Waarom geen gezond eten tijdens dagje uit?
Het was me nog nooit eerder opgevallen. Tot we ‘gedwongen’ werden iets te eten te kopen bij het park waar we met onze kinderen waren. ‘Eigen meegebrachte etenswaren niet toegestaan’ stond er in grote letters te lezen. Toen we daar met onze dienblaadjes liepen en ik voor onze zoon van 2,5 naast frites en poffertjes niks anders dan een witte tosti kon ontdekken op de menukaart, was ik er ineens een beetje flauw van. Waarom nemen we genoegen met altijd maar diezelfde menukaarten in familieparken?
Dagje uit
Wij gaan regelmatig een dagje uit met zijn drietjes. Gewoon gezellig naar een kinderboerderij, speeltuin of dierentuin. En nou doen wij nooit moeilijk over wat we op zo’n dag eten. Onze zoon is een makkelijke eter, mijn man is gek op buiten de deur snacken en ik zorg er wel voor dat we elke dag onze vitamines en vezels binnen krijgen.
Voor onze zoon heb ik standaard fruit bij me, gesneden in een bakje, en afhankelijk van hoe lang we denken weg te zijn, een of twee bakjes. Zijn eigen beker waterige roosvicee en wat rijstewafeltjes en rozijntjes zitten ook altijd in de tas. Je kent het wel. Ben gestopt met boterhammen meenemen toen hij ontdekte dat wat wij aten er veel lekkerder uitzag (en smaakte) dan zijn bammetje pindakaas. Hij eet ook soep en tosti’s, dus we zijn niet altijd aangewezen op frites of pannenkoeken.
Weinig keuze
Nou waren we laatst in een park waar ook een overdekte speelhal was. Het begon te regenen, dus helaas moesten we wel naar binnen. En gezien de entreeprijs van het park, hadden we nog geen haast te vertrekken. Nu mocht je in de rest van het park, buiten dus, picknicken. Maar in de speelhal waren eigen meegebrachte etenswaren niet toegestaan. Prima. Ze willen per slot van rekening ook iets verdienen. Maar toen we ineens gedwongen werden te eten wat zij verkochten, viel me iets op. En ik heb er gek genoeg nooit eerder bij stilgestaan, omdat we alle keren daarvoor vrijwillig iets te eten gingen kopen.
Waarom geen gezond eten?
We liepen daar met onze dienbladen te kijken waar we zin in hadden. Wij kozen allemaal voor een belegd stokbroodje. Maar wat moesten de kinderen dan eten? Er lagen krentenbollen (met boter), maar onze zoon eet alles behalve kaas en je raadt het al, krentenbollen. En toen ineens realiseerde ik me dat de horeca in een park voor kinderen eigenlijk helemaal niet op (jonge) kinderen is ingericht. Natuurlijk, elk kind lust wel frites of poffertjes. Maar waarom geen boterhammen met hagelslag of jam? Waarom geen appels of bananen, potjes yoghurt of andere ‘gezondere’ snacks? Kinderen van 2,5 eten geen stokbroodjes gezond. Toch?
En ik ben echt geen moeder die moeilijk doet over een patatje op zijn tijd. Maar we gingen na het bezoek aan het park uit eten met zijn allen. En wat staat er dan onder de kindermenu’s op de kaart? Juist ja. Weer patat…
Ook daar valt wel wat eer te behalen. Waarom geen spaghetti op de kaart? Het is makkelijk te bereiden en favoriet bij heel veel kinderen. Oké vooruit, de meeste kinderen willen graag iets met frites. Maar waarom niet wat gekookte worteltjes of boontjes (zonder bouillon, boter of andere onnodige toevoegingen) erbij serveren? Of desnoods wat komkommer en snoeptomaatjes!
Iets meer keuze…
Het hoeft van mij echt niet allemaal verantwoord en supergezond. Thuis eten we ook gewoon vlokken op brood. Thuis eten we ook gebakken aardappelen en vissticks. Maar het zou fijn als er wat meer variatie in kindvriendelijke gerechten en snacks zou zijn. Dat we als ouders iets te kiezen hebben voor ons kroost. Want altijd maar patat en pannenkoeken…hij is nog geen 2,5 en het komt me nu al mijn neus uit.
Vraag en aanbod
En nu weet ik best hoe het komt. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Wij willen patat, dus ze bakken patat. Ik ben getrouwd met een horecaman en heb zelf ook jaren in de horeca gewerkt en werk er nu (zo ongeveer) weer. Dus ik weet ook heel goed dat ik nu iets voorstel wat nooit gaat gebeuren. Net zo goed als onze chef-kok geen balletje mayo op de kaart zal gaan zetten, ondanks dat er genoeg gasten zijn die het zouden bestellen. Past gewoon niet bij ons bedrijf. En boterhammen met hagelslag passen nou eenmaal niet bij een dagje familiepark. Ik weet het. Maar toch vind ik het jammer.
Zo kan het ook
Als afsluiter een applausje voor een bedrijf dat laat zien dat het wel degelijk anders kan. We waren een aantal weken geleden bij een croissanterie in Assen. Daar hadden ze op de menukaart boterhammen met hagelslag, jam en pindakaas staan. En we konden zelfs kiezen tussen wit en bruin brood. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Het stel naast ons bestelde ook een boterham voor hun dochtertje. We waren er zo blij door verrast, en ons ventje heeft zo heerlijk zitten smullen van zijn broodje hagelslag, dat ze een leuke fooi hebben gekregen.