Waar ben je naar opzoek?

De natuurlijke keizersnede, mooi en allesbehalve ieuw!

6 minuten lezen denise Denise Meijer
De natuurlijke keizersnede, mooi en allesbehalve ieuw!

Mooi, maar ieuw…! Kopte het AD gisteren bij het razend populaire filmpje waarin is te zien hoe een baby zelf zijn weg naar buiten vindt tijdens een zogenaamde ‘natuurlijke keizersnede’.

De reacties op het bericht zijn verschillend. Zo vinden veel vrouwen (en mannen) het prachtig om te zien, maar is er ook een flinke groep die het filmpje zal bestempelen als zielig, luguber, of het hele principe van een natuurlijke keizersnede ronduit overbodig vinden. Daarnaast bestaat er ook nog de “Natuurlijk? Er is niets natuurlijks aan een keizersnede-reactie”.

Lees ook: Een keizersnede is geen echte bevalling?

Hoe gaat een gentle sectio in zijn werk?

Let op, dit verschilt per ziekenhuis, overleg te allen tijde met de gynaecoloog wat de mogelijkheden zijn.

  • Het betreft een geplande keizersnede: de datum van de keizersnede is van tevoren vastgelegd.
  • Op de operatiekamer wordt een comfortabele temperatuur ingesteld (normaal ca. 18 graden, bij een gentle sectio ca. 22 graden of hoger) zodat de baby niet onderkoeld raakt.
  • Als verdoving wordt gekozen voor een ruggenprik in plaats van een algehele narcose, zodat de moeder de geboorte bewust kan meemaken.
  • De ECG-plaatjes worden op de schouder van de moeder geplaatst, zodat de borst vrij is en huid-op-huid contact met de baby direct mogelijk is.
  • Het licht wordt gedimd op het moment waarop de baby met het hoofdje uit de buik komt, dit om de baby zo min mogelijk stress te laten ervaren.
  • Er is zo min mogelijk geluid behalve de stemmen van de vader en moeder of evt. muziek die de ouders kunnen uitzoeken. Dit leidt tot een vertrouwde omgeving voor de baby.
  • Zodra de baby met het hoofdje uit de buik komt, worden de (operatie)doeken naar beneden gebracht of wordt er een doorzichtig doek gebruikt, zodat moeder (en vader) kunnen meekijken met de geboorte.
  • De baby wordt langzaam uit de buik gehaald, waarbij het tempo van een vaginale bevalling wordt aangehouden. Dit heet ‘walking the baby out’.
  • De baby wordt in zijn geheel uit de buik gehaald, op de blote borst van de moeder gelegd (huid-op-huid contact) en toegedekt met een warme doek. Hierdoor stabiliseren de hartslag en temperatuur van de baby sneller. Ook komt dit ten goede aan een goede start van de borstvoeding.
  • De navelstreng kan worden doorgeknipt door de arts nadat de baby uit de buik is gehaald of nadat de baby enkele minuten bij de moeder op de borst heeft gelegen. Soms mag de vader later symbolisch nog een deel van de navelstreng doorknippen. De navelstreng heeft zolang mogelijk kunnen doorkloppen, wat ervoor zorgt dat er voor de baby een optimale hoeveelheid circulerend bloed is, waardoor het een betere start kan maken. Indien de baby eerst gecontroleerd wordt, gaat het daarna zo snel mogelijk weer terug naar de moeder, waar de baby zo lang mogelijk blijft.
  • Moeder, kind en de vader worden niet gescheiden (hooguit voor controle van de baby door de arts).
  • Het wassen van de baby, het toedienen van vitamine K en het aankleden komen pas later aan de orde.

Bron: www.gentlesectio.com.

Grote buikoperatie

Laten we voorop stellen dat er inderdaad niets natuurlijks is aan een keizersnede. Het is medisch ingrijpen. Een keizersnede wordt enkel uitgevoerd wanneer vaginaal bevallen meer risico’s -voor zowel moeder als kind- zich zal meebrengen, ten opzichte van deze grote buikoperatie. Een keizersnede komt vaak als een schok. Zo verwacht je als moeder zijnde niet dat je baby in een stuit blijft liggen. Of dat er zelfs na een x-aantal uren aan weeën besloten wordt om over te gaan op een zogenaamde spoedkeizersnede.

Negatief en traumatisch

Veel vrouwen, waaronder ik, ervaren een dergelijke operatie als iets negatiefs. Of zelfs traumatisch. Daarnaast wordt bij een spoedkeizersnede de baby direct weggehaald om nagekeken te worden en moet deze na een korte kennismaking de OK verlaten, omdat het daar simpelweg te koud is.  In het geval van een algehele narcose – wat tevens niet ongebruikelijk is bij een spoedkeizersnede – ziet de moeder haar baby zelfs pas uren later.

Meten en wegen gemist

Bovenstaande is ook precies waar de schoen voor mij wrong. De hectiek van een spoedkeizersnede, het klinische van de operatie, het feit dat ik de dingen zoals meten, wegen enzovoorts had gemist omdat ik nog gehecht moest worden… Het voelde allemaal niet oké.

Daarnaast wilde ik zo graag vaginaal bevallen en met mijn tweede spoedkeizersnede was die kans per direct verkeken en verruild voor nog een negatieve ervaring aan de geboorte van mijn kind. Iets waar ik best wel last van heb gehad, maar goed: anno 2011 was de gentle sectio nog maar net terrein aan het winnen in Nederland. Met een selectief aantal ziekenhuizen die deze speciale operatie uit konden voeren. Jammer genoeg viel het ziekenhuis waar ik in zou bevallen hier nog niet onder. Daarnaast; wanneer er over wordt gegaan op een spoedkeizersnede, is een natuurlijke keizersnede geen mogelijkheid meer. Dan is het de noodzaak om een baby zo snel mogelijk uit de baarmoeder te helpen.

Lees ook: Geloof het of niet: 6x waarom ik blij ben met mijn aankomende keizersnede

Zo natuurlijk als een keizersnede kan zijn

Bij mijn laatste zwangerschap was al rap duidelijk dat deze bevalling wederom een keizersnede zou betreffen. Doodeng! Gezien mijn eerdere ervaringen, maar dit maal was er een verschil: ik had nu de ‘touwtjes enigszins in handen’. Ik besprak mijn zorgen met de gynaecoloog van het academisch ziekenhuis waar ik onder behandeling stond en hij opperde al snel een gentle sectio.

Zo had deze manier van bevallen meerdere voordelen ten opzichte van de normale-, en spoedkeizersnede, zoals:

  • Door het directe huid- op huidcontact komt de borstvoeding beter op gang.
  • De sfeer op de OK is gemoedelijker, rustiger.
  • ‘Walking the baby out’ (zoals te zien op het filmpje) bootst een vaginale bevalling zo goed mogelijk na. Het zorgt er onder andere voor dat de longetjes zich op de juiste manier openen, vruchtwater op de juiste manier uit de longen wordt geperst en de baby een rustige, overgang heeft van de veilige baarmoeder, naar de echte wereld.
  • Doordat de moeder haar baby bij zich mag houden tijdens het hechten is ze meer ontspannen, want positief afgeleid.
  • In sommige ziekenhuizen is direct aanleggen zelfs mogelijk. Dit werkt gunstig tegen het bloedverlies wat tijdens een keizersnede nog best heftig kan zijn.

Prachtig, fijn, beter, ontspannen

In de reacties beschreven mensen het als onnodig, zielig, of luguber. Bij mij kwamen er woorden in me op als; prachtig, fijn, beter en ontspannen. Zo heb ik het ook ervaren. Voor het eerst had ik een idee van het gevoel wat een vrouw hoort te hebben wanneer ze op eigen kracht haar baby ter wereld heeft gebracht.  Het was geenszins hoe ik mij een bevalling mij altijd had voorgesteld. Het was geen natuurlijke, vaginale bevalling.

The next best thing

Maar het was ‘the next best thing’. Een alternatief waarbij zoveel mogelijk rekening werd gehouden met hoe het had moeten gaan. Niet alleen voor mij, maar ook voor de baby. Dus het AD kan ‘ieuw’ koppen en iedereen kan hoog en laag springen over het nut van de manier waarop de baby zichzelf naar buiten helpt, maar ik vind het een prachtig filmpje. Misschien juist wel, omdat de baby echt geboren wordt en niet uit de buik gerukt wordt en zonder pardon op de wereld wordt gezet om het ‘maar uit te zoeken’.  Het is zo natuurlijk als een keizersnede kan zijn en dat is geweldig!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen