Waarom mannen niet wakker worden van een huilende baby?
Als kersverse ouders kom je er al snel achter dat een kindje in jullie leven een groot effect heeft op je relatie. Vaak ontbreekt het je aan behangplaksel, maar anders zat je partner al achter het bloemetjesbehang. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Waarom bereiden stellen zich wel voor op de praktische zaken als er een kindje komt, maar niet op de psychische toestand?
Journaliste Jancee Dunn schreef een boek over haar ervaringen: Liefde in tijden van luiers. Haar missie in het boek is om de relatie met haar man te herstellen. Ze onderzoekt hoe het komt dat de taakverdeling tussen partners zo verschilt en kijkt hoe ze dit het beste in balans kan houden. En hoe red je je seksleven?
Lees ook: Oproep aan ouders: duik weer eens onder de lakens!
In haar boek krijgt ze advies van relatie- en sekstherapeuten zoals Brené Brown, Sheryl Sandber en Caitylyn Moran. Wat blijkt? Veel stellen vergeten dat ze naast het uitvinden hoe je een goede papa of mama wordt, ook moet uitvinden hoe je je relatie staande houdt. Auteur Jancee, die ook voor The New York Times schrijft, deelt in dit boek haar ervaringen én oplossingen.
Opvallende bevindingen
Slapende baby’s reageren al vanaf een leeftijd van 6 maanden negatief op stemverheffing. Boze en/of ruziemakende ouders hebben dus een negatief effect op onze kleintjes! De kinderen hebben zo meer kans om ontwikkelingsproblemen, zoals later zindelijk worden of praten, te krijgen. Oudere kinderen van 3-6 jaar denken vaak dat het hun schuld is dat hun ouders ruzie hebben. Deze kinderen krijgen later vaak te maken met depressies, angsten en gedragsproblemen.
Word jouw partner niet wakker van jullie huilende koter? Je bent niet de enige! Uit onderzoek blijkt dat moeders 3x zo vaak door hun kinderen ‘s nachts wakker worden, dan de vaders. Het kan zijn dat de mannen net alsof doen ó het is het oerinstinct. Vroeger, heel vroeger, je weet wel in de tijd van de jagers en verzamelers, moesten mannen het hebben van hun eigenschappen om te overleven. Vrouwen daarentegen van hun zorgzame eigenschappen. Het kan dus zijn dat mannen daarom ‘getraind’ zijn in natuurlijke geluiden, zoals een harde wind. Ook blijkt dat vrouwen ‘s nachts beter zien dan mannen en mannen zien juist overdag beter.
De onzichtbare taken
Ook bespreekt Jancee de taakverdeling van man/vrouw in haar boek. Zo heeft de vrouw veel onopvallende, onzichtbare taken. Althans, voor de man zijn ze in ieder geval niet belangrijk of opvallend. Waar hebben we het dan over?
Lees ook: Gezocht: Manager om “Ik doe hier werkelijk alles” te zeggen
Denk bijvoorbeeld aan familieonderhoud. Dit is het kaartjes sturen, cadeaus kopen en mensen een hart onder de riem steken. Ook emotioneel onderhoud wordt vaak door mannen onderschat. Hoe gaat het met jullie puber op school? Heeft de kat wormen en hoe is de samenwerking met de nieuwe collega bij je man op het werk?
Daarnaast moet de vrouw vaak ook nog consumptiearbeid verrichten. Het kopen van ondergoed, schoolspullen en natuurlijk eten en drinken valt hieronder. Tenzij er een nieuwe televisie of iets anders groots of elektrisch moet komen, dan gaat je man opeens mee winkelen. Ook de taximoeder ervaart hier last van. Hoe vaak per week rij jij jouw kind (of die van iemand anders!) naar school, hobby’s, sport, vrienden?
Als laatste zijn wij vrouwen gezinsmanager. Maar dat wisten we natuurlijk al lang. De man doet de boodschappen misschien (als je het hem lief vraagt!), maar wie schrijft het lijstje? Wie is het meesterbrein achter alles in jullie huishouden? Wie zorgt er voor dat die nette spijkerbroek schoon is en het blouseje netjes geschreven? Juist ja: DE VROUW!
Lees ook: 9 tips om je huishouden (met kinderen) beter te organiseren
Wij, vrouwen, zijn er dag en nacht mee bezig. Stofzuigen in onze dromen enzo. En dan zeggen we iedere keer weer dat we niet de baas in huis willen zijn en ook willen dat de man een keertje zelf ergens mee komt, het initiatief neemt of iets bedenkt.
Maar ja, dat zal ook wel iets met oerinstinct zijn…
Deze blog bevat affiliatelinks.