Borstvoeding is levensreddend
“Ik ben er ook groot mee geworden”, zo horen we vaak als het gaat om het geven van kunstvoeding aan de kleine. Toch worden er wereldwijd blijkbaar 800.000 kinderen niet groot mee. Zij overlijden vroegtijdig. 800.000. Laat het eens bezinken. 800.000 kinderlevens zouden gespaard worden als alleen meer moeders borstvoeding zouden geven.
Let wel: Lieve mama’s, voel je niet aangevallen. Als het niet lukte, of als het je echt diep ongelukkig maakte, je het gewoon niet zag zitten, moet je je hier vooral niet druk over maken. Jij doet het gewoon goed als mama! Dit is dan ook niet bedoeld om wie dan ook een schuldgevoel aan te praten. Je bent nog steeds de beste mama die je kind zich zou kunnen wensen.
Feit
Dat gezegd hebbende. Het is gewoon een feit. Of je nu wel of niet borstvoeding hebt gegeven. Iedereen weet dat borstvoeding precies de juiste afweerstoffen bevat op het juiste moment voor je kleine. “Slechte voorlichting, weinig stimulans en een agressieve reclamepolitiek van de melkproducenten weerhouden vrouwen van het geven van borstvoeding”, zo lezen we in de Telegraaf.
Eiwitten
Agressieve reclamepolitiek. Persoonlijk irriteer ik me mateloos aan de kunstvoedingsreclame. Dan hebben ze het over eiwitten, die het beste zouden zijn voor je kindje. Nee. Niet het beste. Het beste is borstvoeding. Punt. Mijn zoontje is in zijn korte leventje nog maar één keer ziek geweest. Nu komt dat ook omdat hij minder naar de gastouderopvang gaat dan mijn dochter destijds, maar toch. Ik denk dat het gerust kan zeggen dat het mede door de borstvoeding komt. Dan voel ik mij trots. En blij dat het lukt.
Ik besef mij maar al te goed dat dit niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk, ook bij mij ging het met ups en downs, maar toch. Ik ben gezegend, want zonder gedoe en tepelhoedjes. Zonder al te veel pijn en moeite. Of dat komt doordat ik mij goed heb kunnen voorbereiden, ik weet het niet.
Borstvoedingscursus
Voordat we onze oudste dochter kregen, volgde ik een borstvoedingscursus. Precies dus om deze reden. Ik zag om me heen dat het ook zo vaak niet lukte. Daarom dacht ik: het kan in ieder geval geen kwaad. Wat ook heeft geholpen voor mij is dat ik een kraamhulp had die ook lactatiedeskundige is. Dat had ik expres vermeld bij de aanvraag, omdat het voor mij erg belangrijk was/is dat de borstvoeding zou slagen. Ik wou toch zeker alles er zelf aan gedaan hebben, zou het onverhoopt niet lukken…
En ja hoor. De verschillende houdingen die ik heb geleerd tijdens de borstvoedingscursus, kwamen zeker van pas. Bijvoorbeeld die ene keer dat ik tegen een borstontsteking aan zat en een andere keer toen ik toch echt een heuse kloof begon te krijgen. Rugby houding, mensen. Het antwoord 😉 En Bepanthen, maar blijkbaar is dat laatste tegenwoordig ook NOT DONE.
Anyhoe. Mijn dochter heb ik 15 maanden borstvoeding kunnen geven. Mijn zoontje nu al 11 maanden. En still going strong. Ondanks ook hier de ups en de downs, en soms de worstelpartijen aan de borst. Meneer is tegenwoordig snel afgeleid, en draait dan zijn hele hoofd weg, terwijl hij nog letterlijk aan me vast zit gezogen. Ik kan je vertellen. Dat. IS. NIET. Prettig. Ook de keren dat hij besluit dat het leuk is om wild om zich heen te slaan. Hij is sterk en heeft inmiddels toch al een aardige rechtse ontwikkeld. Ook niet fijn!
Genieten
Weegt dat nog steeds niet op tegen alle voordelen. Oh, wat kan ik genieten als ik zijn kruintje ruik, en als hij zo aan de borst in slaap valt. De intimiteit van het moment. Zijn oogjes die langzaam dichtvallen, zijn handje, dat op mijn borst rust. Dan bewonder ik hem. Neem ik de tijd. Ik kan toch nergens naar toe. Zijn krullende babyhaartjes, zijn lange wimpers. Nog even, en hij is geen baby meer.
Borstvoeding tot 2 jaar
800.000 kinderlevens wereldwijd. Ik hoop dat overheden hier iets mee doen, en het gewoon nog meer stimuleren. Dat gebeurt nou blijkbaar niet genoeg. De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization) adviseert borstvoeding tot 2 jaar. Nu meende ik in eerste instantie dat dit vooral ook voor ontwikkelingslanden wel handig is. Immers, slechte hygiëne en bovendien weinig geld voor kunstvoeding. Groot is dan ook mijn verbazing als ik lees dat slechts 37 procent van moeders in arme landen de baby tot zes maanden borstvoeding geeft. In meer welvarende landen leggen moeders hun baby vaker aan de borst. Sjonge. Weer wat nieuws geleerd.