Waar ben je naar opzoek?

5 feiten en fabels over een spoedkeizersnede

3 minuten lezen denise Denise Meijer
5 feiten en fabels over een spoedkeizersnede

De meeste vrouwen gaan het liefst voor een vaginale bevalling. Een handjevol zou kiezen voor een keizersnede als ze de keuze hadden. Maar dat zal dan ook waarschijnlijk hun eerste bevalling zijn… Maar ook al ga je voor een vaginale bevalling, helaas kun je wel eens voor andere keuzes komen te staan. Misschien ligt je baby in een stuit of is het medisch gezien het beste om te bevallen via een keizersnede. Een geplande keizersnede, dus.

Gepland vs. spoed

Bij een geplande keizersnede heb je de kans om jezelf in te lezen, om een verwachting te scheppen. Je weet in ieder geval van te voren dat je bevalling niet op de ‘natuurlijke’ manier zal plaatsvinden.
Maar het kan ook zo zijn dat er tijdens de bevalling besloten wordt om tot een keizersnede over te gaan. Dit kan te maken hebben met een niet vorderende ontsluiting, of als je baby het te moeilijk heeft om de rest van de bevalling te doorstaan. Foetale nood, dus en twee bovenstaande punten zijn dan ook een reden om over te aan tot een zogenaamde spoedkeizersnede.

Geen aandacht

Er zijn maar weinig vrouwen die er tijdens hun zwangerschap van uit zullen gaan dat hun bevalling uit zal lopen in een keizersnede. Het handjevol vrouwen wat hier wel van bewust is, weet (zoals bovenaan dit artikel omschreven) wat er komen gaat. Tijdens een spoedkeizersnede is dit niet het geval. Simpelweg omdat je hier nooit echt aandacht aan hebt besteedt.

Het kan allemaal wat rauw op je dak vallen, dus. Mocht je na een dag weeën ineens een keizersnede krijgen en dit is slechts één van de vijf waarheden over een spoedkeizersnede.

Lees snel verder voor de rest! Dit zijn de feiten en fabels over een spoedkeizersnede.

1. Een spoedkeizersnede krijg je als je geen zin meer hebt in de bevalling
Fabel!

In tegenstelling tot wat sommige mensen lijken te denken; een spoedkeizersnede wordt je niet aangeboden wanneer je ‘geen zin meer hebt in de weeën’, bijvoorbeeld. Er wordt pas overgaan op een dergelijke operatie als er iets aan de hand is wat een keizersnede noodzakelijk maakt.

Nu had ik het boven in de tekst over het niet vorderen van de ontsluiting, of ook wel foetale nood. Maar denk ook aan ernstige zwangerschapsvergiftiging, totale uitputting van de moeder en dergelijke. Dit zijn noodsituaties die een spoedkeizersnede niet alleen mogelijk, maar vooral noodzakelijk zullen maken. Nu zijn er gevallen bekend van spoedkeizersneden die uiteindelijk niet ‘nodig’ zijn gebleken. Wil je dat risico nemen? Menig arts en vrouw zal zeggen van niet.

2. Tijdens een spoedkeizersnede moet je onder algehele narcose
Deels feit, deels fabel!

Dit ligt compleet aan de situatie en hoeveel ‘spoed’ er precies achter zit. Deze beslissing valt en staat met of er daadwerkelijk tijd is voor de ruggenprik. Mocht dit het geval zijn dan zal een plaatselijke verdoving de voorkeur hebben.

3. Tijdens een spoedkeizersnede krijg je je kind pas na een lange tijd te zien
Geen feit, geen fabel!

Dit is ook afhankelijk van de conditie van zowel moeder als kind. Mocht de situatie het toelaten, dan zal je je baby te zien krijgen en zelfs even vast mogen houden.

4. Een spoedkeizersnede is zwaarder
Feit!

Nu is er, door het spoed-gedeelte, weinig tijd om echt ‘netjes’ te doen en hier kan je nadien best wel wat last van hebben. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die sneller van hun spoedkeizersnede zullen herstellen, dan van een geplande. Dus eigenlijk is dit heel persoonlijk, maar over het algemeen is een spoedkeizersnede lichamelijk en geestelijk gezien zwaarder, dan zijn geplande zus.

5. Een spoedkeizersnede kan als traumatisch worden ervaren
Feit!

Als we denken aan een bevalling dan hopen we allemaal dat deze zo vlekkeloos mogelijk zal verlopen. Zo een spoedkeizersnede kan dus aardig rauw op je dak vallen. Het verlies van controle, de paniek, je eigen angst. Dit zijn allemaal dingen die als traumatisch kunnen worden ervaren. Er zijn zelfs (en dan nog meer dan je denkt) vrouwen die na hun bevallen PTSS overhouden (Post Traumatische Stress Stoornis). Het is belangrijk, mocht je het idee hebben dat je hier last van hebt, om de juiste (professionele) hulp te zoeken en niet te lang met deze gevoelens rond te blijven lopen.

Denise is ‘expert’ als het gaat om keizersnedes en ze heeft er al heel wat blogs over geschreven. Je leest hier alles over dit onderwerp.

Bron hoofdbeeld: Eigendom Denise Meijer

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Tamara zei

    Mooi en realistisch stuk en heel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die PTSS en een postnatale depressie heeft overgehouden aan de totaal niet voorziene spoedkeizersnede…

  • A zei

    Fijn om punt 5 even te lezen. Na een bevalling waarbij alles goed begon en volgens schema ging, ging dat toch even anders. 1,5 uur persen en persweeën opvangen, vacuüm hielp ook niet, de kleine man wilde er niet uit (sterrenkijker). Dus snel naar de OK! (hij had inmiddels flinke dippen maar de gyn hoopte met vacuüm hem eruit te krijgen) Op de OK konden ze tijdens het zetten van de ruggenprik de hartslag niet vinden met de doppler, dus ineens ging het snel en volledige narcose. Na 1,5 uur was ik bij, maar totaal geen besef wat er allemaal gebeurd was. Dit is me zwaar gevallen. Het herstel lichamelijk is me meegevallen, maar mentaal niet. Zeker ook omdat mijn moeder in mijn kraamtijd een paar keer heeft gezegd dat ik mezelf niet was!! Wat wil je, en net mijn eerste kindje gekregen en zo’n bevalling… Gelukkig ook van lieve vriendinnen ook fijne reacties gekregen, 1 vriendin zei dat ik trots op mezelf mocht zijn, dat heeft me toen zo geraakt. En nu met dit typen krijg ik 4 jaar later nog de tranen in mijn ogen!

    Gelukkig is met de inmiddels grote man alles goed en heb ik 1,5 jaar geleden een hele fijne natuurlijke bevalling gehad!

  • Evelien zei

    Ik heb een spoedkeizersnede ondergaan nadat ik een baarmoederrupruur kreeg tijdens de bevalling, het ging allemaal zo snel en het heeft me bijna een jaar gekost om alles op een rijtje te krijgen.. het herstel was vrij vlot (☺) maar mentaal en fysiek heb ik vreselijke littekens. Gelukkig maakt mijn superzoontje veel goed en heeft hij niets aan deze ervaring overgehouden. Vele andere zoals ik hebben dit geluk niet gehad Respect voor alle mama’s, de natuurlijke en de keizertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen