Waar ben je naar opzoek?

8x waarom een keizersnede zo slecht niet is

3 minuten lezen denise Denise Meijer
8x waarom een keizersnede zo slecht niet is

Eerder schreef ik al de blog over een keizersnede: 7 dingen die je moet weten over een keizersnede. Een blog wat gemengde reacties op wist te roepen. Van dankbaarheid (erkenning dat een keizersnede inderdaad niet zo makkelijk is als meeste mensen denken), tot onbegrip (van dames die een keizersnede als zeer positief hebben ervaren), tot angst (sorry meiden!).

Makkie?

Desalniettemin reden genoeg om door te gaan op het onderwerp, want hoewel een keizersnede vaak vanuit medisch oogpunt wordt toegepast; wie zegt dat je niet mag genieten van deze manier van bevallen?

En daarom: voor alle dames die nog moeten, willen of twijfelen over de gevreesde C-section (zoals ze het in Amerika noemen); hier zijn in ieder geval 8 reden waarom een keizersnede echt zo slecht nog niet is. Om je aan vast te houden!

Waarom een keizersnede zo slecht nog niet is

1. Een keizersnede gaat snel.

De baby wordt geboren na ongeveer een half uurtje en je bent zelf klaar binnen anderhalf uur. Super snel en een tijd die gemakkelijk is te overzien in een OK.

2. Een persoonlijke cameraman of vrouw.

Een operatie-assistente of een verpleegster kun je vragen een aantal foto’s te maken. Papa heeft hierdoor alle tijd om jouw te steunen, zijn kind bij te staan na de geboorte en alles heel bewust mee te maken.

3. Geen weeën!

De spoedkeizersneden uitgesloten, deze worden namelijk uitgevoerd als de vrouw al bezig is met bevallen en dan zijn weeën dus wel degelijk een feit.

Bij een geplande keizersnede heb je geen weeën en fair enough; als iemand die een keizersnede kreeg na 16 uur puffen en steunen vind ik dat best een heel fijn idee!

Ps. Je kunt eventueel nog na-weeën krijgen zoals vrouwen met een natuurlijke bevalling ook nog kunnen krijgen.

4. Je onderkantje blijft heel.

Misschien je laatste zorg als je bezig bent met het baren van een kind en we weten ook allemaal dat je vagina na de bevalling niet permanent uitziet als een ontplofte egel, maar toch. Het lijkt mij sowieso al fijn om te weten dat je kan plassen zonder het gevoel te hebben dat er azijnzuur over je flamoes gegoten wordt. Daarentegen heb je natuurlijk weer hele andere pijntjes en problemen…

5. Bijkomen!

Vier dagen ziekenhuis is voor sommige mensen een ware nachtmerrie maar je kan het natuurlijk ook zien als een kleine mini-vakantie met als enige zorg; de baby.

Tip: kijk je op tegen dat verschrikkelijke ziekenhuisvoedsel? Stuur je man op pad voor een heerlijk afhaaldiner (en dan natuurlijk een sappige, medium gebakken, biefstukje met champignonnensaus of sushi!).

6. Je bent niet minder moeder of vrouw door een keizersnede.
Onthoud dat goed!

Hoewel er mensen zijn die anders beweren en veel vrouwen het idee hebben gefaald te hebben als hun bevallingsplan uitloopt op een keizersnede: Je zet, net als bij een vaginale bevalling, een baby op de wereld. Goed, het is niet de natuurlijke manier om te baren maar hoe je het ook bekijkt je bent bevallen en een keizersnede is echt niet de makkelijkste manier om dit te doen.

7. De beste manier.

Er wordt nooit gekozen voor een keizersnede omdat dit toevallig net iets beter uitkomt. Of omdat de vrouw natuurlijk bevallen maar gedoe vindt. Als er wordt overgegaan op deze manier van bevallen, dan is dit negen van de tien keer medisch noodzakelijk. Dat wil zeggen dat een keizersnede op dat moment de beste keuze is voor zowel jou als moeder, als de baby. Een heel erg belangrijk pluspuntje die je niet mag vergeten.

8. De arme mannen…

Het is natuurlijk maar net hoe je in elkaar steekt maar ik zag het wel degelijk als een voordeel dat ik zeker voor zes weken geen stofzuiger hoefde aan te raken, geen ramen mocht zemen, geen zware boodschappentassen kon dragen enzovoorts, enzovoorts. En dat allemaal omdat ik een keizersnede had doorstaan. Mannen, zet hem op!

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog minder opkijkt tegen je keizersnede. Succes! 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • een mama zei

    Ik heb ook een geplande keizersnede gehad, omdat ze twee keer mis prikten voor de ruggeprik, zat ik een tijd met rugklachten, zo erg dat ik alleen maar kon staan of op een harde vloer kon liggen, een tijdje diclofenac geslikt maar de pijn bleef, dankzij chiropractie gaat het nu wel weer, maar dat heeft wel even geduurd. Tijdens de zwangerschap houd je vocht vast, maar ik moest ook methyldopa slikken tijdens zwangerschap (bloeddrukverlagend middel), een bijwerking daarvan was vocht vasthouden, je raadt het al, ik was echt een grote waterballon, ik had al eens eerder een ruggeprik gehad voor een kijkoperatie van mijn knie, dat ging toen prima, maar nu wil ik nooit meer een ruggeprik, slecht tot helemaal niet kunnen slapen door de pijn is killing, geen pijnstiller werkte, chiropractie was mijn redding!…Gelukkig ging de keizersnede wel voorspoedig, en had ik weinig bloedverlies, alleen had ik tijdens de zwangerschap te maken met zwangerschapsdiabetes, en groeide mijn zoon wel, maar ontwikkelde zich niet daardoor had hij premature longen, ookal was hij 8 dagen voor uitgerekende datum gehaald en moest mijn zoon iets meer dan een week op de couveuse afdeling liggen, tussen al die kleintjes (mijn zoon was bij geboorte 9 pond) om zijn longen nog wat te laten rijpen, en af te kicken van de glucose.

  • Gwen zei

    Amen! Ik vond mijn beide geplande keizersnedes geweldig. Heb nooit natuurlijk ervaren, maar toch. Heb er ook meermaals positief over geblogd. Blij dat ik dit mee heb mogen maken en twee x zo soepel erdoorheen ben gekomen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 6 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 6 maanden geleden
  • 4 minuten lezen