Budgettips gezin: hier kun je op besparen
Zoek jij budgettips voor je gezin? Hier vind je tips waar je op kunt besparen. Er zijn tal van redenen waarom je besluit om weer eens even goed te kijken naar het financiële plaatje van het gezin. Misschien is het om noodzakelijke redenen nodig om de hand even op de knip te houden of willen jullie gewoon graag wat meer overhouden om te sparen. Budgetteren is gelukkig lang niet zo saai en troosteloos als het lijkt. Sterker nog: met deze budgettips voor het gezin lijk je bijna moeiteloos geld te kunnen besparen.
Budgettips gezin
Een ‘budget hebben’ klinkt vaak een beetje stoffig, saai en gewoon: niet leuk! Desondanks kan het je per maand een hoop extra geld besparen/ opleveren. Zeker binnen het gezin! Het vergt een beetje inzet en motivatie, maar het is niet onmogelijk. Het kan zelfs leuk zijn! Zeker met wat budgettips om binnen het gezin te gebruiken.
Met deze tips is het voor iedereen binnen het huishouden een eitje om geld te besparen. Of dit nu is voor wat extra geld of om te sparen voor een fijne vakantie. Voor grote gezinnen hebben we al eerder een blog over budgettips geschreven. Misschien kun je hier ook alvast wat tips uithalen.
Budgettips voor binnen het gezin
Met deze budgettips voor gezinnen kun jij vandaag al beginnen met geld besparen.
Onderverdelen
Als je met je gezin van een budget gaat leven is het belangrijk om je financiën onder te verdelen in de volgende categorieën:
- De dingen die je moet hebben: de essentiële benodigdheden (boodschappengeld, vaste lasten).
- De dingen die je wil maar zonder kan: de doelen.
- Het geld wat je opzij wilt zetten voor onvoorziene kosten.
- En de onnodige uitgaven.
Wat geef je uit?
Hierna moet je gaan vaststellen wat er binnenkomt. Eventuele inkomsten/ kostgeld van oudere kinderen kan je hier ook bij meerekenen.
Daarna is het belangrijk om te kijken wat er maandelijks uitgaat en waar jullie op kunnen besparen. Wat zijn jullie kwijt aan boodschappen, de hypotheek, verzekeringen etc. Nu kan je waarschijnlijk niet bezuinigen op je hypotheek, maar op het gebied van de boodschappen valt er op korte termijn al flink wat te winnen.
Boodschappen
Maken jullie voldoende gebruik van de aanbiedingen? Het kan helpen om een weekmenu op te stellen aan de hand van wat er deze week in de aanbieding is. Maak een duidelijk en compleet boodschappenlijstje om te voorkomen dat je tussendoor alsnog naar de winkel moet (en je waarschijnlijk schuldig maakt aan onnodige impulsaankopen) en als een kip zonder kop de winkel binnenloopt om het karretje vol te laden. Dit lijkt wellicht wat strikt, maar het kan een oprechte sport worden om zoveel mogelijk uit te sparen op de wekelijkse boodschappen.
Vaste lasten
Het enige nadeel met vaste lasten zoals verzekeringen, een autoverzekering en de energienota is dat je vaak vastzit aan een jaarcontract. Je kan hier uiteindelijk flink geld op besparen, maar je moet even wachten. Desalniettemin heeft het zeker nut om in de gaten te houden wanneer het loont om eventueel over te stappen naar een voordeliger alternatief. Je kan voor het moment al besparen door minder lang te douchen, niet onnodig de kachel of verlichting aan te laten enzovoorts. Een kookwekker kan erbij helpen om ervoor te zorgen dat ieder gezinslid even kort te laten douchen.
Geef iedereen zakgeld
Na het vaststellen van de vaste lasten (en wat je hierop kan besparen) kan je vaststellen wat ieder gezinslid kan gebruiken om vast te besteden voor bijvoorbeeld kleding, cosmetica of andere persoonlijke producten en spaardoeleinden. Kinderen kun je een vast bedrag zakgeld geven. Is dit bedrag op? Dan is het op. Dit is een simpele doch effectieve manier om zicht te houden op onnodige uitgaven en doelen.
De onvoorziene uitgaven
Hoeveel blijft er nu nog over voor de onvoorziene uitgaven of om hiervoor voldoende te kunnen sparen? Is het te weinig dan kan je altijd nog bijstellen in de hoogte van het zakgeld om op dit gebied meer over te houden.
De onnodige uitgaven beperken
Probeer sterk te blijven. Het is verleidelijk om even een broodje te halen bij de bakker als je trek hebt, maar je bent zomaar enkele euro’s duurder uit als wanneer je even wacht tot je thuis bent en zelf een boterhammetje smeert. Hetzelfde geldt voor de impulsaankopen. Het is zonde om iets, wat je met een beetje research voor veel goedkoper kan krijgen, in een opwelling voor de hoofdprijs aanschaft. Door soms even ‘tot tien te tellen’ beperk je onnodige uitgaven en bespaar je (veel) geld.
Lees verder onder de afbeelding!
Maak het budget voor het gezin geen martelgang
Nuttige budgettips voor het gezin? Het is echt wel oké om af en toe uit eten te gaan of om jezelf te trakteren met iets moois of lekkers. Doe je dit niet? Dan heb je als gezin alleen maar de neiging om terug te vallen in je oude uitgavenpatroon. Benieuwd hoe je je doelen wel kan halen? Lees deze tips!
Een idee is om het gezin maandelijks te belonen als de budgetdoelen zijn nageleefd. Ga een dagje uit, bestel wat lekkers te eten of zet geld apart voor een fijne vakantie naar het buitenland. Zo maak je het naleven van het gezinsbudget voor iedereen een stuk leuker en ook nog eens gemakkelijker.