Gaan we straks mango gebruiken als anticonceptie?
Steeds meer vrouwen zijn op zoek naar anticonceptie zonder hormonen. Dat is er ook wel, maar laten we zeggen niet in overvloed. Om toch aan die vraag te voldoen gaan wetenschappers op zoek naar natuurlijke stoffen voor anticonceptie. Waarschijnlijk hebben ze er een gevonden in een mangoplant.
Hieronder volgt de wetenschappelijke uitleg van hoe deze stof nou als anticonceptie kan dienen. Denk je, leuk en aardig, maar dat geloof ik allemaal wel, scroll dan door tot het woord samenvatting, dan ben je ook op de hoogte.
Lees ook: Anticonceptie zonder hormonen? Het bestaat!
Hoe dan?
Het zit zo. Zodra een zaadcel zijn weg gaat zoeken richting de eicel, gebruikt hij hierbij zijn staart. Eerst met ritmische slagen, maar zodra de zaadcel de eicel heeft bereikt, gaat hij meer zweep-achtige bewegingen maken, eigenlijk dus meer kracht zetten. Op die manier probeert de zaadcel door de buitenste laag van de eicel heen te komen.
Nu zijn wetenschappers er achtergekomen dat de zaadcel alleen die krachtige bewegingen kan maken, zodra er calcium door het calciumkanaal komt. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat dat calciumkanaal opengaat, doordat het bepaalde eiwitten aan elkaar bindt. Onderzoekers gingen dus op zoek naar een andere stof die zich aan die eiwitten zou binden, zodat het kanaal dus niet open zou gaan.
Die stofjes ontdekten ze uiteindelijk door te kijken naar welke anticonceptiemiddelen er gebruikt werden door inheemse volken. Ze kwamen erachter dat die de stoffen pristimerin en luepol gebruikten. Die laatste is dus te vinden in een mangoplant.
Lees ook: Alle anticonceptie voor vrouwen op een rijtje
Samenvatting
Door de stoffen pristimerin en luepol kunnen zaadcellen niet hard genoeg zwemmen om door de buitenste rand van de eicel heen te komen. De stof luepol is te vinden in een mangoplant.
Cool! Waar kunnen we dat kopen?
Nou, voorlopig nog nergens. Onderzoekers zijn nu aan het onderzoeken of de stoffen echt zwangerschappen kunnen voorkomen. En er moet nog even goed gekeken naar waar ze de stoffen vandaan gaan halen. Want hoewel beide stoffen in wilde planten voorkomen, zijn de hoeveelheden die in planten zitten wel heel laag. Dus voorlopig zijn mango’s nog alleen om lekker op te eten.
Bron: JAN
Bron beeld: Pixabay