Laat de jongens toch lekker stoeien en druk doen
In een nieuwe campagne wil SIRE aandacht vragen voor de ontwikkeling van jongens. De boodschap is dat opvoeders vaak anders met jongens omgaan dan met meisjes en dat kan een negatief effect hebben. Laten wij onze jongens nog wel jongen zijn?
In een filmpje stelt SIRE de problemen die jongens ondervinden aan de kaart. Alhoewel jongens en meisjes wel gelijk, zijn ze niet hetzelfde. In het filmpje zien we stoere jongens die vies worden, risico’s nemen en lekker spelen in de buitenlucht.
Lees ook: Mogen jongens ook met poppen spelen? En meisjes met auto’s?
Uit een onderzoekje, uitgevoerd door SIRE blijkt dat 45% van de ouders geeft aan dat jongens worden onderdrukt in de huidige maatschappij, omdat ze specifiek jongensgedrag vertonen, zoals stoer doen en druk zijn. Jongens zouden dus meer ruimte moeten krijgen.
Het onderwijs
Het is bekend dat er minder meesters op scholen lesgeven, dan juffrouwen. Daardoor vervrouwelijkt het onderwijs en de manier waarop de kinderen leren. Jongens zullen dan steeds verder achterlopen met de ontwikkeling. Als zij vaker worden afgeremd om hun gedrag, worden ze ook afgeremd in hun ontwikkeling. Ze zullen dan sneller hun concentratie en motivatie verliezen en daardoor gaan de prestaties achteruit.
Lees ook: Doet het huidige onderwijssysteem jongens tekort?
Jongens krijgen ook 4x vaker de diagnose ADHD, dan meisjes. En ze krijgen zelfs 5x vaker medicijnen daarvoor. Volgens onderzoekers worden jongetjes drie keer zo vaak terechtgewezen als de ‘brave’ meisjes die hetzelfde gedrag vertonen. Ook gaan er drie keer zoveel jongens als meisjes met gedragsproblemen naar het speciaal onderwijs.
Who run the world? Girls!
Ogenschijnlijk ogen de meisjes liever, want ze worden dus positiever benaderd op school. Waarschijnlijk komt dit doordat ze betere sociale vaardigheden hebben. De meisjes scoren al drie jaar achter elkaar een hogere score op de eindtoets van groep 8. Hierdoor krijgen ze ook een hoger schooladvies dan jongens.
Wat kunnen we doen?
Het zou goed zijn als er wat meer mannen gaan lesgeven, zodat de jongens ook les krijgen op een ‘mannelijke’ manier. Ook zou er op scholen meer ruimte moeten komen om te bewegen, zodat de jongens lekker kunnen uitrazen.
Tips van SIRE:
1. Leer hem wat er misgaat. Zoiets: “Vertel eens, wat was vandaag je interessantste fout?”
2. Zorg voor mannelijke rolmodellen. Zoals: opa’s, ooms, neven, leraren en vrienden
3. Neem hem serieus. Wees nieuwsgierig naar zijn ‘gevaarlijke plannen’, niet vermanend.
4. Geef voldoende ruimte. Jongens leren ervan om het zelf uit te zoeken, geef ze ruimte!
5. Verplaats je in de jongen. Waar heeft hij plezier in? Waardeer dat!
6. Let it go! Geef grenzen duidelijk aan, maar geef ze ook (daarbinnen) vrijheid.
7. Samen spelen is pas fijn. Vooral voor papa’s: ga samen stoeien, spelen, knutselen etc.
Lees ook: Wat betekent het om een jongensmama te zijn?
Veel kritiek
Ouders zijn het dus voornamelijk eens met SIRE en vinden het een goede campagne. Toch is er ook veel negatief geluid. Het zou te stereotyperend zijn. Jongetjes die niet stoer zijn, zouden zich minderwaardig kunnen voelen door deze campagne.
Wat vind jij?
Bron: De campagne van SIRE