Inknippen gebeurt onnodig vaak
Het is al vaak ter discussie gesteld, ook hier bij Love2BeMama: inknippen. Sommige vrouwen vertelden dat ze ingeknipt waren zonder dat ze daar toestemming voor hadden gegeven. Anderen zeiden daarop dat het in het belang van het kind is. Maar is dat wel altijd zo?
Uit cijfers van Perined, een organisatie die cijfers over geboortezorg verzamelt, blijkt dat vrouwen die bij de geboorte van hun eerste kind thuis of vrijwillig in het ziekenhuis bevielen, een kleine 20% werd ingeknipt. Bij vrouwen die met een medische indicatie in het ziekenhuis bevielen was dat bijna de helft.
Lees ook: Wat niemand je verteld over bevallen (of toch wel?)
Geen afspraken
Uit de cijfers blijkt dat er helemaal geen duidelijke afspraken over inknippen zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld een knip gezet als een vrouw al een bepaalde tijd ligt te persen. Maar het ene ziekenhuis doet dat na een uur, een ander na anderhalf uur en sommige pas na twee uur. Ook wordt in sommige ziekenhuizen veel vaker ingeknipt dan in andere. Deze cijfers kan je niet van te voren opzoeken, dus je kan niet het ziekenhuis kiezen dat bijvoorbeeld veel minder snel inknipt.
Geen goede reden
Daarnaast blijkt uit onderzoek van verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers dat er ook regelmatig wordt ingeknipt zonder dat daar een goede reden voor is. Inknippen is eigenlijk een noodoplossing en zou alleen moeten gebeuren als het echt niet anders kan.
Lees ook: “Keizersnee, keizersnee, dit gaat niet lukken!”
Volgens Anna zouden vrouwen die ingeknipt zijn minder of geen schade aan hun bekkenbodem hebben gehad als ze niet waren ingeknipt. Inknippen laat namelijk een wond na waarvan de klachten lang aanhouden en soms helemaal niet meer weggaan. De ongemakken zullen bij vele van jullie bekend zijn, een wond die zeer doet, een trekkerig gevoel en pijn bij het vrijen.
Wilsbekwaam
Volgens stichting Bevallingstrauma’s wordt er onnodig veel ingeknipt en moeten vrouwen beter worden ingelicht. Vrouwen moeten weten dat het een noodoplossing is en dat ze de knip ook mogen weigeren. Maar vaak wordt er niet eens een vraag gesteld, alleen maar mede gedeeld dat de knip gezet zou worden. En ook al is een vrouw die ligt te bevallen niet altijd voor rede vatbaar, ze is nog altijd wilsbekwaam.
Er lijkt dus een hoop werk aan de winkel. Persoonlijk schrik ik nogal van dit nieuws. Je gaat ervan uit dat de professionals weten wat ze doen en dat ze alles doen in het belang van jou en je kind. Ik ben benieuwd of er nu dingen gaan veranderen.
Zijn jullie ingeknipt? En voelde dat als de juiste beslissing, of had je het ook liever anders gezien?
Bron: RTL Nieuws
Bron beeld: Flickr