze ermee om moeten gaan. Mensen weten dan waarom jij je beroerd voelt of kort door de bocht bent. Ze kunnen daar rekening mee houden. En als je er open en eerlijk over bent komen andere vrouwen ook met hun verhaal. Zij vinden het fijn om ook te delen en er over te kunnen praten met iemand anders die er, helaas, ook ervaring mee heeft.
2. Erken dat je zwanger was
Je bent dan misschien maar even zwanger geweest en je zwangerschap is misgegaan in een vroeg stadium; je was zwanger en je zou moeder worden. Erken dat je zwanger was en dit je eerste kindje zou zijn geweest. Daar is niks mis mee!
3. Zoek je vriendinnen op
Nodig je vriendinnen uit of familie die je vertrouwd. Je hebt vrouwen om je heen nodig met wie je kunt huilen en je verhaal aan kunt vertellen. Vrouwen begrijpen elkaar het beste. Een man is heel sympathiek, hij zal er anders mee omgaan dan jij. Een vaak zijn ze het ‘zo’ weer vergeten terwijl jij veel langer bezig ben met het rouwproces.
4. Probeer je man ook te begrijpen
Mannen worden in dit proces vaak vergeten. Ze denken er in jouw ogen misschien luchtiger over maar voor hun is het ook moeilijk. Ik geef toe dat ze er eerder ‘klaar’ mee zijn dan jij maar toch hakt het bij mannen er net zo goed in. Hij vraagt zich misschien af waarom jij er zo lang over doet om het te verwerken, daar heeft hij geen flauw idee van. Probeer hem dus te begrijpen en ook uit te leggen hoe jij je voelt en geef hem ook de ruimte. Ook als hij sneller weer het leven oppakt. Doe je dat niet dan creëer je afstand tussen jou en je partner en dat is nou net wat je niet wil.
5. Neem je tijd!
Neem de tijd die jij nodig hebt. De ene vrouw is er na een week overheen, de ander heeft een jaar nodig. Iedereen gaat anders om met verdriet. Neem de tijd die jij nodig hebt!
6. Zorg goed voor jezelf
Het is heel pijnlijk wat je hebt meegemaakt maar je leven stopt hier niet. Je moet goed voor jezelf zorgen: eten, drinken, slapen, je persoonlijke verzorging en als je kunt ga dan leuke dingen doen. Probeer van het leven te blijven genieten en na te denken over de toekomst.
7. Probeer andere vrouwen te helpen
Als jij open bent over je miskraam dan komen de verhalen naar boven. Vrouwen willen er toch graag over praten. Weet jij dat iemand een miskraam heeft gehad probeer dan een gesprekje aan te knopen. Ik weet zeker dat ze daar veel baat bij hebben!
8. Het komt goed!
Je bent een moeder geworden, in welk stadium je ook een miskraam hebt gekregen. In een vroeg stadium of later stadium. Maar het komt goed! Er komt een dag dat je er niet meer elke minuut en elke dag aan denkt. En dat is niet erg, accepteer dat ook. Je doet je ongeboren kind daar geen tekort mee. Echt niet!