10x waarom werken in het onderwijs leuk is!
Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaat het basis- en voortgezet onderwijs weer staken, aldus de Algemene Onderwijsbond. Ow nee, alweer staken. Alhoewel ik het met de meeste punten eens ben (als leerkracht) ben ik wel staakmoe. Het basisonderwijs krijgt een te negatieve toon naar mijn mening. Dit werkt natuurlijk helemaal niet in het voordeel voor het grote lerarentekort. Ik kan een heel betoog schrijven over de werkdruk, het salaris en het lerarentekort maar veel liever belicht ik de mooie kanten van dit beroep. Een fijne lijst waarom werken in het onderwijs zo leuk is.
Deze juf wil een positief geluid laten horen (lees het wel met een knipoog 😉). Hieronder een lijstje met dé redenen waarom ik ervoor heb gekozen om voor de klas te staan.
10x waarom werken in het onderwijs wel leuk is!
- Laat ik beginnen met jawel: de vakanties. En ja, je hebt ze ook echt nodig om bij te komen en een periode in de klas af te sluiten, maar bij welke baan heb je deze luxe? En dat niet alleen. Nee ook nog altijd samen vrij met je eigen kindjes. Heer-lijk!
- Die kappersbeurt die je lover niet eens was opgevallen wordt wel opgemerkt door je leerlingen. Oke deze is op mij niet echt van toepassing, want ik draag een hoofddoek. Mijn manicure of nieuwe schoenen worden altijd gezien en gewaardeerd. Zo leuk.
- Waardering van je leerlingen in het algemeen. Kinderen kijken echt op tegen hun juf. Dit uit zich in spontane knuffels, dat ze je mama noemen in plaats van juf of in dozen chocolade.
- En wist je dat je als juf nooit nieuwe koffiemokken, douchegel of chocolaatjes hoeft te kopen. Die krijg je in overvloed met kerst, je verjaardag of aan het eind van het schooljaar.
- Cliché maar voor mij het allermooiste: kinderen willen graag leren. En hoe mooi is het dat je daar een bijdrage aan kan leveren. Betrokkenheid tijdens de lessen, overleg met elkaar over de leerstof of leerlingen die trots zijn op hun werk. De dynamiek in de klas: mijn hart gaat er oprecht sneller van kloppen.
- Als leerkracht blijf je jezelf ontwikkelen. Er zijn altijd situaties in je eigen klas of in die van je collega, met ouders of lesstofgeboden waar je veel uit leert. Vanuit al deze situaties kan je alleen een nog betere leerkracht worden.
- Kan je daarbij? Aardbei!! Als leerkracht blijf je jong van geest. Je weet wat er speelt onder kinderen, je weet wie Enzo Knol of wie Meisje Djamila is en je mag voelen aan slijm dat leerlingen thuis gemaakt hebben. Yeah!
- Als leerkracht leer je in de jaren voor de klas om de organisatie op orde te hebben. Je beschikt over vaardigheden die in het dagelijks leven goed van pas komen. Ik noem er een paar: consequent, creatief, vakkennis, geduldig, meelevend, enthousiast, sociaal, rechtvaardig en verantwoordelijk. Ow wacht dat zijn wel meer kwaliteiten dan een paar.
- Je kan je kennis gebruiken om je eigen kinderen nog beter te ondersteunen met school, huiswerk en op sociaal emotioneel gebied. Nadeel: ik draai op voor alle rapportavonden, huiswerk en ‘’probleempjes’’ op school. Manlief: ‘’Jij snapt dat allemaal veel beter’’. hihi
- Het mooiste is toch wel de passie die een leerkracht heeft. Als ik kijk naar mijn eigen collega’s en met hoeveel liefde zij hun werk doen is dat zo fijn en mooi. Je gaat naar huis met zoveel voldoening. Je denkt aan je leerlingen wanner zij er niet zijn. Je leeft mee als er thuis een nare situatie is. Je neemt het voor je leerlingen op wanneer dat nodig is. je bent bereid om langer op je werk te blijven om je lessen fantastisch voor te bereiden. Neemt het voor lief dat er lijm om je nieuwe blouse zit. Je steunt je leerlingen en je wilt het maximale haalbare uit een leerling halen. Je bent nog trotser dan trots als iets lukt. En je bent elke dag, een heel schooljaar een vast gezicht in het leven van een kind…
Een tegengeluid over werken in het onderwijs; het werk als leerkracht is gewoon super leuk, teen topbaan als je het mij vraagt. Laten we met elkaar een positief geluid naar buiten brengen om zo ons onderwijs weer aantrekkelijk te maken!
Photo by Lina Kivaka from Pexels