Na deze 9 stappen weet je hoe jij jouw baby gaat noemen (of niet)
Het kan erg moeilijk zijn om een leuke, gepaste naam te vinden voor je baby. Het moet allemaal kloppen. De schrijfwijze, uitspraak, betekenis en is het een beetje een originele naam? We helpen je op weg met deze 9 stappen.
Het bedenken van een babynaam is natuurlijk een heel persoonlijk proces en neemt uren, weken of maanden in beslag. Ben je er flauw van het discussiëren met je partner en alle tips van je vrienden? Volg dit stappenplan!
1. Wie zijn wij?
Je hebt je baby nog niet ontmoet, dus je hebt nog geen idee wat voor persoon het is. Gelukkig weet je wel wie JIJ bent (althans dat hoop ik). Je ziet vaak dat ouders met een creatief beroep ook vaak voor een creatievere naam gaan. Papa’s en mama’s met een traditioneel beroep kiezen vaker voor een ‘normale’ traditionele naam.
Lees ook: 15x Babynamen voor een jongen én een meisje
2. Pak de stamboom erbij
Het is een eeuwenoude traditie om je kind te vernoemen naar iemand uit de familie. Tegenwoordig wordt het ook steeds gebruikelijker om de vernoeming als tweede naam te doen. In sommige culturen is het een gewoonte om te vernoemen met enkel de voorletter.
3. Huur iemand in
Ja, het bestaat echt. Je kunt een professionele naamgever inhuren om jouw kindje een naam te geven die perfect past. Zo is er een Zwitsers bedrijf Namers.ch die gespecialiseerd is in het namen bedenken. Ze reizen de hele wereld rond, op zoek naar dé babynaam voor jouw kindje. Dit kost je omgerekend een schamele €25.100,- 😱
4. Sociale Media
Plaats een oproepje op Facebook, Twitter of Instagram met de vraag: “Hoe moet ik mijn kind noemen?” Zo kun je inspiratie opdoen en krijgt de naam van je kind echt een verhaal. Als je kind dan later vraagt waar de naam vandaan komt, heb je wat leuks te vertellen.
5. Onderhandelen
Als je in een relatie zit heb je waarschijnlijk al vaker moeten onderhandelen. Misschien over wat jullie vanavond gaan eten, wat voor auto, waar de vakantie naar toegaat en hoeveel kinderen jullie graag zouden willen. Ook over de babynaam is het goed om in onderhandeling te gaan en uiteindelijk een compromis te sluiten. Het is goede start om mee te beginnen, want straks moet je het ook eens worden over de opvoeding!
Lees ook: 20x Geografische babynamen om inspiratie op te doen
6. Kies een achternaam
Als je het kiezen van een voornaam moeilijk vindt, begin dan eerst met het kiezen van een achternaam. Ben jij de enige in de familie die jouw achternaam nog kan doorgeven? Heb je een prachtige lange adellijke achternaam? En ook combineren is hier mogelijk! Maar ja, welke naam komt dan vooraan?
7. Even wachten tot de geboorte
Deze methode is voor ouders met lef. Stel je voor je wilt je kindje Michael noemen, maar zodra ‘ie geboren is, lijkt het helemaal niet op een Michael. Sommige ouders voorkomen dit, door de naam van de baby pas te kiezen, na de geboorte. Vanwaar ook eigenlijk de haast? Alhoewel, het wordt niet echt aangeraden. Debatterende ouders in de kraamkamer, nee daar wordt het kraampersoneel niet heel vrolijk van. Bedenk in ieder geval voor de bevalling een plan.
8. Ga los
Dit is je kans, ga los met je creativiteit! Zo kun je om advies vragen aan je andere kinderen, originaliteit gegarandeerd. 🙃 Het is natuurlijk ook leuk om te vertellen -later als het kind groot is- dat zijn/haar naam is bedacht door grote broer/zus.
Lees ook: 20 bijzondere babynamen geïnspireerd door Disney
9. Blijf rustig
Even eerlijk: niemand is toch relaxed als het gaat om babynamen? Kras niet de lelijke babynamen die je partner heeft bedacht door, maar bedenk wat je wel leuk vindt aan die namen. Of vraag in ieder geval wat de ander zo leuk vindt aan die naam. Het moet in ieder geval een naam zijn, waarbij je je goed voelt en die je vrolijk maakt.
Bron: Scarymommy.com – Bron hoofdafbeelding: Flickr