Feiten en fabels over samen slapen
Toen ik her en der vertelde dat onze zoon bij ons in een wiegje op de kamer zou gaan slapen, werd ik door de meeste mensen voor gek verklaard. Zoals met de meeste opvoedkundige ‘zaken’ had iedereen zijn mening hierover en deze werd niet onder stoelen of banken gestoken. Echter werd het voor mij alleen maar duidelijker toen hij eenmaal geboren was: het wiegje bleef op onze kamer staan en hij heeft de eerste twee jaar van zijn leven gezellig bij mama en papa op de kamer geslapen.
> Lees meer: Blogs over samen slapen met je kind.
Ik zag het probleem niet. Hij sliep, wij sliepen en we hadden alles behalve last van het feit dat we een ‘logé’ hadden bij ons op de kamer. Desondanks bleven velen er van overtuigd; hij zou zware slaapproblemen gaan ontwikkelen als hij eenmaal op zijn eigen kamer moest gaan slapen.
Misvattingen over samen slapen
Dit is een misvatting. Zoals veel van de argumenten die ik gehoord heb door de jaren heen. Tenslotte sliep hij vanaf dag één als volleerd in zijn eigen, nieuwe eenpersoonsbed en de deur zou altijd voor hem open staan. Mocht hij midden in de nacht toch behoefte krijgen om tussenin te kruipen.
Iets wat hij eigenlijk nog dagelijks doet, maar ook hier zie ik geen kwaad in. Er is ruimte genoeg voor een setje kleuterbilletjes en vooral tijdens de wintermaanden als hij het koud heeft (stiekem is het best wel knus).
Maar goed, misvattingen dus. Er bestaan er veel over het samen slapen, of ook wel rooming in genoemd. Ik heb wat feitjes en fabeltjes voor jullie bij elkaar gezocht. Veel plezier, of is het toch…ueh… slaap lekker?
1. Een baby hoort direct te wennen aan zijn, of haar eigen bedje
Fabel: Onzin zelfs! Sterker nog; er is zelfs een direct verband tussen wiegendoodpreventie en rooming in. Zo zou de kans op wiegendood aanzienlijk verkleinen als moeder en baby de eerste zes maanden in dezelfde ruimte slapen. Direct wennen aan zijn, of haar eigen bedje is dus nergens voor nodig en een baby kan je NOOIT verwennen met de warmte en geborgenheid die het nodig heeft.
2. Samen slapen is gevaarlijk
Fabel: Althans, dit is gedeeltelijk een fabeltje. Samen slapen is namelijk veilig, mits dit gebeurd door middel van een eigen wiegje, co-sleeper of zoiets als een voedingskussen in het midden. Samen in één bed met de ouders, zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen is aan de andere kant wel gevaarlijk.
3. Samen slapen is slecht voor je seksleven
Fabel: Het valt en staat met je eigen creativiteit, dat is waar. Maar gelukkig is ‘het ouderlijk bed’ niet de enige plek waar we als ouders kunnen vozen.
4. Samen slapen is makkelijker
Feit: Tenslotte hoef je (in het geval van borstvoeding) niet eerst naar een andere kamer te lopen om je baby te kunnen voeden, maar kan je lekker warm blijven liggen in je eigen bed. Echter maakt dit in het geval van kunstvoeding vrij weinig uit, aangezien je er dan toch uit moet om de voeding klaar te maken. Al scheelt het ook in dat geval zeker één keer wandelen om de baby terug naar zijn eigen kamertje te brengen.
5. Kinderen die bij hun ouders slapen ondervinden op latere leeftijd slaapproblemen
Fabel: Het schijnt zelfs zo te zijn dat kinderen die in ieder geval de eerste maanden van hun leven bij de ouders op de kamer hebben geslapen, minder snel last hebben van nachtangst en bedtijd minder snel zien als een negatief proces waarbij ‘bang zijn’ nodig is.
Slaap lekker allemaal!
Credits foto: Rgbstock/just4you