Wat als je kind heel erg lang wordt?
Als ik dit schrijf, realiseer ik mij dat ‘heel erg lang’, misschien voor iedereen anders is. Ik was vroeger altijd één van de langste in de klas en mijn lengte is gestopt bij 1.70m. Toen was dat langer dan gemiddeld. Als ik nu om mij heen kijk denk ik het dat het al niet meer zo is. Veel mensen zijn langer dan dat ik ben. Maar wat als je kind heel erg lang wordt? Wat doe je dan?
Boven gemiddeld lang
Veerle, mijn dochter van 11, is érg lang met haar 1.76m. Van jongs af aan is ze lang geweest. Ze is er één van een tweeling. Haar tweelingbroer is een stuk kleiner en hij zit wat groei betreft iets onder de bovenste lijn. Veerle zit daar een stuk boven.
Mijn dochter heeft het altijd al moeilijk gevonden en dat begon al bij het leren lopen. Ze liep pas tegen haar tweede jaar want ze wist niet hoe ze dat moest doen met die lange benen. Motorisch had ze daar iets meer tijd voor nodig. De ‘schoolpleinmoeders’ hadden al snel hun mening klaar: “Waarom til je haar steeds op?”, “Kan ze zelf niet lopen?”, “Wat is ze lang zeg!”, “Dit is niet normaal hoor…” en ga zo maar door.
Overschat
Ze wordt altijd ouder geschat. Dat betekent vaak ook overschat en ze valt op. Dat is best een uitdaging voor een kind en zeker nu ze aan het puberen is. Veerle is een slimme meid en ze kan ook goed voor zichzelf opkomen maar ze is ook heel gevoelig. Dus als er opmerkingen gemaakt worden over haar lengte dan komt dat echt wel aan. Niet alleen kinderen maar volwassenen denken soms ook dat het erg grappig is als je een kind aanspreekt met lange of een andere variant daarop.
Jaren geleden zijn we al eens naar de kinderarts geweest. Die gaf aan dat we terug moesten komen als Veerle 1.70m zou zijn. Dan zouden ze verder gaan kijken en eventueel doorverwijzen.
De Groei Poli
April dit jaar was het dan zover en heb ik contact gezocht met de Groeipoli in Hilversum (Tergooi) want om nou eerst naar een algemene kinderarts te gaan die er niet in is gespecialiseerd vond ik een nutteloos consult.
Bij de Groeipoli gaan ze in een dagdeel allemaal onderzoeken doen en foto’s laten maken om te kijken hoe oud haar botleeftijd is en een vrij accurate schatting doen voor haar lengte.
Daaruit bleek dat Veerle rond de 1.92m / 1.95m zal worden als er niets gedaan zou worden en dat is voor een meisje toch wel erg lang. Nou is voor iedereen de keuze anders, maar Veerle staat achter haar beslissing om er wat aan te laten doen. Ze heeft voorbeelden gezien (haar halfzus en halfbroer) en zij hebben ook de groei laten stoppen.
Lees ook: Lijfgids voor meisjes: een offline reis door de pubertijd
Geen hormonen maar een operatie
Vroeger gaven ze de kinderen hormonen, bij de meisjes om hun menstruatie op gang te helpen want dan stopt de groei ook vrij snel. Dat was voor Veerle geen optie want er is gebleken dat het toch op latere leeftijd voor complicaties kan zorgen. Nu doen ze het met een knie operatie: percutane epifysiodese.
Met percutane epifysiodese wordt een operatie bedoeld, waarbij via een kleine snee in de huid de groeischijf van het bot beschadigd wordt. Het gevolg daarvan is dat de groei van dit bot in de lengte geremd wordt. Hiermee kunnen ze extreme lengtegroei beperken.
Een groeischijf is de plaats waar lengtegroei plaatsvindt. Onder in het bovenbeen en boven in het onderbeen zitten de twee belangrijkste groeischijven van het been. Hier komt het overgrote deel van de lengtegroei van het been vandaan. Door de groei van deze groeischijven rond de knie met een operatie te remmen, remmen ze een belangrijk deel van de lengtegroei.
Groen licht
Veerle heeft al haar onderzoeken gehad en vrij recentelijk groen licht gekregen voor de operatie. Deze gaat plaatsvinden in Eindhoven (lekker naast de deur) maar daar zitten, naast Assen, de beste Orthopedische chirurgen die daar veel ervaring mee hebben.Het zal even zwaar worden want ze mag twee weken niet lopen en daarna fysiotherapie nodig hebben, maar dit is wat zij wil en ik sta daar helemaal achter.
Wordt dus vervolgt.