Waar ben je naar opzoek?

Kolven tijdens werk is je goed recht!

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Kolven tijdens werk is je goed recht!

Terwijl ik dit stukje schrijf, hang ik – hoe toepasselijk ook – aan de kolf. Het voordeel van thuiswerken en dus gewoon kolven achter de computer. Toen ik nog in loondienst werkte, heb ik volledig gebruik gemaakt van mijn kolfrecht. Wist je dat je als nieuwbakken moeder 9 maanden recht hebt op kolven tijdens werktijd?

Je gekolfde uren moeten daarbij gewoon geteld worden als werktijd. Zolang je kolftijd niet meer dan een kwart van je werktijd is. Bovendien moet de werkgever voorzien in een kamer die afgesloten kan worden. Dus, nee, niet de bezemkast, het toilet of een andere rare ruimte, maar een aparte kamer. Tuurlijk mag die kamer multi-functioneel zijn. Bij mijn voormalige werkgever, was het behalve een kolf- ook een vergaderruimte. Je kon je kolftijd gewoon reserveren in een agenda. Kwestie van: wie het eerst komt die het eerst maalt. Meestal viel er wel een mouw aan te passen. Al dan niet in overleg, wanneer de kamer al gereserveerd was.

Lees ook: Waarom kolven we niet samen?

Kolven op het toilet

Ondertussen krijgt één op de acht vrouwen dus niet waar ze recht op hebben. Als ik om me heen kijk, denk ik dat de cijfers nog wel eens veel hoger kunnen liggen.

De verhalen die ik om mijn heen hoorde… Echt, je broek zakt er vanaf. Snel even kolven tussendoor, terwijl de baas weg is, omdat je de werkruimte toevallig ook met hem deelt. Of inderdaad gewoon kolven op het toilet. Hoe onhygiënisch is dat?
Dat terwijl werkgevers dus ook moeten voorzien in bijvoorbeeld een koelkast, en een plek om je kolfspullen schoon te maken. Kun je voorstellen dat je je eten zou voorbereiden op het toilet? Nee? Nou dan!

Werkgevers, doe eens even normaal. Ook jullie hebben er baat bij, wanneer je werkneemster borstvoeding geeft. Het is welbekend dat borstvoeding kindjes minder vaak en minder lang ziek zijn. Dat betekent dat je werkneemster dus ook minder vaak voor ziektegevallen thuis moet blijven. Dat mag ook meegeteld worden, maar nee, kortzichtig als veel werkgevers zijn, zien die alleen de korte termijn: de gemiste uurtjes, omdat er gekolfd moet worden. Zucht. Kijk eens verder dan je neus lang is!

Lees ook: Tips om borstvoeding en werk te combineren

Niet perfect

Toegegeven, ook bij mij op het werk was het niet perfect en werden regelmatig grapjes gemaakt, meestal door de mannen. Ja, want dat kolven – oh wacht, golven? – dat vinden mannen ook iets raars. Helemaal als dat dan op het werk, in de naastgelegen vergaderruimte gebeurt. Op een of andere manier maakt dat mannen erg ongemakkelijk. Zo’n melkfabriek. Tot op de dag van vandaag snap ik niet waarom.

Daar heb je gewoon recht op!

Flauwe grappen en grollen, je hoeft het niet te pikken natuurlijk. En kolven, daar heb je gewoon recht op! Relaxed is het niet. Een hobby van mij zal het nooit worden, maar als het je kleine kan voorzien in de moedermelk, terwijl jij elders bent, waarom niet? Mocht het overigens niet lukken met de fles, en werk je dichtbij huis? Dan behoort het overigens ook tot de mogelijkheden om naar huis te gaan en je kind live te voeden. Yep. Ook dat valt onder het kolfrecht!

10 Kolftips:

  1. Of je nu op het werk kolft of ergens anders, zorg ervoor dat je een beetje relaxed bent.
  2. Neem een doek mee die je over jezelf heen kunt draperen. Fijn voor de warmte en voelt net wat meer safe.
  3. Neem een koelelement mee en een koeltasje om je melk koel in te bewaren onderweg naar huis.
  4. Kolf met een elektrische, dubbelzijdige kolf. Dat scheelt veel tijd.
  5. Zorg ervoor dat je wat te drinken bij de hand hebt. Liefst iets warms. Theetje misschien? Lekker koekje erbij doet het goed 🙂
  6. Filmpjes of foto’s op je telefoon van de kleine kunnen handig zijn, en helpen bij het opwekken van het toeschiet reflex. Bovendien, kun je je tijdens je werk weer even heerlijk vergapen aan je mooie spruit.
  7. Ben je klaar met kolven? Zorg ervoor dat je de melk koel bewaart (koelkast werk), en daarna in koeltasje met koelelement onderweg naar huis.
  8. De gekolfde melk kun je gewoon invriezen! Moedermelk is diep ingevroren minstens een half jaar houdbaar.
  9. Wil je je baby borstvoeding blijven geven, terwijl je werkt? Een goed idee is om ver van tevoren een voorraad op te bouwen. In het begin heb je nog het meeste melk. Profiteer daarvan, want op het werk zul je vaak momenten hebben dat het even niet lukt, bijvoorbeeld door werkstress.
  10. Last but not least, lukt het even niet, of heb je veel minder opbrengst dan je dacht. Schiet niet in de stress. Daar heeft niemand wat aan. Ook als je kolven niet meer ziet zitten, hang dan gerust je kolf aan de wilgen. Je hebt tenslotte je best gedaan!
    Gekolfde melk
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen