Budgettips voor een groot gezin: 10 tips om geld te besparen
Budgettips voor een groot gezin. Een groot gezin kost geld. Je weet dat je uit een groot gezin komt of een groot gezin hebt als je deze 11 punten herkent. Een groot gezin kost meer geld omdat je natuurlijk niet alleen omdat je meer mondjes te voeden hebt, maar denk ook aan zaken zoals: gas, water en licht, school, kleding enzovoorts.
Het is verrassend hoe hoog de kosten maandelijks kunnen oplopen als je een huishouden hebt van vijf of meer personen. Gelukkig zijn er ook manieren waarop je geld kan besparen. Waaronder deze 10 budgettips voor een groot gezin.
De basis van besparen groot gezin
Om te beginnen is het belangrijk om enthousiast te worden. Niemand wordt gelukkig van termen zoals: ‘minderen’, ‘besparen’ en ‘de hand op de knip’. Niet te vergeten dat vooral jongere kinderen geen enkel idee hebben wat dit inhoudt.
Maak er dus, om te beginnen, een wedstrijdje van. Wie het kortste onder de douche heeft gestaan in een week krijgt bijvoorbeeld een sticker. Bij vijf stickers krijgt je kind een klein presentje. Zo houd je het besparen ook voor kinderen leuk en begrijpelijk en werkt uiteindelijk iedereen mee.
10 Budgettips voor een groot gezin
Behalve de basis van besparen voor een groot gezin zijn er ook nog specifieke budgettips voor een groot gezin die je kunt toepassen. Wij geven 10 budgettips voor een groot gezin om zoveel mogelijk te besparen.
Tip 1: Ga georganiseerd boodschappen doen
Iets wat met een groot gezin alleen nog maar belangrijker is in dit lijstje met budgettips voor een groot gezin. Ga georganiseerd en voorbereid op pad. Maak een weekmenu en een boodschappenlijstje met alles wat je nodig hebt. Zoek naar aanbiedingen op het internet of in de folders en ga op deze manier op pad.
Een groot gezin eet en verbruikt nu eenmaal meer, dus het is om deze reden des te belangrijker om te bekijken waar je bepaalde voedingsmiddelen en producten voor een voordeligere prijs kan krijgen. Zo bespaar je gemakkelijk tientallen euro’s per maand.
Tip 2: 1 auto per gezin
Een auto is een relatief grote kostenpost. Zelfs als je hem nauwelijks gebruikt. Beperkt het aantal auto’s in het gezin dus tot een. Wie de auto gebruikt valt vaak onderling te bepalen. Kan er een van jullie carpoolen? Of kan het gezin overdag gemakkelijk vooruit met de fiets?
Hoe onpraktisch het ook even lijkt: een auto wegdoen scheelt je sowieso honderden euro’s per maand aan verzekeringskosten, wegenbelasting en benzine.
Tip 3: Doe je huiswerk
Ben je van plan om een (grote) aankoop te doen? Doe dit dan liever niet tijdens een rondje winkelen. Doe je huiswerk! Kijk bij welke winkel je het voordeligst uit gaat komen en ga daar naartoe. Denk aan een laptop, bijvoorbeeld.
Er zijn elektronica winkels met een laagsteprijsgarantie. Is dezelfde laptop elders goedkoper, dan wordt het verschil in mindering gebracht. Dit weet je echter pas als je de benodigde huiswerk hebt gedaan. Vergeet dit dus niet te doen! Ook dit kan je aardig wat geld schelen.
Je kan ook online je inkopen doen. Zo betaal je bij Plein.nl vaak wat minder voor vele schoonmaakproducten en verzorgingsmiddelen. De moeite waard om daar een kijkje te nemen.
Tip 4: Let op het verbruik
Dit is een geval van: alle kleine beetjes helpen. Minder lang douchen, de vaatwasser op een lagere temperatuur, de kachel minder vaak aan en (vooral een groot probleem bij gezinnen) het kledingverbruik proberen te verminderen. Tenslotte scheelt dat wat extra rondjes voor de wasmachine.
Ook kan je de waslading verkleinen door handdoeken meer dan één keer te gebruiken en kleding die best nog een dagje meekan nog niet gelijk in de wasmand te gooien. Wellicht merk je hier niet direct wat van in de portemonnee, maar het kan op jaarbasis zomaar enkele tientjes, tot honderd euro schelen.
Tip 5: Eet thuis
Natuurlijk; eten bestellen en uiteten gaan is hartstikke gezellig (en makkelijk), maar het mag best wat kosten. Zelfs het gemiddelde fastfood-menu kost makkelijk tussen de 5 a 10 euro per persoon. Daar waar je gemiddeld 10 a 15 euro per maaltijd voor je gezin kwijt bent.
Tip 6: Zakgeld
Zakgeld voor kinderen. En dan niet alleen voor de kinderen, maar ook zakgeld voor jezelf. Geef jezelf een vast bedrag per maand (of per week) om uit te geven.
Als het geld op is, is het op. Het bedrag wat je per maand overhoudt kan je opsparen. Heel fijn voor onvoorziene kostenposten, maar zo zie je ook goed wat je per maand overhoudt als je jezelf niet schuldig maakt aan onnodige (impuls)uitgaven.
Heb je een puber in huis die al naar het voorgezet onderwijs gaat? Dan kun je erachter komen of je kind klaar is voor de brugklas en hem of haar financieel op weg helpen. Daarvoor kun je het e-book ‘Klaar voor de start’ gebruiken en je kind op jonge leeftijd al leren omgaan met geld én dit bespreekbaar maken.
Lees verder onder deze afbeelding.
Tip 7: Tweedehands kleding
In een groot gezin kunnen de kosten voor kleding snel oplopen. Zeker als je bedenkt hoe snel kinderen nu eenmaal ergens uitgroeien. Bewaar zoveel mogelijk van de kleding van je oudere kinderen, voor de jongere. Vaak (en zeker in het geval van baby’s en peuters) kunnen de kleertjes nog makkelijk een ronde mee. Dat scheelt nu eenmaal onwijs veel geld.
Je kan ook kijken op sites zoals Marktplaats. Hier staan ook veel advertenties met tweedehands baby- en kinderkleding.
Tip 8: Speelgoed en gadgets
Dit geldt overigens ook voor speelgoed en de populaire gadgets. Je bent zomaar tientallen euro’s minder kwijt als je een hoverboard tweedehands besluit te kopen. Nog minder als je het speelgoed van je oudere kinderen netjes opbergt en bewaard voor de jongere generatie.
Of heb je al eens gedacht aan duurzaam speelgoed? Relatief wat duurder maar je kan het langer gebruiken én het is beter voor het milieu.
Tip 9: Bespaar op dagjes uit
Een dagje uit met een groot gezin is een (flinke) aanslag op de portemonnee. Daarom valt dit zeker onder de budgettips voor een groot gezin. Gelukkig kan je het uiteindelijk zo prijzig maken als je zelf wilt. Houd acties in de gaten voor kortingen op entreekaartjes voor pretparken, dierentuinen of de bioscoop.
Neem daarnaast zoveel mogelijk eigen consumpties mee. Een flesje cola kan in een pretperk zomaar 3 euro kosten, daar waar je er in de supermarkt net een euro voor betaald. Hetzelfde geldt voor snacks. Wie weet houd je zo ook nog wat over voor een patatje met zijn allen.
Love2BeMama heeft een handige pagina Things2Do waar ook de leukste aanbiedingen voor dagjes uit op staan.
Tip 10: Vaste lasten onder de loep
Neem ieder jaar je vaste lasten onder de loep. Betaal je niet teveel aan je verzekeringen, energiemaatschappij of internet-telefoon en televisie abonnement? Kan het elders wellicht goedkoper?
Veel mensen zijn bang om een overstap te maken, omdat dit nu eenmaal wat meer gedoe op kan leveren. Gelukkig hebben veel van deze maatschappijen tegenwoordig een overstapservice om dit makkelijker te maken.
Zo kan je ieder jaar je zorgverzekering herzien, net zoals het contract met de energiemaatschappij. Meestal krijg je zelfs een aangename korting om de overstap nog net iets aantrekkelijker te maken. Maar hier gebruik van, want je bent toch geen dief van je eigen portemonnee? Iets wat juist met een groot gezin nog belangrijker is.
Nog meer budgettips groot gezin
Er zijn nog meer budgettips voor een groot gezin om geld te besparen. Heb je al eens aan deze ideetjes gedacht?
Ga buiten de vakanties op vakantie
Is je kind nog niet leerplichtig? Ga dan buiten de vakanties om op vakantie. Hiermee kun je een boel geld besparen. En het is vaak ook nog eens rustiger. Zolang je buiten de vakanties om op vakantie kan, zou ik hier zeker van profiteren. Mits je dit natuurlijk kunt betalen en hier je geld aan uit wil geven.
Geen pakjes en zakjes
Hoe leuk het er ook uitziet; die pakjes drinken en zakjes chips, koop ze niet. Ze kosten behoorlijk wat geld en je kan beter een grote zak chips kopen en een fles drinken in plaats van pakjes en zakjes. Hiermee bespaar je echt tientallen euro’s.
Bewaar je kliekjes
Houd jij elke maaltijd wel kliekjes over? Gooi ze niet weg. Je kan ze de volgende dag eten (scheelt ook weer koken) of je geeft ze aan je kinderen. Kinderen eten doorgaans niet zoveel en kliekjes zijn prima maaltijden voor ze. Zo gooi je niet onnodig je eten weg, bespaar je tijd (want je hoeft niet te koken) en je bespaart geld. Dit klinkt mij als muziek in de oren.
Luier aanbiedingen
Heb je een kind wat nog in de luiers zit? Koop dan altijd je luiers in de aanbieding. Luiers zijn altijd wel ergens in de aanbieding en je bespaart hiermee een hoop geld.
In deze blogpost staan affiliatelinks verwerkt.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.