Waar ben je naar opzoek?

10 dingen over de wereld van kinderfeestjes

4 minuten lezen Sandra
10 dingen over de wereld van kinderfeestjes

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Het eerste kinderfeestje. Jouw kind ontvangt een uitnodiging van… Ja. Van wie eigenlijk? Geen idee. Je zoon of dochter zit een paar maanden op school. Soms zie je heel blije kinderen uit school komen die opgewonden een uitnodiging bij hun vader of moeder in de handen duwen. Je kijkt met een schuin oog naar de genodigden en denkt bij jezelf: hm, we zitten nu toch onderhand al 3 maanden op school. Waar blijft die van ons?

En dan ineens is het zover. Jouw zoon of dochter heeft voor de allereerste keer een uitnodiging gekregen. Koelbloedig neem je hem in ontvangst. Niet te enthousiast doen, snel even scannen wat erop staat, we nemen het thuis wel even goed door. Inwendig kun je het wel uitschreeuwen: Yes. Alles komt goed, we hebben een uitnodiging! Met een goed gevoel verlaat je het schoolplein. Eenmaal thuis maak je snel de enveloppe open. Je leest de volgende tekst: ‘Kom je op mijn feest? Het is van 12.15 uur tot 19:00. Je wordt met volle buik thuisgebracht. Er staat een mandje bij de (naam winkel). Laat even weten of je komt’

Een wondere wereld

De wereld van de kinderfeestjes is erg ingewikkeld. Een wereld die je, zonder enige instructie vooraf, moet leren kennen. Er gebeuren verbazingwekkende dingen waar je niet op voorbereid bent. Dingen die je nooit had verwacht en eigenlijk ook helemaal niet wilt. Maar ja, wie wil er nu die zeurende ‘moeder van’ zijn? Straks wordt je kind nergens meer uitgenodigd. Om je enigszins voor te bereiden op wat komen gaat vertel ik je hieronder alvast wat je kunt verwachten in de wondere wereld van de kinderfeestjes van 4-12 jaar. Op die manier hoef je niet meer te verbazen.

De wereld van kinderfeestje anno 2015

  1. Je spreekt de organisator nooit rechtstreeks aan op zaken waar jij een probleem mee hebt. Het uitspreken van je ongenoegen doe je alleen met ouders van andere genodigden. Fluisterend op het schoolplein: ‘Is dat normaal voor een kind van 4 dat een feestje zo lang duurt?’
  2. Niemand geeft nog een feestje dat 2-3 uur duurt. Dat is zoo 2010. Ouders bedenken tegenwoordig een dagvullend programma. Van 11:00 tot 11:00 is echt niet raar.
  3. Op de uitnodiging vermelden wat je precies gaat doen en waar je naartoe gaat met het dierbaarste bezit van een ander is niet gebruikelijk. Het ‘aanmelden’ van je kind voor het feestje overigens wel. Alsof je al niet genoeg te doen hebt!
  4. Er wordt niet gelet op het budget van de ouders van genodigden. De jarige baan vult zelf een mandje in een winkel. Genodigde gaat naar die winkel en kiest uit het mandje (hopelijk voor jou, zonder al teveel gedoe). Het mandje ligt vol met cadeautjes die gemiddeld €10, – kosten. Of meer!
  5. Er worden de meest fantastische activiteiten bedacht waardoor jij echt niet meer kunt aankomen met oud Hollands snoephappen. Al zegt iedereen heel sociaal wenselijk van wel. Er zijn altijd genoeg redenen om het niet te doen! ‘We zijn eigenlijk ook meer van de knutselfeestjes maar ja, je wordt maar een keer 7 hé’. Feestjes voor jongens worden per definitie niet thuis gehouden. ‘Normaal zouden we thuis blijven maar ja, het zijn jongens hé’
  6. Ouders gaan het liefst heel erg ver weg. Hoe ouder het kind, hoe verder het moet. Een uur rijden is echt noodzakelijk om iets leuks te kunnen doen. Om op de plaats van bestemming te komen met te weinig auto’s worden de genodigden met zoveel mogelijk tegelijk in een auto gestopt. 2 in één gordel. Los op de achterbank of in de achterbak. Het is van belang dat de grote afstand zo snel mogelijk wordt aflegt dus de vaders van de jarigen rijden wat harder dan normaal met jouw kind. 200KM per uur ofzo. Alles wat bij wet verboden is zeg maar. ‘Ach, het is maar voor 1 keer.’ Mocht je er per toeval achter zijn gekomen dat men met de auto op pad gaat en je kind dus aflevert inclusief autostoel dan wordt dit als vreemd ervaren.
  7. Organisatoren spreken nooit over het ware verloop van een feest. Op alle vragen die je stelt krijg je hetzelfde antwoord:’Ja hoor, alles is goed gegaan!’
  8. De eindtijd die op de uitnodiging staat klopt niet. Er staat 17:00 maar in werkelijkheid krijg je je kind op een doordeweekse schooldag pas thuis als hij of zij allang op bed hoort te liggen. Kijk vooral niet vreemd op als je kind bij aflevering letterlijk op de grond valt van vermoeidheid. Soms zijn ouders wel eerlijk over de tijd. Bijvoorbeeld als het feestje op vrijdagavond is: het duurt tot 23:00 (Groep 6) Dan lig ik doorgaans zelf al op bed?
  9. Ga er nooit vanuit dat zaken wel gebeuren en wees op alles voorbereid. Het kan zomaar voorkomen dat iemand een feestje geeft op het strand en jou kind niet goed insmeert waardoor deze totaal verbrand weer thuis wordt afgeleverd en een pijnlijke nacht beleeft.
  10. De snoepzak, altijd bij aflevering aan de deur, dient rijkelijk gevuld te zijn inclusief cadeautje.

Wat je moet weten over kinderfeestjes

Reacties
  • Frederike zei

    Met 4 kinderen in de kinderfeestjes leeftijd herken in de kinderfeestjes stress maar al te goed. Dat was ook 1 van de redenen om te starten met Bijzonderkinderfeestje.nl. Meer dan 170 leuke, “anders dan anders” feestjes. Makkelijk ingedeeld op bijvoorbeeld provincie. En voor ieder budget! En ondanks de drukke voorbereidingen toch proberen te genieten.

  • Kim zei

    Ik weet niet waar jij vandaan komt, maar bij ons in Arnhem zijn kinderfeestjes gewoon kinderfeestjes… Niks voorbedachte cadeautjes (belachelijk trouwens). En de feestjes duren hier ook gewoon een middag…
    Op het feestje van mn dochter hebben we een speurtocht gedaan met ouderwetse spellen. Het snoephappen en ballontrappen vonden de kinderen het leukst…
    Ik ben blij dat het bij ons er net zo aan toe gaat. Vreselijk… Sterkte met alle kinderfeestjes de komende jaren…. Verhuizen zou een optie kunnen zijn 😉

  • Sylvie zei

    O jeetje, zo te horen de nachtmerrie van elke ouder 😀 Ik zou bijna hopen dat Ivar maar weinig vriendjes krijgt

    • sandra zei

      Ha ha ha. Nou, de kinderen hebben er doorgaans geen problemen mee hoor 🙂 Maar. Kinderfeestjes zetten mij regelmatig voor pedagogische dilemma’s.

  • sandra zei

    god, wat een gedoe met de feestjes. Inmiddels is onze 7 jarige dochter al wat feestjes gepasseerd. Gelukkig kun je de kids hier nog heel blij maken met Kidsplay Ground of een high tea. Maar toen onze dochter 7 werd, werd er aan het eind van haar feestje wel door verscheidene kinderen gevraagd waar toch het snoepzakje bleef….. Ja hallo, we blijven niet aan de gang he!

  • Lilian zei

    Whahaha. Mijn meisje heeft zaterdag haar eerste eigen kinderfeestje, want ze wordt 4. Dus fijn om dit nog even te lezen, dat weet ik alvast wat me te wachten staat. Ik denk dat ik me dan voortaan maar aanmeld als ‘rij-ouder’, zodat ik me eventueel met gierende banden nog uit de voeten kan maken als het te erg wordt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen