Een eenling versus een tweeling: dit zijn de verschillen
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat er een behoorlijk verschil zit in het krijgen van één of twee baby’s tegelijk. Er zijn een aantal dingen waar ik tegenaan ben gelopen met de zwangerschap en geboorte van mijn tweeling. Zaken waar ik als een moeder van één kind nooit bij stil stond. In deze blog vertel ik je alles over de verschillen. Zodat jij je als tweelingmoeder (to be) voor kunt bereiden. Een eenling versus een tweeling: dit zijn de verschillen.
Een eenling versus een tweeling: De zwangerschap
Een tweeling krijgen betekent extra veel controle’s, in het ziekenhuis. Vanwege de medische indicatie die je krijgt sta je niet langer onder controle bij de verloskundige maar loopt alles, inclusief de bevalling via het ziekenhuis. Ik vond het fijn, want een tweelingzwangerschap vergt behoorlijk wat van je lichaam. De vele echo’s die je krijgt zijn natuurlijk een cadeautje. Wel is het helaas een stuk minder persoonlijk. Ook is het fysiek een stuk zwaarder om twee baby’s in je buik te laten groeien. Regelmatig werd ik door mijn lichaam een halt toe geroepen.
De namen verzinnen
Bij onze oudste dochter wisten we met 16 weken al hoe we haar zouden noemen. Ik hoorde een naam voorbij komen en wist meteen; dit wordt hem. Toen ik namen moest verzinnen voor de tweeling was dit toch best een uitdaging. Ze moesten immers bij elkaar passen, bij die van onze oudste dochter, de achternaam etc. En we moesten het ook nog eens allebei leuk vinden. Uiteindelijk zijn we er nog vrij snel uitgekomen met elkaar.
Aanbod aan babyspullen
Waar ik bij de oudste in de winkel soms enorme keuzestress had bij het uitzoeken van babyspullen had ik bij de tweeling stress vanwege het feit dat ik zo weinig keuze had. Er is gewoon een stuk minder aanbod.
De bevalling van een tweeling
Twee baby’s betekent twee keer persen. De tweede floept er dus niet zomaar achteraan. Sterker nog, ons tweede kindje is zelfs gehaald met de vacuümpomp omdat ze nog niet zoveel zin had om te komen. Ook mag je baby één afstaan aan je partner, die heerlijk mag genieten van jullie newborn en moet je zelf weer aan de bak voor nummer 2.
Borstvoeding geven
Twee baby’s tegelijk aan de borst. Het klinkt zo mooi, maar vind maar eens een comfortabele houding. Daarbij is het ook een enorme opgave om baby 2 aan te leggen terwijl er al 1 aan je tiet aan het lurken is. Om en om voeden was ook geen optie want dan had ik nauwelijks tijd meer over voor mijn oudste dochter. Ik heb uiteindelijk een week borstvoeding gegeven en ben toen over gestapt op flesvoeding.
Je aandacht verdelen
Waar ik bij mijn oudste alle tijd en aandacht had zodra ze ook maar een kick gaf moet ik nu continu keuze’s maken. Wie pak ik als eerste op? Wie heb ik net als eerste opgepakt? Wie heeft er het meeste aandacht nodig? Degene die het hardst huilt krijgt vaak automatisch eerder aandacht, maar ik probeer het zo eerlijk mogelijk te verdelen. Wat dus betekent dat er elke dag een kind in zijn bed ligt te huilen omdat ik broer of zus als eerste eruit heb gehaald. Dit vind ik nog steeds het moeilijkste gedeelte aan een tweeling hebben. Als ze allebei op schoot willen zitten, allebei aandacht willen, allebei tegelijk honger hebben. Mijn moederhart breekt dagelijks als ik er 1 moet laten wachten. Vooral de eerste weken, als ze allebei huilden en ik er maar 1 tegelijk kon troosten. Ik heb me zo vaak schuldig gevoeld.
Een tweeling in bad doen
In bad doen ~ Wie gaat er vandaag als eerste in bad, wie haal ik vandaag als eerste uit bad? Als nummer 1 uit bad is kan ik niet oneindig kroelen of met een fles op de bank eindigen, want nummer 2 moet ook nog uit bad. Daarbij is het ook behoorlijk lastig om de een aan te kleden terwijl nummer 2 nog in bad zit. Gelukkig hebben we veel hulp om ons heen en plan ik de badsessies zo dat ik het niet alleen hoef te doen. De eerste weken was het echt voornamelijk lopende band werk en een heel strak ritme.
Je hebt altijd je handen vol
Regelmatig gaf ik mijn oudste uit handen als mijn man thuis kwam. Kon ik iets voor mezelf doen. Of even koken. Bij 2 baby’s is het dus altijd eerlijk verdeeld, wat wel betekent dat je nooit je handen vrij hebt.
2x een kruipende baby
Die allebei een andere kant op gaan. Handen en ogen tekort. Elke dag weer.
Boodschappen doen
Waarom bestaan er geen winkelkarretjes met twee babyzitjes? Online boodschappen doen is bij ons standaard geworden. (wat een uitvinding trouwens!)
Slapeloze nachten
Onze tweeling besluit vaak dat ze om en om slecht gaan slapen. Als de een goed slaapt is de ander weer in de weer.
Zwemmen met 2 baby’s
Ik ben nooit fan geweest van zwemmen met een baby. Dat gedoe met aan en uit kleden, plannen om het tussen de slaapjes en voedingen door te doen. Je baby die het vervolgens koud heeft, zelf sta je kou te lijden. Maar met 2 baby’s is het al helemaal onmogelijk. Tenzij je het leuk vind om met 2 krijsende baby’s in het zwembad te staan.
Ervaringsdeskundigen
Wat vond ik het fijn toen mijn oudste dochter geboren was om ervaringen en tips uit te wisselen met andere nieuwbakken moeders. Je onzekerheid met elkaar delen, elkaars leed delen tijdens een sprongetje en daarnaast ook veel hoogtepunten met elkaar delen. Nadat ik bevallen was van de tweeling kreeg ik veel tips en adviezen van andere moeders. Hoe goed bedoeld ook vaak, alleen tweelingmoeders weten echt wat je doormaakt. Via social media ben ik in contact gekomen met meerdere tweelingmoeders en het was ontzettend fijn om herkenning bij elkaar te vinden.
Babyuitzet bij oma
Dachten de oma’s alles in huis te hebben voor als hun kleinkind langs zou komen. Nu is het toch best lastig als je maar 1 kinderstoel, 1 babybedje en een enkele kinderwagen hebt.
Overweldigende liefde…
Last but not least, dat overweldigende gevoel als je baby op je borst wordt gelegd. De onvoorwaardelijke liefde voor je kind. Met 2 baby’s is dat gevoel dus keer twee. Elke dag weer. Onbeschrijfelijk. Wat een voorrecht, wat een rijkdom. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.
Dit waren ze; de verschillen tussen een eenling versus een tweeling!