7x hoe overleef ik de kraamhulp?
Een kraamhulp over de vloer krijgen kan voor nieuwe ouders best een beetje wennen zijn. Tenslotte krijg je niet iedere dag een vreemde over de vloer die verantwoordelijkheid draagt voor jou en je pasgeboren baby.
Fijne eerste week
Mijn eerste kraamhulp was een superlieve meid. Eigenlijk kan ik me niets bedenken wat ze verkeerd zou hebben gedaan, maar toch voelde ik me ietwat ongemakkelijk met iemand in huis die me moest helpen met de dingen die ik op dat moment even niet kon doen. Desondanks heeft haar hulp ervoor gezorgd dat ik een fijne eerste kraamweek heb gehad.
Dat ik mij van te voren zo druk heb gemaakt was helemaal niet nodig… Maar het blijkt dat veel vrouwen dit probleem herkennen. Mede omdat ze geen idee hebben van wat ze kunnen verwachten of nog erger: misschien zelfs teveel verwachten van deze persoon die er in de eerste instantie is voor moeder en kind. Iets wat uiteindelijk voor teleurstelling kan zorgen.
EHBK: Eerste Hulp Bij Kraamhulp
Gelukkig zijn er genoeg tips waarmee je jezelf zo goed en zo kwaad als het kan, kunt voorbereiden op de komst van jullie kraamhulp. Zodat het in ieder geval niet tegenvalt…
1. Verwacht niet teveel…
Zoals ik al zei: de kraamhulp is er in de eerste instantie en voornamelijk voor de controles van moeder en de baby. Gelukkig is er hiernaast vaak ruimschoots tijd over voor wat extra dingen zoals: lichte huishoudelijke klusjes of het smeren van de beschuit met muisjes. Maar dit is dus niet de eerste prioriteit. Verwacht ook niet dat de kraamhulp komt om je badkamer even een grote beurt te geven, of om de achterstallige was weg te strijken. Dit valt namelijk niet onder ‘licht huishoudelijk werk’. Heb je toevallig een hulp die hier zonder morren mee begint, dan is het mooi meegenomen. Maar het is belangrijk om te weten dat dit niet vanzelfsprekend is.
2. Geen klik? Geen probleem!
De meeste kraamzorgorganisaties weten hoe belangrijk het is dat de kraamhulp bij het toegewezen gezin past. Schroom dus ook niet om, wanneer er geen sprake is van een klik, aan de bel te trekken en te vragen om iemand anders. Uiteindelijk heeft niemand er wat aan als je het gevoel hebt op eierschalen te lopen in je kraamperiode.
3. Zorg voor andere kinderen
Het is verstandig om, in het geval van meerdere kinderen, iemand uit je eigen omgeving te regelen die ervoor zorgt dat deze worden gebracht of opgehaald worden naar en van school.
Sommige kraamzorgorganisaties maken hier namelijk geen probleem van, maar desondanks blijkt het een ‘verzekeringsdingetje’ te zijn en kan dit dus ook geweigerd worden.
4. Laat het over je heenkomen. Let it go!
Het kan heel erg lastig zijn om jouw eigen ‘taken’ uit handen te geven aan iemand die je niet kent. Zo vond ik het lastig om geen gastvrouw te spelen voor mijn kraamhulp en ik dus haar, haar eigen koffie (en die van mij) moest laten zetten. Ook kan het even slikken zijn als iemand, die misschien zelf niet eens kinderen heeft, jou even gaat vertellen hoe je om moet gaan met jouw kind. Vergeet op zo een moment niet dat dit wordt gedaan met de beste intenties en op basis van recente onderzoeken op gebied van veiligheid en gezondheid. Dus ook al heb je op zo een moment zin om de ‘nitwit’ even goed op haar plaats te zetten; ja, nee en amen is nog altijd de beste reactie die je kan geven. Of je uiteindelijk iets met de adviezen doet is nog altijd aan jezelf.
5. Probeer er van te genieten
Want wanneer krijg je nog een keer iemand over de vloer die zorgt dat de boel draaiende blijft als jij als moeder even ‘buiten dienst’ bent? Nou, ik kan je zeggen; zelfs bij een hevige buikgriep zal je het vanaf dat moment toch echt zelf op moeten lossen. Kinderen of geen kinderen. Dus geniet nu even van het moment dat er iemand is die de boel in de gaten houdt terwijl jij een broodnodig middagdutje mag doen.
6. Ook kraamhulpen zijn mensen
En mensen krijgen honger, worden wel eens moe, verdienen hun pauzes en maken zelfs, in sommige gevallen, nog fouten ook.
Iets waar je best een beetje rekening mee mag houden om teleurstellingen te voorkomen.
Daarnaast; het leukste aan het feit dat we allemaal maar gewoon mensen zijn? Je kan er mee praten! Dus als iets niet oké is, zeg dat dan gewoon! Dat scheelt ook irritaties en een eventueel een telefoontje naar het hoofdkantoor en een nieuwe introductie die overigens net zo goed dezelfde fouten kan maken. Je weet nooit wat je dan in huis krijgt…
7. Geef aan wat je verwacht
Meestal zal de hulp dit ook met je bespreken op de eerste dag dat hij of zij langskomt. Geef hierbij bijvoorbeeld ook aan wat je prettig vindt wat betreft bezoek. Is een uurtje kraamvisite per dag bijvoorbeeld ruimvoldoende? Dan is de kraamhulp er om je te helpen om plakkende visite subtiel naar huis te werken. Rust is en blijft namelijk heel belangrijk. Vooral als het gaat om je schoonmoeder (grapje!).
Geniet ervan! Een goede voorbereiding is het halve werk… Heb je nog tips nodig wat betreft de kraamvisite? Dan is deze blog echt een aanrader!