Aangrijpend! Het verhaal en de foto’s van het meisje die in tunnels leefde
Fotograaf Massimo Branca onderzocht het ondergrondse levens van de daklozen in Boekarest. Daar stuitte hij op een ‘familie’ die kampte met drugs, ziektes en armoede. Hij ontmoette Catalina in 2013 voor het eerst toen ze 17 jaar was.
Bij de geboorte werd het meisje Catalina achtergelaten in het ziekenhuis. Vervolgens leefde ze zes jaar lang in verschillende weeshuizen. Ze werd teruggeplaatst bij haar familie, maar ze liep van huis vanaf haar twaalfde. Ze was dertien toen ze voor het eerst drugs gebruikte.
Lees ook: Hoe beter de band tussen ouders en jongeren, hoe later ze beginnen aan seks
Branca: “Hoe langer ik in haar grote zwarte ogen keek, hoe mysterieuzer
ze werden. Het heeft even geduurd voordat ik begreep wat Catalina allemaal moest doorstaan.” Catalina leefde samen met de daklozen in de tunnels van Gara de Nord, een treinstation in Boekarest. Als antropoloog maakte Branca foto’s van de mensen onder de grond voor zijn project ‘Inside Outside Under Bucharest’
Toestemming
Voordat Branca en zijn vriend Igor Marchesan de tunnels in mochten, moesten ze eerst ‘Bruce Lee’ zien te overtuigen. Een man, die zichzelf de leider van het leven in de tunnel noemt. Branca wil met de foto’s en de verhalen begrip vragen van ‘de gewone mens’. “Ik zou graag zien dat ze wat toleranter zouden zijn als ze daklozen tegenkomen. Mensen moeten zich een voorstelling kunnen maken van het leven onder de grond. Niet alleen maar medelijden, vooroordelen of angst.”
Begin 2014 viel Catalina flauw. Fotograaf Branca bracht haar naar het ziekenhuis. Ze gaf aan dat ze probeerde om te stoppen met het gebruiken van drugs. Maar niet heel veel later smeekte ze Branca om haar terug te brengen naar de tunnels. En ze begon weer met het gebruiken van drugs. Branca: “Ze was als een zus of een dochter voor me. Ik ben ook maar een mens en probeerde haar te helpen.”
Eind mei 2014 stierf Catalina. Het zou een hartstilstand zijn, maar eigenlijk werd de combinatie van aids en een infectie van drugs die naar haar hersenen gingen, haar lichaam te veel. Haar familie uit de tunnels betaalde de begrafenis. Fotograaf Branca was op het moment van overlijden in Italië. Toen hij het verdrietige nieuws vernam, snelde hij naar Roemenië.
Lees hier het hele verhaal van Massimo Branca
Foto’s: Massimo Branca