Bij welk groepje schoolpleinmoeders hoor jij?
Het schoolplein. Een plek waar kinderen de leukste momenten beleven tijdens hun basisschoolperiode. Een verzamelplaats voor hinkelaars, handjeklappers, knikkeraars, voetballertjes en… de schoolpleinmoeders!
Dé Schoolpleinmoeders
Ze komen voor in vele vormen en maten. Iets waar je je best een beetje over mag inlezen, want wist je bijvoorbeeld dat je de al-overtreffende moeder beter kan vertellen dat je op vakantie bent, als haar kind een verjaardagsfeestje geeft? Nou, mijn punt precies. Reden genoeg om eens met je neus in onderstaande leerstof te duiken en misschien zelfs vooraf te bepalen welk ‘groepje’ bij jou past?
(Iets te) betrokken klassenmama’s
De (iets te) betrokken-klassenmama’s zijn over het algemeen het meest duidelijk aanwezig. Na-kletsend op het plein over: “De moeder van … die recentelijk gescheiden is,” bijvoorbeeld. Deze mama’s waren vroeger ‘lieverdjes van de meester, of juf’ en over het algemeen goed op de hoogte van recente ‘nieuwtjes’ (over ALLES en IEDEREEN). Gewapend met een goede dosis aan pastel, fleece en stevige wandelschoenen gaan ze in looppas door het schoolgebouw.
Streef-moeders
Dan zijn er nog de streef-moeders. “Wat heeft jouw kind voor een cijfer gehaald voor de toets van gisteren?” zal ze vragen. Om vervolgens glunderend te vertellen dat haar kleine Einstein een 10 had voor Nederlands, topografie en rekenen. Wanneer blijkt dat jouw kind net iets meer uit lijkt te blinken in een ander vak, dan krijgt haar kind per direct een spoedcursus en bijles om dat verschil recht te trekken en anders GEEN toetjes meer na het avondeten!
De gezonde moeders
De organische-wortelchips moeders zullen in de eerste instantie niet voor problemen zorgen. TENZIJ je het waagt om zakjes snoep uit te delen op de verjaardag van jouw kind. Waarschijnlijk doe je er in dat geval goed aan om een passend onderduikadres te zoeken.
Individualistische moeders
De individualistische moeders staan meestal in een afgelegen hoekje van het plein. Tot grote frustratie van de betrokken klassenmama’s, die geen hoogte kunnen krijgen van een dergelijk persoon. Braaf wacht deze moeder tot de kinderen uit school komt om vervolgens met de noorderzon te vertrekken nog voordat iemand hen aan zal kunnen spreken.
Anti-autoriteit moeders
De ik-houd-niet-van-autoriteit-moeders. Vroeger lagen ze al in de knoop met hun eigen docenten, maar vandaag de dag gaat ze de strijd aan te gaan met de leraar van haar kids. Want “Pietje in de hoek zetten, omdat hij aan Klazina haar haren trok?” dat is vanzelfsprekend en overduidelijk absurd, toch?
Altijd-overtreffende-trap moeders
De altijd-overtreffende moeders zijn zoveel beter dan de rest van het ouderlijke gepeupel en dat op ZO-VEEL vlakken. Als traktatie laten zij een foodtruck op het plein installeren en de kinderfeestjes van hun hand doen niet onder voor de gemiddelde My Super Sweet Sixteen van MTV. Het kan altijd groter, beter en duurder. Met desnoods een boete voor wanneer jouw kind onverhoopt niet op komt dagen.
‘Kiss-and-ride’ moeders
De ‘kiss and ride’- moeders. Deze moeder is een afstammeling van de individualistische moeder, maar dan zelfs nog mysterieuzer. Braaf zet zij haar kind af voor het hek, om vervolgens als de gesmeerde bliksem te vertrekken richting werk, supermarkt of huis. Wie zal het weten?
Hoe-krijgt-ze-het-toch-voor-elkaar-moeder
De hoe-krijgt-ze-het-toch-voor-elkaar-moeder zit perfect in de verf, is gelakt en met een perfect afgetraind lichaam. Alle andere schoolpleinmoeder kijken met scheve gezichten naar deze moeder, want hoe krijgt zij het toch allemaal voor elkaar? Want alle andere schoolpleinmoeders zijn al blij dat ze twee schone sokken konden vinden en een paar afgetrapte Uggs van een nepmerk (omdat dat wel even zo makkelijk was nadat ze vanmorgen WEER door de wekker waren gegaan).
De koffie moeders zijn altijd in voor een lekker ‘bakkie pleur’. Bij jou, bij haar of desnoods in het schoolgebouw als het moet. En dan het liefste tot de kinderen weer opgehaald moeten worden. Dolletjes, vooral als je de vrije uurtjes liever had gebruikt voor het wegstrijken van de kilo’s was.
Neutrale moeders
De neutrale moeders zijn een beetje een combinatie van alle bovenstaande punten. In ieder geval worden er geen extreme methode’s gehanteerd en geen vast kliekje aangehouden om mee te socializen. Deze moeder kunnen praktisch gezien met iedereen door één deur en zelfs een playdate is dikwijls geen probleem. Gezond eten is een pre, maar niet altijd een must en voor een kinderfeestje naar de bowlingbaan? Dat is toch prima?
De nieuwe moeders
Elk jaar komen er weer nieuwe gezinnen op school. Het is niet makkelijk om een nieuwkomer te zijn, een beetje vriendelijkheid naar deze newbies kan dus geen kwaad.
Dé vader
Dit is dus geen moeder, maar een vader. We leven niet meer in het jaar 1950 maar in 2019 dus deze schoolplein vader zul je ook met regelmaat tegen gaan komen.
Lees ook: Do’s and dont’s van een schoolpleinvader
Boek Schoolpleinmoeders van Meester Mark
Wil jij je een beetje inlezen in de materie ‘Schoolpleinmoeders’? Dan is dit boek van Meester Mark een aanrader om te lezen!
Verlegen buitenbeentjes en vileine roddeltantes; ouders die sidderen voor hun eerste tienminutengesprek en oude rotten die al heel wat werkstukken in elkaar hebben geflanst.
In ‘Schoolpleinmoeders’ loopt Mark van der Werf (beter bekend als Meester Mark) een jaar lang met hen mee. Op het plein, in de koffiekamer en thuis aan de keukentafel vertellen tientallen ouders hoe zij heelhuids het schooljaar door komen.
Je snapt; deze blog moet je met een knipoog lezen 😇 We wensen jou en je kinderen een heel fijn nieuw schooljaar!