Ouders van Nederland: Leer kinderen over de juiste omgang met honden
In Nederland worden er circa 2,2 miljoen honden gehouden. In 2015 waren er in Nederland 2,2 kinderen. Dit zou dus betekenen dat er ongeveer evenveel honden, als kinderen Nederlandse bodem bezetten. Is het dan om deze reden alleen al niet noodzakelijk om kinderen te leren hoe ze een viervoeter moeten benaderen?
Het is een schrikbeeld voor menig hondeneigenaar. Een kind wat overenthousiast op hun viervoeter afrent om deze eens even lekker te knuffelen. Een heel lieve gedachte, maar niet iedere hond is hiervan gediend en sommige honden kunnen in het uiterste geval zelfs bijten. Van schrik, of angst, bijvoorbeeld. Maar ook omdat deze in de veronderstelling kan zijn dat dit kleine mensje wil spelen en zich ‘gewoon’ als hond gedraagt.
Lees ook: 4x Hoe help je kinderen met angst voor honden
Meestal eindigt in zo een verhaal de hond als de ‘schuldige’ en in het slechtste geval zal deze dan ook worden afgemaakt.
De tien maanden oude Belgische Mechelse herder, welke een paar weken geleden veelvuldig in het nieuws was, is hier een mooi voorbeeld van. Deze sprong over een 1,8 meter hoge muur om zo op een schoolplein vol spelende kleuters te belanden (bron: AD.nl). De hond beet om zich heen en verwondde op deze manier meerdere kinderen.
Het voorval met de Mechelse herder blijkt echter slechts een voorbeeld van een grootschalig ‘probleem’. Het aantal bijtincidenten door honden zit namelijk, per jaar, rond de 150.000 gevallen.
Lees ook: Tips van de dierenarts: Eerste kennismaking huisdier met baby
Kindergedrag vs. natuurlijk hondengedrag
De meeste bijtslachtoffers zijn kinderen. Is het dan misschien geen tijd om onze kinderen leren hoe met honden om te gaan? Dit voor hun eigen veiligheid.
Veel kinderen hebben bijvoorbeeld de neiging om een hond over hun kop, of rug te aaien. Ook dit is iets waar menig hond van schrikt. Maar ook overdreven druk gedrag, gillen, wegrennen of de hond pijn doen zijn dingen die kinderen nog wel eens willen doen en een hond kunnen irriteren, of uitlokken tot hondengedrag zoals; jagen en happen.
Daarnaast begrijpt een kind vaak gewoon simpelweg ‘de hondentaal’ niet. Zo kunnen ogenschijnlijk onschuldige handelingen, door de hond worden gezien als een uitdaging tot gevecht. In dat geval bijt de hond, het kind is gewond en de hond wordt gezien als bijtgraag en ‘slecht’. Dit terwijl de ‘schuld’ in zo’n geval echt bij de mens zelf lijkt te liggen.
Wat dan te doen/ niet te doen
- Om te beginnen: Laat kinderen NOOIT alleen met een hond
- Leer je kind om altijd eerst toestemming te vragen aan de eigenaar voordat deze een hond benaderd. Deze kent de hond het best en weet waarschijnlijk wat hij wel, of niet leuk vindt.
- Leer kinderen dat ze een hond die op ‘zijn’ plek (mand, bench) ligt, met rust laten. Dit is een plek waar de hond zich terug kan trekken. Als deze even een momentje rust wil van de kinderen, bijvoorbeeld.
- Hetzelfde geldt voor een slapende hond. Laat deze met rust, want de hond kan gemakkelijk schrikken en uitvallen
- Laat je kind NOOIT naar een hond toe ‘rennen’. Rustig benaderen is veilig benaderen
- Let op de lichaamstaal van een hond. Als een hond nerveus, angstig, of kwaad overkomt? Laat deze dan met rust.
- Dit lijkt een no-brainer, maar op een één of andere manier vinden nog veel volwassene het grappig wanneer een kind aan een hond zijn staart, of oren trekt. Zelfs de liefste hond kan bijten als deze pijn heeft! Hoe gek deze ook is op het kind. Laat dit dus niet gebeuren. Punt
- Ren niet weg van een hond, want: Jagersinstinct. No need to say more
- Leer kinderen dat, wanneer een onbekende of bekende onaangelijnde hond, hen agressief benaderd ze zo stil mogelijk blijven staan, met handen achter de rug. Vertel hen dat ze hun uiterste best moeten doen om niet te gillen en oogcontact met de hond te vermijden. Laat ze zo snel mogelijk een volwassene om hulp vragen, maar het liefst zonder te gillen of schreeuwen.
Bron beeld: eigen beeldmateriaal