Waar ben je naar opzoek?

19 tips om sneller te herstellen van een vaginale bevalling

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
19 tips om sneller te herstellen van een vaginale bevalling

Ik ben drie keer vaginaal bevallen. Dat ging helaas niet van een leien dakje en ik heb tot drie keer aan toe flinke hechtingen gehad. Het herstel van die hechtingen was pijnlijk en duurde lang. Voordat ik weer normaal kon zitten waren er een aantal weken verstreken. En laten we het niet hebben over seksueel contact of zelfs de steken die ik nu soms nog heb bij kou of als ik een onverwachtse beweging maak. Ook tijdens mijn menstruatie lijken deze littekens gevoeliger te zijn. Je mag in je handen knijpen als je een vaginale bevalling zonder kleerscheuren door bent gekomen! Het is namelijk geen pretje…

Sneller herstellen na een vagina bevalling?

Nadat je eenmaal bent bevallen ben je er nog niet. Voor het herstel na een bevalling moet je ook je tijd nemen. Een zwangerschap en daarna bevallen is namelijk niet niks. Het kan daarom geen kwaad om je, naast je goed voor te bereiden op de bevalling, je ook voor te bereiden en in te lezen over het herstel na je bevalling. In de loop der jaren heb ik een aantal tips verzameld van moeders en tips uit eigen ervaring, die ik graag met jullie wil delen. Ben je zwanger? Doe er je voordeel mee!

Lees ook: Een origineel cadeau voor newborn vaders: De Daddy’s Luier Kit

Lees ook: De 5 fijnste cadeaus of gebaren voor in de kraamweek

Hoe bereid je je voor op het herstel na een vaginale bevalling?

Tip 1: Bezoek een bekkenspecialist

Hier kun je terecht wanneer je klachten ervaart in je bekkengebied. Tevens bieden ze ook vaak cursussen aan om je voor te bereiden op de bevalling.

Tip 2: Neem je tijd!

Heb je een zware bevalling gehad? Het herstel na een vaginale bevalling gaat veel sneller als je er je tijd voor neemt. Accepteer de hulp in je kraamweek, kruip in een cocoon met je gezin en laat niet teveel mensen van buitenaf toe. Neem je rust en slaap veel! Ook als je een prima bevalling hebt gehad kan het geen kwaad om de tijd voor rust te nemen. Rusten is zo belangrijk!

Tip 3: Koop fijn ondergoed

Misschien denk je er niet zo snel aan maar koop voor na je bevalling comfortabel ondergoed. Dit hoeft niet meteen oma ondergoed in huidskleur te zijn, tegenwoordig heb je veel keus in sexy comfortabel ondergoed. Heb je al eens aan bamboe ondergoed gedacht?

Na mijn bevalling had ik erg snel last van irritatie. Ik kon weinig verdragen. De grote lappen maandverband waren ook een crime. Ik ben daarom katoenen maandverband gaan gebruiken. Kost wat meer maar draagt zoveel fijner! Zorg er ook voor dat je je maandverband met regelmaat verwisseld. Beter te vaak dan te weinig.

Lees ook: Waarom de periode na de bevalling zo overweldigend is

Tip 4: Voldoende pijnstillers in huis

Misschien is het niet de beste tip maar zorg voor voldoende pijnstilling zodat je dat kan nemen als het nodig is. Is de pijn niet meer te harden? Wees dan lief voor jezelf!

Tip 5: Zakje appelstroop om te koelen

Vul zakjes met appelstroop, vries ze in en stop ze in een wegwerpwashandje om de boel van onder te koelen. Het schijnt goed te werken!

Tip 6: Geniet van de kraamverzorgster

Een tip die ik heel veel kreeg op Social Media was om te genieten van de kraamverzorgster. Neem je rust en geniet van je kraamverzorgster!

Tip 7: Spoelen (met ijswater)

Niet het leukste maar spoel van onder de boel goed door. Het liefst met ijswater!

Tip 8: Train je bekkenbodem

Na je bevalling is het verstandig om je bekkenbodemspieren te trainen. Dit kun je lekker vanuit je bed doen!

Lees ook: Drie keer bevallen met een medische indicatie: mijn ervaring

Tip 9: Bedrust

Neem minimaal drie dagen bedrust, loop zo min mogelijk de trap op en neer en neem in de eerste week veel rust.

Tip 10: Plassen onder de douche

Plassen kan een hele opgave zijn. Plas daarom onder de douche, kun je meteen daarna spoelen.

Tip 11: Neem een kruidenbad

Een kruidenbad helpt bij het herstel van een vaginale bevalling. De kruiden hebben een helende, antiseptische, ontstekingsremmende en verzachtende werking. Als je een kruidenbad neemt hoef je je geen zorgen te nemen over infecties. Wil je meer weten over een kruidenbad? Hier vind je de informatie!

Tip 12: Je vagina laten luchten

Naast het spoelen is het ook belangrijk om je vagina (en de hechtingen) te laten luchten. Als je in je kraambed ligt kan dat makkelijk. Leg een handdoek onder je en ga zonder kraamverband een tijdje liggen.

Tip 13: Laxeermiddel 

Je eerste ontlasting na je bevalling is nog een bevalling op zich. Het kan ontzettend veel pijn doen. Zorg er daarom voor dat je je ontlasting zachter maakt door laxeermiddel te nemen of pruimen te eten. Voor het nemen van laxeermiddel kun je misschien beter eerst de verloskundige, kraamverzorgster of huisarts even raadplegen.

Tip 14: Calendula druppels

Ben je ingescheurd of ingeknipt tijdens je bevalling? Dan kan de boel van onder erg beurs zijn. Met een spray of zalf op basis van Calendula kan je de pijn verlichten. Zolang je pijn voelt kun je de spray aanbrengen op een gaasje en dit enkele malen per dag vervangen. Daarna kun je de pijnlijke plek inwrijven met zalf.

Tip 15: A. Vogel is je beste vriend

Waarschijnlijk ken je de producten van A. Vogel wel! Dit zijn homeopatische middelen die je hulp kunnen bieden. Ze hebben verschillende middelen voor pas bevallen vrouwen die jou kunnen helpen:

  • Arnica helpt tegen bloeduitstortingen door lang en hevig persen bij de bevalling.
  • Heb je last van obstipatie na de bevalling? Dan is dit te behandelen met Nux Vomica of Collinsonia.
  • Een dreigende borstontsteking? Gebruik Bryonia.
  • Ben je langdurig moe of depressief na de geboorte van een kind? Dan kan je Helonias, Bamboe en Sepia gebruiken.

Lees ook: Anticonceptie zonder hormonen? Het bestaat!

Tip 16: Middagdutjes

Een volger gaf de volgende tip: “Mijn moeder zei altijd; zes weken lang elke middag een middagdutje doen.” Hier kan ik mij helemaal in vinden!

Tip 17: Buitenlucht en kroelen

Misschien heb je er helemaal geen zin in maar kleine wandelingetjes zullen je goed doen. Ga niet te ver in één keer maar doe een klein blokje om. En daarna lekker kroelen met je baby!

Tip 18: Floradix 

Na elke bevalling gebruikte ik langdurig Floradix om de moeheid te lijf te gaan. Met Floradix vul je je ijzer tijdens en na de zwangerschap aan. Tegenwoordig gebruik ik het nog steeds wel eens!

Tip 19: Vraag hulp!

Zie je het soms even niet meer zitten of ben je gewoon doodmoe? Schroom niet om hulp te vragen. Met iets kleins kun je al geholpen zijn. Misschien wil de buurvrouw een keer voor je koken of een boodschapje meenemen of wil een moeder van school je andere kindje thuis afzetten. Mensen willen je echt helpen, je moet het alleen vragen!

Ben jij een Mama to be? Word dan lid van de besloten Facebook groep:
de Mama (to be) Club!

Heb jij aanvullende tips? Laat ze achter in de comments!

Deze blogpost bevat affiliatielinks | Photo by rawpixel.com from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen