Kankerverwekkend kunstgras; zet jij je kind niet liever buitenspel?
Mijn hoofd maakt overuren. Het nieuws van de afgelopen dagen hakt erin: Kunstgras blijkt kankerverwekkend. Dus, laten we onze kinderen spelen op kankerverwekkende en giftige gemalen rubber op de vele kunstgras voetbalvelden die ons land rijk is? De industrie weet zelf vaak niet eens hoe hoog die waardes zijn en wat de herkomst ervan is. Hoe zorgwekkend, angstaanjagend en naïef is dat?
Ook de gezondheidsonderzoeken die er zijn geweest, geven geen antwoord op de vraag hoe schadelijk de stoffen zijn voor de gebruikers van de velden. Waarom is dat niet beter onderzocht?
Gezondheid van onze oogappeltjes
Dag in, dag uit zitten we in over de gezondheid van onze oogappeltjes. Niet teveel suikers, niet teveel straling, niet zwemmen in vies water, minder tomaten eten en ga zo maar door. Zonder erbij na te denken zetten we ze op voetbal, brengen we ze naar schoolgymnastiek of kinderdagverblijf, waar ze spelen op en mét kankerverwekkende rubberstukjes. Zet jij je kind niet liever buitenspel?
Lees ook: Jij stomme kanker
Onwetendheid
Natuurlijk valt en staat alles met onwetendheid. Geen enkele ouder zal opzettelijk zijn kind ook maar een gering risico laten lopen. Zeker niet wanneer het gaat om zoiets afschuwelijks als kanker. In 2006 werd in een kleinschalig onderzoek, waar enkel mannen en niet eens kinderen of vrouwen in zijn meegenomen, aangetoond dat de gezondheidsrisico’s verwaarloosbaar waren. Klakkeloos heeft de overheid dit aangenomen. Iedereen is op het hart gedrukt dat het gebruik van gemalen rubber (autobanden) op kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico’s meebrengen. En zo is het aantal landelijke kunstgrasvelden waarin rubbergranulaat verwerkt is, gestegen van 300 naar 2000. Vele scholen, voetbalclubs en kinderdagverblijven maken gebruik van deze velden. Nu blijkt dat er hier wellicht een addertje onder het gras zit, zo stelt uitzending van Zembla van woensdag 5 oktober 2016.
Kankerverwekkend kunstgras
Mij, als moeder, geeft dit de rillingen en mijn haren gaan ervan overeind staan. Want waarom is er jarenlang klakkeloos aangenomen dat de gezondheidsrisico’s nihil waren? Nou speelt geen van mijn kinderen voetbal. Maar moet je nagaan hoe degene zich moeten voelen die hun kroost wèl meerdere keren per week naar een dergelijk giftig veld brengen?
Lees ook: Deze 12 moeders staan aan de zijlijn van het sportveld
Financiële belangen
In de Verenigde Staten en Groot Brittannië zijn er steeds meer voetballers – en vooral keepers – die een verband leggen tussen het spelen op deze velden en het feit dat zij kanker hebben gekregen. Waarom wordt dit dan niet meer aan de kaak gesteld en is er nooit eerder iets over gezegd? Wanneer Zembla de verschillende ‘grote’ partijen om commentaar vraagt, blijft het stil. Het lijkt erop dat betrokkenen wegkomen met zaken waar ze niet mee weg zouden mógen komen. Geld….. De financiële belangen van de bandenindustrie, aannemers, gemeenten en sportclubs zijn TE groot.
De Utrechtse toxicoloog Martin van den Berg en de Schotse hoogleraar volksgezondheid Andrew Watterson zeggen in Zembla dat alleen grondig epidemiologisch onderzoek kan uitsluiten dat er gezondheidsrisico’s zijn. Zo’n onderzoek is nóóit gedaan. “Als toxicoloog zeg ik: Ik zou niet spelen op die velden, omdat we de risico’s onvoldoende kunnen inschatten”, aldus Van den Berg. Het ministerie van VWS, brancheorganisatie VACO en het RIVM wilden niet voor de camera reageren….
Ga er maar aanstaan! Persoonlijk zou ik mijn kind direct buitenspel zetten. Jij?
Bron afbeelding: Pixabay