En dan heb je het: een postnatale depressie! En hoe verder?
Tilda liep met haar kindje in de wagen over de brug. Ze dacht: “Als ik haar nu laat vallen is ze dood.” En op de trap van hun appartementencomplex dacht ze steevast: “Als ik nu de wagen omkieper is ze dood.” Ze schaamde zich voor deze gedachtes. Tilda had een postnatale depressie. En daar kwam ze achter toen ze op een avond tegen haar man zei dat ze dacht dat hun dochter een betere moeder verdiende dan haar. Hij schrok en wist dat dit niet goed was.
Je zou het niet denken maar in Nederland krijgen jaarlijks 20 duizend vrouwen een postnatale depressie. Het is de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Moeders die op zo’n grijze wolk zitten schamen zich en voelen zich eenzaam en onbegrepen.
Volgens het Trimbos-Instituut komen huwelijksproblemen en scheidingen vaker voor bij deze moeders en zijn er ook risico’s voor de ontwikkeling van de baby, zoals een onveilige hechting en een verhoogd risico op kindermishandeling.
De cijfers liegen er dus niet om. Love2BeMama-blogger Tilda Timmers doorbreekt het taboe rondom de postnatale depressie met haar boek ‘Toen kreeg ik weer lucht – overwin je postnatale depressie en krijg je leven terug‘. Tilda is ervaringsdeskundige, therapeut en begeleider van moeders met een postnatale depressie.
Lees ook: Het is zover!
Tilda weet als geen ander hoe het is een postnatale depressie te hebben. Daarom vindt ze het belangrijk dat moeders die een postnatale depressie hebben erover praten en hulp zoeken. “Een postnatale depressie overkomt je, daar kies je niet voor. Het heeft niets te maken met in een slachtofferrol kruipen of gewoon even de schouders eronder zetten.”
Ze ziet in haar praktijk dat vrouwen er vaak niet over durven te praten, ook omdat ze uit hun omgeving nogal eens te horen krijgen dat ze zich niet moeten aanstellen.
Persoonlijke verhalen
Tilda deelt openhartig haar persoonlijke verhaal en dat van vele andere vrouwen. Met onder meer mindfulness-technieken en talloze praktische adviezen helpt ze moeders om de negatieve gedachtenstroom te stoppen, tijd voor zichzelf te maken en weer te genieten van het leven als moeder.
“Jonge moeders zijn vaak erg onzeker. Ze leggen de lat heel hoog en kunnen enorm uit het veld geslagen zijn als ze bijvoorbeeld een BN’er drie dagen na haar bevalling zien stralen op tv, terwijl ze zelf somber en doodmoe thuis zitten. Ik zou graag willen dat vrouwen openhartiger met elkaar bespreken wat de minder leuke kanten zijn aan de bevalling en het moederschap.”
Het boek van Tilda staat vol praktische tips en bevat humorvolle anekdotes en verhalen van andere moeders.
Wil jij dit boek ook hebben? Vanaf 12 mei is hij verkrijgbaar. Voor meer informatie over de hulp die Tilda je kan bieden kun je haar website bekijken.