6 (wetenschappelijk bewezen) redenen waarom het oudste kind het vervelendst is
Dat de gezinspositie waarin je geboren bent wel degelijk effect heeft op bepaalde karaktereigenschappen heeft het blog over het tweede kind wel bewezen.
Nog nooit hebben we zoveel reacties door kunnen spitten waarin het gros van de lezers massaal hun jongere broer of zusje tagde om hen dit onvermurwbare bewijs voor te leggen.
Ook ontvingen we her en der wat reacties van ‘het tweede kind’ en we moeten toegeven:
Dit onderzoek was niet bepaald in jullie voordeel. Daarom proberen we het een beetje goed te maken met (jaja!) een opsomming van wat onderzoeken over het oudste kind. Zodat jullie in ieders geval IETS ter verdediging om handen hebben.
Geen dank hoor! We zijn echt de beroerdste niet.
Het oudste kind is een betweter
Een studie in het ‘Journal of Research in Personality’ uit 2013, heeft uitgewezen dat de eerstgeborene meer gedreven is om te leren en beheersen. Daar waar het tweede kind gebrand is op ‘winnen’. Gelijksoortige studies toonden aan dat het oudste kind tevens eerder voor een academische loopbaan kiest in tegenstelling tot de jongere broertjes, of zusjes. Oja en ze schijnen ook nog eens ‘slimmer’ te wezen. Jaja!
Het zijn verschrikkelijke uitslovers.
Onderzoekers van de ‘University of Essex’s Institute for Social and Economic Research’ ondervroegen 3553 personen en ze kwamen tot de conclusie dat het oudste kind maar liefst 16% meer de kans heeft om door te leren en dat ook graag doet.
Nogmaals: Uitslovers!
Een artikel gepubliceerd in Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, stelt dat het oudste kind langer én dikwijls ook slanker is dan jongere broers of zussen. Hoe dit komt? Er wordt gedacht dat dit met de moeder haar baarmoeder te maken heeft en hoe deze is veranderd na een eerste zwangerschap. Gewoon. NIET. Eerlijk. Dus!
Het zijn verschrikkelijke aandachtstrekkers.
Denk je dat je evenveel aandacht geeft aan zowel je eerstgeborene, als je tweede kind? Dit is dus niet waar. Er zijn twee onafhankelijke studies gedaan aan Cornell en Brigham en die tonen aan dat het eerste kind meer uren aan tijd met de ouders mag doorbrengen en dan is de periode voor de geboorte van een broer of zus niet eens meegerekend. Autch!
Ze zijn ronduit bazig!
Dit is onderzocht op het Southern California Child Study Center. Nu is dit kennelijk sowieso al een ‘dingetje’ bij eerstgeborene, maar dit is dus nog eens een tikkeltje erger als het een oudere zus betreft.
En het zijn ook nog eens verschrikkelijke meelopers
Daar waar jongere broertjes en zusjes veelal tegen de stroom in willen zwemmen, is de oudste gebrand op regeltjes en zal dan ook meer geneigd zijn om de ‘maatschappelijke meute’ achterna te gaan. Dit heeft een Belgisch onderzoek gedateerd uit 2003 uitgewezen. In 2015 werd een ook rapport gepubliceerd waarin werd aangegeven dat het eerste kind meegaander is en minder neurotische trekjes heeft.
Vrij vertaald: het tweede kind durft meer eigen initiatief te nemen, interesseert zich minder in wat een ander vindt en komt hier ook nog eens voor uit.
Ha! Steek die maar in je binnenzak.
Maar voordat je van plan bent om jezelf te begraven onder je dekbed om een stevig potje te janken: ik weet zeker dat mama jullie allemaal even lief vindt hoor (puntje 4 even niet meegenomen dan)!
Bron hoofdafbeelding: Flickr