“Baby’s langdurig alleen laten huilen, slecht voor hechting…?”
Je kleintje laten huilen? 100 jaar geleden wisten ze niet beter dan de afstandelijke opvoeding. Emoties moesten uitgebannen worden door te negeren of te onderdrukken. Toen waren ze ervan overtuigd dat je kinderen afhankelijk kon maken van liefde en affectie en daar zou je als kind later onzelfstandig van worden.
Inmiddels weten we beter. En toch blijft het een beetje taboe als je als ouder je kleintje wel of juist niet laat huilen. Beide manieren leveren commentaar. Het is nog steeds een onderwerp wat gevoelig blijft en iets waar wetenschappers nog altijd onderzoek naar doen. Want is laten huilen wel zo goed voor de longetjes?
Onvoorwaardelijke liefde
Je kleintje zit 9 maanden bij mama, warm, comfortabel en vooral veilig. En dan komt het ter wereld en daar is het allemaal niet zo comfortabel als wat hij kende. Hier in de westerse cultuur is het normaal om je kleintje een eigen kamer te geven, een bedje met het allermooiste dekentje. Ver van zijn veilige haven: mama.
Lees ook: Hoe ik van mijn huilbaby afkwam!
Dan begint hij te huilen, vaker dan je had gehoopt. Het is natuurlijk niet voor niets zo geregeld dat je als ouder het huilen van je baby zo snel mogelijk wilt stoppen omdat je het vervelend vind, vooral voor jezelf. Je trommelvliezen trillen ervan en je ervaart stress. Trucje van moeder natuur. Jouw onvoorwaardelijke liefde heeft hij nodig om veilig te kunnen (op)groeien. Jouw liefde zorgt ervoor dat hij een veilige hechting ontwikkelt wat weer zijn vruchten afwerpt in de toekomst. Dus je pakt hem op en hij wordt al rustiger.
“Een baby kan niet voor zichzelf zorgen. Wordt er niet gereageerd op zijn huiltje dan kunnen zijn cortisolwaardes hoog oplopen.”
Cortisol, Oxcytocine en Empathie
Maar wat gebeurt er eigenlijk bij je baby als je hem laat huilen? Zijn bloeddruk en hartslag zijn verhoogd. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die alleen, huilend in slaap vielen wel degelijk een verhoogt cortisolwaardes hadden in hun bloed. Door te huilen geeft hij aan dat er iets aan de hand is. Dit is zijn enige communicatiemogelijkheid om te zorgen dat jij hem van zijn ongemak af helpt. Wat dit dan ook is; vieze luier, koud, warm, pijn of eenzaam.
De baby alleen laten huilen, kan zorgen voor een storing in de veilige hechting en het basisvertrouwen. Omdat op deze manier jonge kinderen eigenlijk geleerd hebben in angstige of verdrietige momenten alleen te zijn. En dit kan buiten de onveilige hechting met ouders ook in de toekomst later met een partner problemen opleveren.
Lees ook: Waarom mannen niet wakker worden van een huilende baby?
Dan heb je ook nog het empatisch vermogen wat aangetast kan worden omdat empathie aangeleerd wordt door de ervaring hiervan. En beide worden beïnvloed door oxytocine, het hechtingshormoon, wat vrijkomt bij fysiek contact; zoals samen slapen, knuffelen, troosten, dragen en borstvoeding geven. Het vermindert stress, helpt om emoties te reguleren en versterkt de band tussen ouder en baby.
Stress
Stress op langer termijn is voor niemand goed. En ook door het alleen laten huilen op langer termijn kan een ernstige aandoeningen zich ontwikkelen. Ik kan hier nog dieper op ingaan over hoe belangrijk die eerste periode met je baby is en dat er in het brein bepaalde wegen zijn die bepalen hoe we stress ervaren en die bijdragen aan bepaalde aandoeningen die kunnen ontstaan door onveilige hechting.
“Hoe voel jij je, als je intens en hysterisch huilt en niemand geeft gehoor aan jou verdriet…?”
Je kunt als ouder niet altijd het huilen stoppen, maar door troosten en je kleintje bij je te houden voelt je kleintje zich veilig en komt er minder cortisol vrij. Bij veel huilen moet je uitzoeken wat de reden erachter is.
Over het algemeen huilen baby’s 2 uur per 24 uur. En de ene baby doet hier de hele dag over en de andere baby huilt 2 uur achter elkaar. Kleintjes kennen het verschil tussen dag en nacht niet en snappen niet waarom ze dan ineens alleen zijn en er niemand is die ze komt helpen. De meeste kleintjes slapen van nature niet door en dit wordt ontwikkeld naar mate ze opgroeien. Het slaap- en waakritme is ook op elke leeftijd weer anders.
Lees ook: 4 tips om een huilende baby te kalmeren
Dus net wanneer je gewend raakt en denkt: “Yes, i got a night free”, begint het zooitje van onrust weer opnieuw. Jij slaapt ook niet elke nacht het zelfde diepe slaapje als je partner, en hetzelfde geldt voor verdriet. Hoe voel jij je als je intens en hysterisch huilt en niemand geeft gehoor aan jou verdriet…?
Meer hierover lezen? Ik verwijs je door, als je van zware stof lezen houdt, naar mijn favorietje: “Waarom liefde zo belangrijk is” van Sue Gerhart.
Bron hoofdafbeelding: Pixabay