9 tips om je huishouden (met kinderen) beter te organiseren
Voor moeders is het een hele kunst om de ballen in de lucht te houden als je een gezin hebt, werkt, een sociaal leven wil onderhouden, sport en ook nog een huishouden hebt. Kun je het je permitteren dan zou ik je zeker aanraden om een schoonmaakhulp te nemen. Maar heb je dat niet dan heb je misschien wat aan deze 9 tips om je huishouden beter te organiseren en daar minder tijd aan kwijt te zijn. Ook handig voor als je niet zo’n ster bent in het op orde houden van je huishouden.
Lees ook: Thuiswerken met kinderen? Het kan wél!
1. Laat je kinderen op jonge leeftijd meehelpen
Ok, het gaat dan allemaal niet zo snel maar ze leren wél hun eigen spullen op te ruimen, hun kleertjes in de kast te leggen (ook al ligt het er dan naast) of hun speelgoed op te ruimen. Geef ze zelf een emmertje water met niet teveel water, een schoonmaakdoekje en een droge doek en geef ze kleine schoonmaakopdrachtjes. Zo hoop je dat ze over een paar jaar hun eigen kamer schoon maken en houden. Kinderen vinden het erg leuk om mee te helpen en doen graag wat mama ook doet.
2. Maak een schoonmaakschema
Ben je niet zo dol op schoonmaken en het huishouden doen? Dan kan een schoonmaakschema helpen. Bedenk wat er elke week gedaan moet worden en verdeel dat per dag. Zo is het overzichtelijk en ben je niet op je vrije dag alleen maar aan het schoonmaken en opruimen. Zijn er oudere kinderen in het gezin? Dan kunnen die ook prima deelnemen aan het schoonmaakschema. Zakgeld moet ergens ook ‘verdiend’ worden toch?
Lees ook: 5x handige huis-, tuin- en keukentips voor moeders
3. Werk elke dag een wasje weg
De wasmand puilt bij mij altijd uit en dan moet ik in één keer heel veel wassen. Daarom probeer ik sinds kort elke ochtend een wasje te draaien, te drogen en op te hangen. En wat droog is vouw ik aan het einde van de dag op en ruim ik op wanneer de kinderen in bad zitten.
4. Hergebruik handdoeken
Bij mij thuis hebben ze er een handje van om per wasbeurt (tandenpoetsen, douchen, in bad gaan) een schone handdoek te pakken. De handdoeken vlogen erdoor en mama zat met de was. Ik was er klaar mee dus nu doen we minimaal drie dagen met een handdoek. Je komt toch schoon onder de douche vandaan? Waarom zou je dan elke keer een schone handdoek pakken? De natte handdoeken hangen we te drogen over de hek bij de trap en kunnen we de volgende dag weer gebruiken.
5. Bijhouden is de kunst!
Probeer alles zoveel mogelijk bij te houden; een doekje door de wc, elke dag een stofzuiger door het huis en om de dag een dweil. Zo voorkom je enorm veel poetswerk en ben je elke dag even bezig.
6. Sorteren
Goed sorteren is het halve werk! Zo hebben ze hier bakken voor speelgoed; duplo bij de duplo, barbies bij de barbies, poppenspullen in die kast en puzzels in de andere kast. Ze weten precies waar alles opgeruimd moet worden, het ligt niet op één bult het speelgoed raakt niet snel kwijt. Kinderen kunnen op deze manier prima zelf opruimen. Lekker gesorteerd, net als op school.
Ik sorteer de was trouwens ook; witte was in de witte wasmand, gekleurde was in de rode wasmand en donkere was in de zwarte wasmand. Ideaal! Daarmee wordt het ‘werk elke dag een wasje weg’ puntje ook makkelijker.
7. Zorg voor een lege tafel en een leeg aanrecht
Als je overal om je heen troep hebt liggen dan werkt dat ook niet bevorderlijk. Ik zorg in ieder geval altijd voor een leeg en schoon aanrecht en een lege eettafel. Tenzij ze daar lekker aan het knutselen zijn. Overal stapeltjes troep kan onrust geven. Hoe meer troep er ligt hoe meer troep erbij komt.
8. Elke ochtend een rondje door het huis
Misschien is dat ook wel makkelijker omdat ik vanuit huis werk maar ik doe elke ochtend een rondje door het huis: rondslingerende was in de wasmand, vaatwasser inruimen, bedden opmaken, handdoeken ophangen, pyjama’s op de goede plek en knuffels in bed. Alles ligt weer op zijn plek en we kunnen de dag beginnen.
9. Kleine rommeltjes
Ik heb een hekel aan klein rommeltjes; jassen op de grond, schoenen overal en nergens. Het zijn kleine voorbeelden die een opgeruimd gevoel geven als het op de juiste plek ligt of hangt. Dit geldt ook voor stapeltjes overal en nergens of speelgoedjes die door de hele kamer liggen waar ze niet mee spelen. Zijn ze uitgespeeld? Dan opruimen!
Succes! En ik ben benieuwd naar jouw aanvullende tips.
Ps. Bekijk even dit filmpje. Op deze momentopname kreeg ik een hoop commentaar 😉