Ehbo-les nummer 1? Volg je onderbuikgevoel!
Stel, je kind krijgt een schoonmaakmiddel over zich heen? Wat doe je dan? En wat doe je als je baby van bed rolt? Echt. Het. Gebeurt. Ook onder toezicht. Do’s en don’ts; tijdens een ehbo workshop van het Rode Kruis heb ik er best wat meegekregen. Achteraf moest ik echt de verleiding weerstaan om niet manlief te bellen en hem te waarschuwen voor alle gevaren die in huis schuilen.
Natuurlijk. Je bent goed voorbereid met zo’n workshop. Maar ik kan je verzekeren: leuk is anders om te denken aan alles wat zou kunnen gebeuren! Het gevaar ligt echt aan alle kanten op de loer. Zoveel hoeken. Zoveel gaten. Zoveel manieren waarop het mis kan gaan. Echt. Het is toch je grootste angst dat er wat met je kind gebeurt. Wat een nachtmerrie. Ik verliet de workshop dan wel goed voorbereid. Maar dus wel met het voornemen om mijn kinderen dan misschien maar gewoon achter slot en grendel op te sluiten. Kon ik ze maar altijd bij me houden, binnen 1 meter afstand. Niet dat er dan niks kan gebeuren, maar toch. In het uiterste geval kan ik dan altijd de geleerde ehbo-lessen toepassen…
Onderbuikgevoel
Ik vind het fijn dat ik nu weet wat ik moet doen. Je kind zou maar hete thee over zich heen krijgen of hard op het hoofd vallen. In dat laatste geval dus hier niet je impuls volgen en je kind oppakken. Lees door voor een viertal ehbo-lessen en tips.
De belangrijkste tip die ik meekreeg trouwens? Volg je onderbuikgevoel! Wat mij aangaat ehbo-les nummer 1. Vaak weet je als papa of mama echt wel dat er iets niet pluis is. Doe daar wat mee. Ook als de (huis)arts wat anders beweert.
Om een voorbeeld te noemen. De mevrouw die de workshop gaf, vertelde het verhaal van een kindje dat vorig jaar een knoopcelbatterij had ingeslikt. Daarbij was de dokter gewaarschuwd, maar die stuurde het kindje gewoon weer naar huis, met de opmerking dat ze maar een zetpil moesten gebruiken notabene. Natuurlijk liep dat verkeerd af. Verschrikkelijk. Je moet er toch niet aan denken. Toen ik dat verhaal hoorde, kon ik niet anders dan boos worden op die huisarts, maar – eerlijk is eerlijk – verwonderde ik mij ook over de ouders. Het blinde vertrouwen in die arts… Waarom niet gelijk naar het ziekenhuis?!
Pas op met batterijen!
Dat een batterij allerlei chemische rommel bevat, dat weet toch iedereen? Daarom; pas op met (knoopcel)batterijen. Toen ik het verhaal hoorde, moest ik gelijk aan ons zoontje denken die ook alles in de mond steekt. Gek is hij ook op de afstandbediening, waar hij regelmatig mee speelt. Ook heeft hij zoveel speelgoed met batterijen. Toch maar NOG BETER opletten dan. Altijd. Hij zou maar zo’n batterij eruit halen en inslikken. Brrr. Rillingen als ik eraan denk.
Vier GRATIS en onmisbare ehbo-lessen
Situatie | ehbo-lessen |
Je kind krijgt een agressief schoonmaakmiddel over zich heen. | Een half uur spoelen met lauw water! Kleren zoveel mogelijk uit/ losknippen (niet over het hoofd). Luier en schoenen zeker uit! |
Je kind krijgt hete thee over zich heen | Spoelen met koud water. Zet je kind desnoods onder de douche (bij verbranding over het hele lichaam), bel 112, meld dat het om verbranding gaat. Spoelen mag maximaal 10 minuten. En het kind moet (in een warme ruimte) warm gehouden worden met een (warmte)deken. Anders kan het onderkoeld (en in shock) raken. Kleren die los om het lijf zitten uit trekken. Kleren die tegen de huid aan zitten, niet uit trekken! Een luier MOET altijd UIT! |
Je baby/ kind valt op het hoofd | Wat je ook doet. Volg hier dus niet die eerste impuls om je kind op te pakken en te troosten. Huilt het kind direct, dan is dat al een goed teken. Daarnaast is het van belang om te kijken hoe je kind reageert. Ook als het een baby is. Probeert hij of zij bijvoorbeeld je hand te pakken, of vooruit te komen. Dan mag je hem pakken en troosten. Reageert je kind suf en verward, bel direct 112 en laat je kind stil liggen. Huilt het direct, reageert het goed, dan is het kwestie van in de gaten blijven houden. |
Je kind drinkt een slokje schoonmaakmiddel | Bel altijd 112 bij het vermoeden van een ernstige vergiftiging. Je krijgt dan vanzelf instructies over verdere ehbo. Niks laten drinken. Ook geen melk! (De gifwijzer is blijkbaar achterhaald wat dat betreft.) Tenzij ze dus bij 112 het anders adviseren. |
Let op! Deze informatie is bij lange na niet compleet. Wil je meer weten, dan is het absoluut een aanrader om ook een workshop of cursus ehbo aan baby’s en kinderen te volgen. Het is toch beter goed voorbereid te zijn, dan op het moment suprême het niet te weten. Je zult een verwonding alleen maar erger maken. Daar moet je niet aan denken.
Zelf heb ik een GRATIS workshop gevolgd van het Rode Kruis in Zwolle. Voor dit jaar staan er alleen nog ehbo workshops voor papa’s op het programma. Onder de noemer ‘Pimp je papadag’ zijn er nog plekken in Nieuwleusen en Wijhe. Hou www.kindeneerstehulp.nl in de gaten voor meer workshops.