5 tips om je kind beter te laten slapen
Slaap en kinderen, het lijkt zo vanzelfsprekend. Je gaat liggen, doet je ogen dicht en ZZZZ je bent in dromenland. Maar lees mee op elk willekeurig forum met jonge moeders en je weet dat het vaak zo eenvoudig niet is. Moeders worden bij vragen over slaap in no time bedolven onder de goedbedoelde tips en adviezen. Van inbakeren tot co-sleeping tot een of ander smeerseltje. Iedereen kent wel een wondermiddel.
Slaaptips voor kinderen
Het probleem is dat elk kind anders is. En elke ouder ook. En wat vandaag werkt, werkt morgen weer niet. Kinderen ontwikkelen zich voortdurend. Daarom hier 5 tips die eigenlijk voor elk kind goed zijn. Zorgt het ervoor dat je kind van de ene op de andere dag gaat doorslapen? Waarschijnlijk niet. Maar het kan wel helpen om goede slaapgewoontes te ontwikkelen.
1. Bedtijdroutine
Eigenlijk zou elk kind een bedtijdroutine moeten hebben. Het is de perfecte overgang van dag naar nacht. En als je routine altijd hetzelfde is, werkt het zelfs als een natuurlijk slaapmiddel. Het lichaam van je kind herkent het signaal en maakt slaaphormonen aan. Een badje, boekje, liedje, knuffelen. Het kan allemaal. Maar zorg ervoor dat de routine rustig en voorspelbaar is.
2. Slaapomgeving
Het klinkt zo logisch, zorg dat de slaapomgeving van je kindje rustig is. Toch zie je regelmatig drukke, kleurrijke mobiels boven een bedje hangen. Of een kamer die vol staat met speelgoed. Zou je zelf gaan slapen in een casino of een discotheek? Zorg daarom voor een rustige, donkere kamer. Niet teveel kleuren en prikkels.
Als je kindje snel wakker wordt van omgevingsgeluiden zou je white noise kunnen gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld een ventilator zijn maar je hebt tegenwoordig ook apps met white noise. Door het constante geluid worden omgevingsgeluiden gefilterd en sommige kinderen slapen er beter en langer van.
3. Let goed op de wakker tijd van je kind
Hoe vaak ik niet ergens het advies hoor ‘je moet ze overdag gewoon niet of niet teveel laten slapen, dan zijn ze ’s avonds lekker moe’. Trap er niet in want dit werkt over het algemeen niet! Oververmoeide kinderen doen er juist langer over om in slaap te vallen.
De tijd dat een kindje wakker kan zijn tussen twee slaapjes is leeftijdsafhankelijk. Het heeft te maken met de biologische klok. Een normale bedtijd voor baby’s en kinderen vanaf 6 maanden is 19.00 uur. Zelfs als ze naar school gaan is een bedtijd van uiterlijk 20.00 uur heel normaal. En het voordeel is dat je zelf ook nog wat aan je avond hebt. Wanneer moet je anders Netflixen?
4. Activiteit overdag
Zorg ervoor dat je kind gedurende de dag voldoende activiteit krijgt. En dan vooral buiten als het even kan. Laat ze eindeloos rondjes door de tuin rennen of lekker spelen in de speeltuin. Door het zonlicht maken ze vitamine D aan wat weer bevorderend werkt voor slaap.
5. Slaperig maar wakker in bed
Veel mensen weten niet dat slapen, net als fietsen en lopen, een aangeleerde vaardigheid is. Je kind leert dit bij bedtijd. Kinderen hebben net als volwassenen verschillende slaapcyclussen. Bij de overgang van de ene naar de andere slaapfase wordt je kind kort wakker. Als je kind niet geleerd heeft om zelf in slaap te vallen heeft hij jou nodig om hem hierbij te helpen.
Bij hele jonge baby’s geldt dit overigens niet. Zij zijn fysiek en emotioneel nog niet in staat om zichzelf te troosten. Maak je dus niet te druk als je kind in de eerste maanden lekker aan de borst/fles in slaap valt.
Lees ook: Feiten en fabels over samen slapen
Hanneke Hamerlinck is moeder van een dochter van 17 maanden. Ze is Gentle Sleep Coach. Dit programma is ontwikkeld door Kim West die in Amerika ook wel The Sleep Lady genoemd wordt. Met Slaapwonder helpt Hanneke ouders van baby’s en kinderen vanaf 6 maand tot 6 jaar om beter en langer te slapen. In principe vanaf 4 maanden al maar dat heeft niet haar voorkeur en er gaat een uitgebreidere evaluatie aan vooraf om te kijken of de baby er aan toe is. De methodes die ze gebruikt bieden de mogelijkheid om het kind de vaardigheid van het slapen te leren terwijl ze toch liefdevol aanwezig zijn. Hanneke schrijft een serie blogs voor Love2BeMama.