Mijn kind is ongelukkig op school. Wat kan ik doen?
Is je kind ongelukkig op school? Net zoals volwassen op het werk niet altijd gelukkig zijn, zo is een kind niet altijd gelukkig op school. Dit kan met veel dingen te maken hebben. De werkdruk, problemen met vriendjes, met de leerkracht of de school is geen veilige omgeving. Soms is dit makkelijk te herkennen en op te lossen. Maar niet in alle gevallen. Als je aan je kind merkt dat hij ongelukkig is op school en je kunt niet achterhalen wat er speelt dan is dat erg verdrietig.
Kind ongelukkig op school
Een jonger kind kan er bijvoorbeeld last van hebben dat hij of zij niet thuis in zijn eigen omgeving is of ze vinden het moeilijk om nieuwe vriendjes te maken. Oudere kinderen hebben eerder last van de werkdruk, examens en en ruzies of problemen met vrienden. Een kind zal niet altijd willen vertellen wat er speelt. In sommige gevallen is dat ze bang zijn dat ouders hun gevoelens wegwuiven en te makkelijk denk dat het een probleem is van ‘een beetje harder worden’. Dit is niet compleet onjuist, maar er zijn ook tijden bij dat je kind iets meer hulp nodig heeft en dit ook niet eens direct zal willen toegeven. In het ergste geval wordt een kind gepest op school.
Kind ongelukkig? De signalen!
Een kind wat ongelukkig is op school kan bepaalde signalen afgeven, zoals:
Niet naar school willen gaan
Dit kan een kind duidelijk maken door te gaan huilen. Dit zien we vaak bij jongere kinderen. Oudere kinderen zijn daarentegen regelmatig (school)ziek. Dit kenmerkt zich door buikpijn of zelfs braken voordat ze naar school toe moeten.
Geen huiswerk of opdrachten willen maken
Een kind wat zich niet prettig voelt op school heeft vaak ook niet de motivatie om te leren. Huiswerk of opdrachten worden niet gemaakt of eigenlijk gewoon maar afgeraffeld. Ook op school worden opdrachten niet gemaakt wat zich weer laat zien op het rapport.
Lees verder onder de afbeelding.
Gedragsproblemen
Als een kind ongelukkig is op school dan zien we vaak meerdere gedragsproblemen. Een kind wordt opstandig, dwars en soms zelfs onhandelbaar. Dit zien we meestal thuis, waar een kind zonder enige restrictie zichzelf kan zijn. Maar soms werkt het juist de andere kant op en is een kind op school onhandelbaar en thuis compleet op zijn gemak.
Wat kan je doen?
Als sommige van de bovenstaande signalen je bekend voorkomen dan is het om te beginnen belangrijk om het gesprek aan te gaan met je kind en school. Sommige kinderen vertellen echter niet graag over wat er in hun leven aan de gang is. Dit is zeker het geval bij pubers. Open vragen zijn in dit geval een uitkomst. Vraag aan een jonger kind naast wie ze gezeten hebben of met wie er is gespeeld tijdens de pauze. Een ouder kind kan je weer directer vragen naar vrienden enzovoorts.
Veroordeel niet
Een van de belangrijkste dingen die je kan doen is luisteren. Zonder te oordelen of direct in de bres te springen met ‘goedbedoelde’ adviezen. Geef je kind de tijd om zijn verhaal te doen en vraag naar wat hij wil dat er gaat gebeuren. Soms kan het helpen om je kind zijn problemen in een brief te zetten. Dit voelt soms makkelijker dan face-to-face praten over wat er speelt.
Laat je kind weten dat je er bent. Dat je wil helpen en laat weten hoe je kan helpen, maar laat de uiteindelijke keuze aan hem over. Sommige kinderen vertellen niets uit angst om voor schut te staan bij vrienden. Neem dus, zeker in het geval van oudere kinderen, niet zomaar de regie over.
Praat met de leerkacht
Krijg je echt niets uit je kind, dan kan het helpen om te praten met de leerkracht. Deze brengt doordeweeks het overgrote deel door met je kind en kan wellicht helpen met achterhalen wat het probleem is. De leerkracht kan je ook helpen met een oplossing zoeken voor wat er speelt. Iets wat onwijs belangrijk is als je kind ongelukkig is op school.
Moet mijn kind naar een andere school?
Je kind naar een andere school doen is een beslissing die niet over een dag ijs gaat. Je kan tenslotte niet elke keer van school wisselen als je kind een probleem heeft. Als je kind bijvoorbeeld wordt gepest, dan is het belangrijk om alle feiten te kennen en de school te betrekken bij het probleem. Dit kan via de leerkracht of in sommige, ernstigere gevallen, met een intern begeleider of de directeur. Van school wisselen doe je meestal in het uiterste geval. Als er op geen enkel gebied en passende oplossing voor je kind kan worden gevonden.