Weet wat je kunt verwachten van de kraamweek – deel 2
Als het over de kraamtijd gaat, denk ik daar zelf met warme gevoelens aan terug. Ondanks mijn depressie, was het ook een fijne tijd dankzij mijn allerliefste man en onze fijne kraamverzorgster, en dankzij de lieve vrienden en familie die langskwamen.
Als je niet op een roze wolk zit, is het soms moeilijk om van deze periode te genieten. Je wordt verscheurd door al die dubbele gevoelens. Enerzijds ben je super blij met de geboorte van je kindje. Anderzijds komt er zo ontzettend veel op je af, dat je niet weet waar je het zoeken moet. Je wilt zo graag genieten van je kindje, maar je weet niet goed hoe. Het begint bij accepteren dat de situatie is zoals die is. Je kunt op dit moment even niets anders doen dan je nu doet. Daarnaast is het heel belangrijk dat je in de kraamweek je grenzen aangeeft. Hierover vandaag meer.
Stel een (tijds)limiet aan je kraambezoek
Als familie, vrienden of kennissen langs willen komen, is dat hartstikke gezellig. Iedereen wil jullie baby zien, over zijn of haar bolletje aaien, knuffels geven. Daarnaast willen ze alles horen over jou, hoe je de bevalling hebt ervaren, hoe het nu met je gaat. Dat is heel erg lief bedoeld. Waak er alleen voor dat je bezoek niet te lang blijft zitten. Sommige mensen don’t get the message. Echt niet. Die snappen niet dat je na een uur zitten op je pijnlijke vagine, er wel klaar mee bent. Dat je niks liever wilt, dan terug naar je bed. Dus bonjour ze er na een uurtje gewoon uit en biedt ze vooral geen avondeten aan. Want dat is hartstikke lief van je, maar echt niet nodig. Sommigen snappen de etiquette rondom de kraamtijd nog niet helemaal en die zeggen dan nog ja ook. Niet aanbieden, gewoon een kopje koffie of thee met beschuit met muisjes of iets anders lekkers erbij en dan na een uurtje zwaaien jullie de hele bups zo, hop hop, weer uit.
Lees ook: 10 redenen om kraambezoek uit te stellen
Ook adviseer ik net bevallen moeders, om niet hele hordes tegelijk bij je thuis uit te nodigen. Dat is allereerst super vermoeiend en ten tweede pikt je kindje alle geuren op van al die verschillende mensen en dit kan stressvol en verwarrend werken op je baby. Dit heb ik geleerd van mijn eigen kraamverzorgster toentertijd.
Spontaan bezoek
Sommige mensen uit je vrienden- en kennissenkring snappen nog niet dat het niet helemaal de bedoeling is om meteen te vragen wanneer ze mogen langskomen als je kleintje geboren is. Uit hun enthousiasme en liefde voor jullie, staan ze te springen om jullie en vooral jullie baby te mogen bewonderen! Alleen, het is voor jou, de mama die net een wereldprestatie heeft geleverd, nogal wat veel van het goede als Jan en alleman ineens zomaar op de stoep staan. Misschien zit je net te voeden, of worden je hechtingen daar beneden net gecontroleerd. Dan schrik je je kapot als die deurbel ineens gaat of als er mensen binnenkomen.
Ik vind dat iedereen gewoon even moet wachten tot jij zelf aangeeft er klaar voor te zijn of zich aan de bezoektijden houdt die op het geboortekaartje staan. Er is niks mis mee om het eerlijk te zeggen als dit bezoek ongelegen komt. Als je niks zegt en de boot afhoudt, worden ze uiteindelijk toch een beetje kribbig, is mijn ervaring. Dus hoe opener jij bent over je wensen met betrekking tot bezoekjes, hoe beter. Je echte vrienden en vriendinnen zullen dit echt begrijpen.
Ik hoor in de praktijk regelmatig verhalen van moeders dat mensen zonder even te bellen of appen, ineens voor de deur staan. Hoe ontzettend lief dit ook bedoeld is, deze moeders zitten daar gewoon echt niet op te wachten. De lichamelijke ongemakken spelen een grote rol, dus zitten is nagenoeg onmogelijk. Tel daar een naderende grijze wolk bij op en je hebt letterlijk en figuurlijk een scenario, dat echt om te huilen is.
Lees ook: Leer ‘nee’ zeggen en toch aardig gevonden worden
Nieuwbakken moeders weten vaak ook niet zo goed hoe ze moeten reageren op onverwacht bezoek. Zo gezellig als ze dat hiervoor altijd vonden, zo vervelend vinden deze net bevallen mama’s het nu als er onaangekondigd bezoek voor de deur staat. De meeste moeders willen gewoon dat het bezoek langskomt op een door hen uitgekozen dag en tijdstip. Dat klinkt misschien cru en onaardig, maar zo werkt dit nou eenmaal zo net na de bevalling. Een uitzondering daargelaten natuurlijk. Sommige moeders staan de dag erna alweer voor een heel gezelschap de gastvrouw te spelen. Die zullen zich hier wellicht niet in herkennen. Voor alle andere moeders die dit wel herkennen: lees nog even door.
Het gaat in sommige ogen misschien wat ver, maar ik ben van mening dat als je geen zin hebt in onverwacht bezoek, je dit op de geboortekaart moet zetten. Zoals ik net al aangaf, begrijpen sommige mensen de kraametiquette nog niet en die moet je een handje de goede richting op helpen. Dus zet desnoods op het kaartje dat bezoek op gezette tijden van harte welkom is. Bijvoorbeeld elke ochtend tussen 10.00 en 11.00 uur of ’s middags tussen 15.00 en 16.00 uur. Dan weet je zelf waar je aan toe bent en je bezoek ook.
Andere kinderen mee naar het kraambezoek
Een andere vraag die ik vaak gesteld krijg, is: kunnen stellen die al kinderen hebben, deze meenemen naar het kraambezoek? In mijn ogen kan dit prima. Alleen moet je van tevoren goed met elkaar afspreken, hoelang je blijft en wat je doet als een van je kinderen bijvoorbeeld gaat huilen, dreinen of schreeuwen. Want een nieuwbakken moeder kan niet zoveel prikkels aan en een paar rondrennende peuters of ruziemakende kinderen, kan ze er echt niet bij hebben. Dus als dit onverhoopt mocht gebeuren, zeg je: ‘We gaan weer, tot snel!’ De net bevallen moeder zal je dankbaar zijn en jij en je kindje(s) hebben toch even de nieuwe baby kunnen bewonderen: win-win.
Tips voor het kraambezoek
Als je op kraambezoek bent bij je vriendin en je ziet dat ze omvalt van de slaap, grijp dan in en zeg: ‘Ik zie dat je moe bent, we gaan gauw. Ik zie je binnenkort wel weer.’ Of als de buurvrouw van tevoren luid en duidelijk aangaf, dat je echt nog een uur kon blijven, maar je ziet haar steeds naar de klok kijken, sta dan op en pak je jas. Het lijkt onzin, maar het is echt nodig om dit te vermelden. Sommige mensen snappen of zien deze hints niet en blijven onverstoorbaar verder kletsen. Terwijl de kersverse ouders eigenlijk niks liever willen dan in bed liggen en bijkomen van wat ze allemaal hebben meegemaakt.
Lees ook: 10 types die niet op kraamvisite hoeven te komen
Uiteraard zijn er ook stellen die dit allemaal niet nodig hebben. Omdat ze enerzijds zelf heel goed hun grenzen aan kunnen geven. Anderzijds, omdat ze juist niks liever willen dan de hele dag bezoek om hen heen. Dat is helemaal goed. Iedereen beleeft deze kraamweek anders en iedereen heeft een eigen aanpak of manier van doen.
Ja, dit klinkt voor mensen zonder kinderen vast heel gek en misschien zelfs wel onaardig. Dat begrijp ik. Houd in ogenschouw wat voor de kersverse ouders het beste is. Als deze er echt op staan, dat het bezoek de hele dag blijft en mee-eet: even goede vrienden! Dat is uiteraard aan jullie en niet aan mij, om dit te dicteren. Wat mijn ervaring is, is dat moeders vaak na een halfuur al bekaf zijn en weer willen rusten en ik baseer mijn advies op hen.
Lees hier het eerste deel van Tilda’s tips over de kraamweek.
Bron hoofdbeeld: Flickr