Moeders ervaren meer stress dan vaders. Duhu!
Onderzoekers van de Cornell University, the University of Minnesota en het Minnesota Population Center hebben onderzocht hoe gelukkig ouders precies zijn als deze tijd doorbrengen met hun kinderen. Het onderzoek had een ‘verrassende’ (kuch) uitkomst, want wat blijkt? Voor moeders brengen de ouderlijke taken veel vaker stress EN vermoeidheid met zich mee.
Hoe het komt dat de ervaring voor moeders en vaders zo verschrikkelijk anders is? Dat is volgens de onderzoekers gemakkelijk te verklaren: Dit heeft alles te maken met WAT voor ouderlijke taken vrouwen vervullen, ten opzichte van de mannen. Of zoals ik het zie: hoe de ene ouder het gros van de ouderlijke taken op zich moet nemen en de ander nagenoeg niet. Zoiets dus.
Lees ook: De ‘mag mama verdikkeme ook ziek zijn checklist’
Stress level: Moeders vs. vaders
Schiet mij maar lek, want ik weet dat we in de 21e eeuw leven en vrouwen en mannen gelijk zouden moeten zijn, maar neem eens een goed kijkje op het schoolplein.
Het is niet voor niets dat het aantal moeders nog altijd groter is dan het aantal vaders dat hun kind op komt halen van school. Hoewel ik wel moet toegeven dat dit aantal langzaam iets aan het groeien is.
“Je bent toch geen mietje”
Maar neem dan het aantal vaders dat zichzelf actief in zal zetten binnen de schoolmuren… Nog steeds mager. Of het aantal vaders dat opblijft met een kotsend kind en dan ook nog het geduld kan opbrengen om zijn oogappel door de haartjes te strelen en iets te zeggen wat niet lijkt op: “Joh, sta op! Je bent toch zeker geen mietje?” Om vervolgens zelf zwaar gebukt te gaan onder dezelfde griep, want tsja… Soms mag je best wel even een watje zijn, toch? Vooral als dit betekent dat (niemand minder dan) moeder de vrouw er is om de mannengriep beter te maken. Met verse kippensoep uiteraard, terwijl hij Fifa speelt onder een dekentje, op de bank.
Lees ook: Sorry aan alle vrouwen
De kutklusjes
Moeders zijn dus, tijdens hun ouderlijke taken, vooral actief aan het ‘bemoederen’.
Ze kijkt twintig keer uit haar keukenraam om te kijken of haar kind nog aan netjes op de afgesproken plek aan het spelen is, ze veegt snottebellen af, ze corrigeert haar kinderen daar waar nodig en als je dit alles samen moet vatten; een moeder doet over het algemeen meer kutklusjes op het ouderlijk vlak, dan de vader dit OOIT zal doen.
Papa is er om te stoeien, om mee te spelen en zal in geval van ‘nood’ sneller beroep doen op mama, dan dit omgekeerd het geval zal zijn. De kinderen ook trouwens. Mama is 24/7 bereikbaar. Zelfs al is ze ziek of zit ze te poepen: als ze geroepen wordt dan staat ze er, sneller dan het licht (en met vluchtig afgeveegde billen en de broek nog op de knieën, maar dat is bijzaak).
Lees ook: Protest: ‘Wij willen ook verzorgd worden!!’
Slaaptekort
Het 24/7 beleid wijst ons trouwens ook op de volgende conclusie van het onderzoek; slaaptekort speelt ook een grote rol in het ‘gelukslevel’ van ouders en aangezien moeders vanaf de geboorte van hun kind nagenoeg geen slaap krijgen …
Nouja, dit lijkt me een no-brainer.
Voor de rest? Is er wijn!
Er zat overigens wel een positief randje aan het hele onderzoek. Het wees namelijk uit dat zowel moeder, als vader beiden blij zijn als ze tijd door kunnen brengen met hun kinderen. Vaders vooral omdat ze zich toch voornamelijk bezig houden met de ‘leuke’ dingen en moeders…? Tsja. Zo zijn we nou eenmaal geprogrammeerd.
We schrobben peuterpoep van de muren, maar weet je wat? We koesteren elk fucking moment. Ongeacht wat!
En voor de stress? Bestaat er wijn. Gelukkig!
Lees het hele artikel uit het blad American Sociological Review hier.
Bron beeld: Pixabay