Waar ben je naar opzoek?

Kunnen we het doen zoals in Zweden alsjeblieft?

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Kunnen we het doen zoals in Zweden alsjeblieft?

forskola

Langer met verlof, betere opvang, kinderen die happy zijn en mama’s die zichzelf kunnen blijven ontplooien doordat ze fulltime mogen en kunnen werken. Het plaatje dat wordt geschilderd door Jennifer Petterson op NRC.nl liegt er niet om. Kijk. Dat willen wij toch ook wel!

Maar nee. In Nederland gaat het juist de andere kant op. Het wordt alleen maar moeilijker. De overheid verlangt van ons dat we voor zieke familieleden zorgen. Liefst ook nog zieke vrienden, als het even zo uitkomt. We moeten bijspringen op school: schoonmaken, plein- of luizenmoeder uithangen, enzovoort. Tegelijkertijd wordt de druk verder op gevoerd om vooral full time aan de bak te gaan. Alleen verdieners worden 5x zo zwaar belast. Bepaalde voordeeltjes die huisvrouwen dan nog hadden in de vorm van toeslagen werden al gekort of afgeschaft.

Goede opvang, een vereiste!

Ok. Toegegeven. Zelfs al kon ik fulltime aan de bak, omdat de opvang mogelijkheden geweldig zouden zijn, dan zou ik dat toch liever niet willen. Daarvoor heb ik geen kinderen gekregen, zeg ik altijd. Ik heb kinderen gekregen om ze zelf op te kunnen voeden, niet om ze fulltime uit te besteden. Dat gezegd hebbende, dat is natuurlijk een persoonlijk iets. Als je moet, of niet anders kunt, en misschien ook helemaal niet anders wilt. Ja, dan is goede opvang een vereiste!

Juist daar wringt hem nu juist de schoen in Nederland. Het beeld dat Jennifer schetst, daar worden we niet blij van. Kinderopvanglocaties die onderbemand zijn. Dusdanig dat ze blijkbaar een keer vergaten haar baby te voeden. Dat vind ik onvoorstelbaar.

Ik zeg: lang leve de gastouder!

Nu is het beeld dat Jennifer schetst wel heel erg zwart-wit, want ja, je hebt ook nog zoiets als gastouders. Veel kleinschaliger, veel persoonlijker en naar verhouding ook nog eens financieel aantrekkelijk, want je betaalt wat je afneemt. Lang leve de gastouder.
Van andere mama’s hoor ik overigens juist wel goede verhalen over hun kinderdagverblijf, maar ook daar af en toe met de bijbehorende ervaringsverhalen. Te druk bezette leidsters, met alle gevolgen van dien, tot en met in een sporadisch geval verwondingen aan toe. Of ouders die hun kind bij het ophalen regelmatig zelf nog moeten verschonen, omdat de luier helemaal vol zit. Geen tijd. Tja. Dus, dan maar laten zitten met een vieze luier? Bah!

En op school zet de trend zich voort. 28 kinderen en een juf.  In de Randstad wellicht normaal. Hier in Montfoort hopelijk niet, want ik zou me echt beraden op andere opties zou mijn kind zo ondersneeuwen op school. Toch, is dat natuurlijk niet, waar het hier omdraait. Dit komt allemaal door bezuinigingen. Dat de overheid zo snijdt in de toekomst van onze kinderen, vind ik onbegrijpelijk! Je kunt op veel bezuinigen, maar ik zeg: handen af van basale zaken als onderwijs en gezondheidszorg! 

Lees ook: 10x waarom ik de kinderopvang straks ga missen

Het kan dus beter!

Wat mij betreft goed om een middenweg te bewandelen. “Een stukje Zweden naar Nederland halen”, zoals Jennifer dat aangeeft. Yes! Helemaal voor. Zolang de zogenaamde pre-school, maar géén verplichting wordt en kinderen gewoon kind kunnen blijven.
…Want kun je het je voorstellen? Dat je kind vanaf 2 jaar al een Cito moet maken? Of dat je gek wordt aangekeken, omdat je je kind liever bij je houdt totdat hij of zij vier jaar is? Echt! Het is niet te raar gedacht hoor. Er wordt immers altijd door gedraafd naar de andere kant, zoals met de kleuter Cito. Daarom zeg ik: laten we alsjeblieft wél de balans goed bewaken.

Gelukkig mogen kleuters tegenwoordig weer kleuter zijn, en worden een aantal verplichtingen geschrapt. Hoe, wat, waar? Lees meer: Yes! Kleuter mag weer kleuter zijn!

Reacties
  • Ikke zei

    Langer verlof ja!
    Kinderopvang meer als zweden ook ja! Ik werk zelf in de opvang en als inval zag ik van alles goed en soms ook minder (voorgenomen voortaan maar eens melding te maken bij manager). Maar gelukkig is het vaak goed maar wordt er enorm veel van ons verwacht door alel bezuinigingen …zelf de groep poetsen…..observaties….activiteiten en daarbij vve niet e vergeten …..de vaste dagindeling. …de snot neuzen…de tranen en oh pietje is alweer wakker dan kan jantje naar bed en oh toen moesten we ook nog pauze houden beide een uur lang omste beurt want tja half uur is meer werktijd dus meer kosten voor werkgever. Het is soms hard werken maar je krijgt er een hoop voor terug.
    En mijn eigen kindje tja die gaat naar gastouder….waarom tja ze verwachten van mij flexibien soms lange dagen dan is gastouder flexibeler en goedkoper dus zie keuze was makkelijk incl een hele leuk gastouder
    Nadeel niet altijd leeftijdgenootjes

  • Wij hadden het heerlijk op het Kdv. Niet te grote groepen maar toch altijd een kindje waar ze aansluiting bij kon vinden. Heb ook gastouders overwogen maar ik vind de controle op de gastouders zelf, maar ook de controle tijdens de tijd met de kindjes gewoon te weinig. Op het Kdv is het ook niet allemaal je-van-het maar daar zijn iig wat meer ogen.

    Fulltime werken en je kind de hele week weg brengen heeft idd ook niet mijn voorkeur, waarom anderen je kind op laten voeden? Het is toch veel te gezellig samen 🙂

    Zwangerschapsverlof verlengen is voor andere mamas absoluut een uitkomst. Van mij had ie wel wat korter gemogen. Ik zou dus zeggen maak em lekker flexibel ghehe.

  • Ellen zei

    Ik ben ook zeker voor het systeem in Zweden. Wij maken ook gebruik van een KDV en zien dat iedereen daar echt zijn stinkende best doet. Maar helaas zijn er soms wel grote groepen, tot 18 kinderen. Ik vind dat erg veel. Voor mij ook een reden om een ander soort opvang te overwegen. Mijn vraag bij een gastouder is wel, zien ze daar genoeg leeftijdsgenootjes? Want dat is volgens mij wel weer een voordeel van het KDV.

    • Als je voor een gastouder kiest die geen BSO doet dan zijn er max 5 kinderen aanwezig in de leeftijd 0-4 jaar. En echt ze leren zo onwijs veel van elkaar. Leeftijdsgenoten of niet. Iets wat je zelf in de hand hebt. Dit kun je allemaal van te voren vragen of tijdens een kennismaking bespreken. Ideaal 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen