Geloof het of niet: 6x waarom ik blij ben met mijn aankomende keizersnede!
Een keizersnede is een grote buikoperatie waar tevens een pittige herstelperiode aan vastzit. Niet bepaald een picknick, maar in veel gevallen een noodzakelijk ‘kwaad’. Natuurlijk bevallen kent namelijk niet in alle situaties alleen maar voordelen en soms wegen de nadelen zwaarder dan de complicaties die bij deze operatie kunnen optreden.
Jammer?
Na twee spoedkeizersneden bestaat er voor mij echter nog altijd de wens om toch natuurlijk te kunnen bevallen. Hoewel ik heel goed weet dat dit niet meer gaat gebeuren (onder de Nederlandse gynaecologen bestaat de ‘regel’ dat je na twee keizersnedes niet meer natuurlijk mag bevallen. Dit in verband met de kans op een baarmoederruptuur tijdens de bevalling). En ook vanuit mijn omgeving hoor ik regelmatig de vraag of ik het niet “Jammer vind dat ik nooit zou weten hoe een normale bevalling verloopt.”
Vanzelfsprekend is mijn antwoord dan ook “Ja.” Stiekem ook omdat ik opkijk tegen nog een operatie en het herstel wat erbij komt kijken.
Jammer genoeg zal ik er toch mee moeten dealen dat ook dit kindje over circa vier weken door middel van een keizersnede ter wereld zal komen (tenzij ik onverwachts beval in de drive-in van de Mac Donalds, maar daar ga ik even niet vanuit).
The sunny side
Reden genoeg om de bezwaren eens overboord te gooien en het van de zonnige kant te bekijken, want geloof het of niet; er zijn toch echt meerdere redenen waarom ik blij ben met mijn aankomende (geplande) sectio.
1. Het is veiliger!
Een volstrekt logische nummer één om mee te openen. In mijn geval is een keizersnede wel degelijk veiliger dan natuurlijk bevallen. De reden hiervoor gaf ik al aan in de intro, namelijk; na twee keizersnedes is de kans op een littekenruptuur voor mij net iets te groot om mee te ‘spelen’.
2. Het gaat ‘ontspannen’
Bij mijn jongste werd ik na 16 uur weeën te hebben weggepuft, met 8,5 centimeter ontsluiting met spoed naar de OK gebracht. De reden? Zijn hartslag dipte te ver en voor een te lange tijd. De paniek die daarbij ontstond wil ik liever geen tweede keer meemaken en daarbij was het gewoon reuze zuur om vlak voor de eindstreep te moeten ‘afhaken’.
Maar laten we reëel blijven: ook deze keer zal ik zenuwachtig zijn, misschien zelfs een beetje bang. Al hoort dat erbij!
3. Morfine!
Prima spul!
4. Je kindje komt gaaf ter wereld
Natuurlijk een minimaal voordeel, aangezien je je kindje hoe dan ook de mooiste van de hele wereld vindt, maar toch: het hoofdje is niet met grof geweld door een geboortekanaal geperst, dus ziet er zo vlak na de bevalling redelijk ongekreukt uit.
5. Je weet wanneer je gaat bevallen
Oké, of dit een voordeel of een nadeel is weet ik soms niet helemaal (want zenuwen), maar over het algemeen is het wel relaxt om te weten wanneer je je kindje in de armen mag sluiten. Geen halsoverkop gehaast richting het ziekenhuis, vergeten camera’s of verloren vluchttas. Maar een zorgvuldig ingepakte koffer, afgestemd op je verblijf in het ziekenhuis. Plus dat er al ruim van te voren een oppas voor de andere kinderen geregeld kan worden. Best wel ideaal als ik er zo over nadenk.
6. Mijn ‘punani’ is ook blij!
Want die komt redelijk ongeschonden uit de strijd. Mijn buik aan de andere kant… Maar daar hebben we het niet over!
Voordelen… alleen maar voordelen. Niet zozeer omdat ik nu de gehele operatie af wil doen als een ‘eitje’, maar eerder omdat ik het psychisch gezien nodig heb om de zonnige kant te zien. Tenslotte wordt de keizersnede met één doel uitgevoerd en dat is om een gezond kindje, veilig op de wereld te zetten.
Voor mij reden genoeg om de operatie eens te omarmen in plaats van te vervloeken. Tenslotte is de uitkomt hetgeen wat elke zwangere vrouw het liefste wil!
Bron beeld: Flickr