Wat is anticonceptie en welke methode past het best bij jou?
Wat is anticonceptie? Anticonceptie beschermt je tegen een (ongewenste) zwangerschap. We kennen in Nederland verschillende anticonceptiemethoden, de meeste zijn gericht op de vrouw. Maar wat is de beste anticonceptie? Welke methode het best bij een persoon past is persoonlijk. Dit heeft te maken met de persoonlijke voorkeur van de gebruiker, maar ook met de wijze waarop het lichaam op bepaalde anticonceptie reageert. In deze blog meer over wat is anticonceptie en welke methodes er zijn zodat jij kan kijken wat het beste bij jou past.
Wat is anticonceptie?
Kort samengevat is anticonceptie het voorkomen van een zwangerschap bij geslachtsgemeenschap. Met anticonceptie voorkom je dat de zaadcel en eicel bij elkaar komen en zo voorkom je het ontstaan van een embryo die zich kan innestelen in de baarmoeder wat een zwangerschap wordt.
Wat is de anticonceptie pil?
Een van de meest bekende anticonceptiemethoden is de pil. Bij de anticonceptiepil neem je dagelijks, op hetzelfde tijdstip een pil in om zwangerschap te voorkomen. Het nadeel van de pil is dat je jezelf er dagelijks aan moet herinneren om deze in te nemen. Anders is dit anticonceptiemiddel niet betrouwbaar genoeg. Ook zijn er bepaalde medicijnen waardoor de werking van de pil kan afnemen. De pil is niet voor iedereen een geschikt anticonceptiemiddel. Er zijn bepaalde aandoeningen waardoor het gebruik van de pil zelfs gevaarlijk is, maar ook lang niet iedere vrouw reageert goed op de aanwezige hormonen.
De anticonceptiering
De anticonceptiering werkt als het ware hetzelfde als de pil, maar dan hoef je er maar een keer per maand aan de te denken. De flexibele ring breng je een keer per maand in. Deze geeft de hormonen af om zwangerschap te voorkomen. Dit zijn veelal dezelfde hormonen als er in de anticonceptiepil zitten. De ring is betrouwbaar, maar hierdoor niet voor iedereen geschikt.
De prikpil
De prikpil beschermt enkele maanden tegen de zwangerschap. Je wordt niet of nauwelijks ongesteld en het kan na gebruik een jaar duren voordat je weer vruchtbaar bent. Deze anticonceptiemethode is niet geschikt voor vrouwen met bepaalde gevoeligheid voor hormonale anticonceptie of vrouwen die op korte termijn een kinderwens hebben.
De anticonceptiepleister
De pleister wissel je een keer per week, dus ook deze methode is prettig voor de vrouwen die door drukte vaak vergeten om de pil in te nemen. Ook hier geldt dat je deze beter niet kan gebruiken als je gevoelig bent voor anticonceptiemiddelen met hormonen.
Klaar met hormonale anticonceptie? Hier zijn de alternatieven
Hormonale anticonceptie verliest het aan populariteit. Steeds meer vrouwen geven te kennen dat ze last hebben van (nadelige) bijwerkingen of voelen zich niet meer prettig bij het slikken van hormonen om zwangerschap te voorkomen. Gelukkig zijn er ook anticonceptiemiddelen zonder…
Het spiraaltje
Een spiraal is te verkrijgen in twee vormen. Het hormoonspiraaltje of een koper T spiraal. Beide methoden zorgen voor jarenlange bescherming. Een koper T spiraal kan zelfs 5 tot 10 jaar blijven zitten en de hormoonspiraal beschermt tot 5 jaar tegen zwangerschap. De hormoonspiraal is niet geschikt voor mensen met een overgevoeligheid voor de aanwezige hormonen, maar het koperspiraaltje wel.
Een T-Safe koperspiraal mag 10 jaar blijven zitten en is net zo betrouwbaar als een hormoonspiraal. Daarnaast heb je sinds kort ook de Ballerine koper spiraal die je voor 5 jaar kunt laten plaatsen.
Barriere methodes
Een van de meest bekende barrière methode is het condoom, maar ook het pessarium en het vrouwencondoom zijn betrouwbare alternatieven. Bij barrière methodes komen er geen hormonen kijken, hierdoor zijn ze voor de meeste mensen veilig te gebruiken. Daarnaast beschermen condooms niet alleen tegen zwangerschap, maar ook tegen Soa’s. Daarom wordt er vaak naast de reguliere anticonceptiemiddelen een condoom aangeraden, zeker bij wisselend seksueel contact.
Sterilisatie
Sterilisatie is definitief en kan worden uitgevoerd bij zowel mannen als vrouwen. Voor vrouwen is sterilisatie vaak ingrijpender dan voor mannen, waardoor de zogenaamde ‘knip’ nog altijd populairder is voor stellen die geen kinderwens meer hebben.
Wat is de beste anticonceptie zonder hormonen?
Zoals al eerder aangegeven reageert niet elke vrouw even goed op de aanwezige hormonen in de pil, prikpil of anticonceptiering. Daarnaast zijn er bepaalde medische aandoeningen waardoor hormonale anticonceptie een no-go is. De anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn schaars, maar we bestaan gelukkig wel. We hebben al enkele voorbeelden benoemd zoals; een condoom en het koperspiraaltje. Sterilisatie is tevens een veilige methode voor wanneer hormonale anticonceptie geen optie is, maar niet geschikt voor wanneer er nog een kinderwens bestaat. En heb je wel eens gedacht aan een cycluscomputer?
Wat is Natuurlijke Anticonceptie?
Wat is anticonceptie hebben we hierboven kunnen lezen. Maar je kan ook anticonceptie zonder hormonen gebruiken. Veel vrouwen maken gebruik van hun cyclus om te bepalen wanneer er veilig gevreeën kan worden zonder kans op zwangerschap. Deze methode kost echter veel tijd, omdat het bepalen van je cyclus nu eenmaal niet over een dag ijs gaat. Daarnaast is deze manier niet geschikt voor vrouwen waarbij de menstruatie dikwijls onregelmatig is. Het idee erachter is dat je op deze manier precies kan berekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent en er dus niet (onbeschermd) gevreeën kan worden.
In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.