Het complete vaccinatieschema van baby tot tiener
In dit blog staat het complete vaccinatieschema van baby tot tiener. Vaccineren is iets waar iedere ouder met een baby mee te maken krijgt. Deze worden namelijk gratis aangeboden door de Nederlandse overheid volgens een standaard vaccinatieschema en worden gehaald op het consultatiebureau. De eerste vaccinatieafspraak vindt plaats als je kindje ongeveer 8 weken oud is en de laatste als je kind (jongetjes) 9 of 12 (meisjes) is.
Informatie complete vaccinatieschema
Welke vaccinaties zijn er inmiddels opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma en in welke volgorde? Dit vaccinatieschema kan voor veel ouders een verwarrende bedoeling zijn. Om deze reden hebben wij het makkelijk gemaakt voor jonge ouders en het complete vaccinatieschema volgens het rijksvaccinatieprogramma in deze blog samengevat. Een gemakkelijk overzicht over wanneer jouw kindje, welke vaccinatie(s) krijgt.
Lees ook: Mama’s: Ga naar de dokter!
Informatie over vaccins
Om te beginnen wat aanvullende informatie over de verschillende soorten vaccins uit het rijksvaccinatieprogramma.
DKTP ➡ Dit is het vaccin tegen Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio. Deze specifieke cocktail zien we tevens ook het meest terug in het vaccinatieprogramma.
Hib ➡ Het vaccin tegen de zogenaamde Hib-ziekten. Hib staat voor Haemophilus influenzae type b en is een bacterie die bij iedereen in de neusholte voor kan komen. Meestal is deze bacterie niet gevaarlijk en zal je kind hoogstens last kijken van een snotneus, maar in ernstige gevallen kan deze ook hersenvliesontsteking en longontsteking veroorzaken. HepB staat voor Hepatitis B.
Bovenstaande drie vaccins worden aangeboden als combinatievaccin en wanneer je kindje tussen de 6- 9 weken, 3 maanden, 4 maanden, 11 maanden oud is.
DKTP & DTP ➡ De DKTP wordt nog eenmaal los aangeboden als je kind 4 jaar oud is en DTP (dus slechts Difterie, Tetanus en Polio) als je kind 9 jaar is geworden.
Lees ook: Verkouden tijdens de zwangerschap: WAT NU?
Pneumokokken ➡ Pneumokokken is een bacterie van de neus- of keelholte. In sommige, ernstige gevallen kan deze bacterie bloedvergiftiging, of hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit vaccin wordt vaak als tweede vaccin aangeboden, gelijktijdig met de DKTP-Hib- HepB vaccin als je kindje tussen de 6 en 9 weken, 4 maanden en 11 maanden oud is.
BMR ➡ Dit vaccin werkt tegen de Bof, Mazelen en Rode hond en wordt omstreeks de 14 maanden aangeboden. De boost vindt plaats als je kind 9 jaar oud is.
Meningokokken ACWY ➡ Voorheen werd slechts gevaccineerd tegen Meningokokkenziekte type C. Dit is sinds 2018 definitief anders door een opmars van Meningokokken type A. Er is om deze reden besloten om vanaf dit jaar, alle typen Meningokokken op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. Alle kinderen vanaf de 14 maanden en kinderen van 14 jaar krijgen dit vaccin. Valt jouw kindje, qua leeftijd, net buiten de boot? Dan kan je dit vaccin alsnog (tegen betaling) halen bij de huisarts.
HPV ➡ HPV is kort voor Humaan Papillovirus en een van de hoofdveroorzakers van baarmoederhalskanker op latere leeftijd. Dit vaccin wordt aangeboden aan meisjes van 12 jaar.
Een compleet overzicht van het gehele vaccinatieschema:
✅ 6 – 9 weken DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
✅ 3 maanden DKTP-Hib-HepB
✅ 4 maanden DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
✅ 11 maanden DKTP-Hib-HepB Pneumokokken
✅ 14 maanden BMR Meningokokken ACWY
✅ 4 jaar DKTP
✅ 9 jaar DTP BMR
✅ Meisjes van 12 jaar HPV
Bron informatie: RIVM.nl
Bron beeld