Waar ben je naar opzoek?

Wat is strippen bij een bevalling?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wat is strippen bij een bevalling?

Wat is strippen bij een bevalling? Strippen is een manier om de natuurlijke bevalling op gang te helpen. Door middel van te strippen wordt de kans op het doorzetten van de bevalling vergroot. Strippen gebeurt door de verloskundige of gynaecoloog. Door middel van inwendig onderzoek wordt gekeken of er al ontsluiting is en worden de vliezen van de baarmoedermond losgemaakt.

Wat is strippen bij een bevalling?

Bij het losmaken van de vliezen komen er prostaglandinen vrij. Deze hormonen brengen de bevalling op gang. De verloskundige kan ervoor kiezen om te strippen om verder medisch ingrijpen te voorkomen. Bijvoorbeeld zodat de vrouw nog thuis of bij de eigen verloskundige kan bevallen, maar ook om inleiden te voorkomen en de bevalling iets eerder op gang te brengen.

Hoe kan je de bevalling opwekken? 5 tips!

Zo aan het einde van de zwangerschap kan je weleens flink zat worden. Nodeloos om te zeggen dat ‘het uitzitten’ tot 42 weken voor veel vrouwen om deze reden geen optie is. De baby moet eruit. Het liefst vandaag nog!…

  • Denise Meijer

Werkt strippen bij een bevalling?

Onderzoek heeft uitgewezen dat strippen effectief is om de bevalling op gang te helpen, maar er zijn ook gevallen waarbij het strippen niets deed. Ongeveer 1 op de 6 vrouwen bevalt spontaan na het strippen. Het kan ook enkele dagen duren voordat de weeën op gang komen. In de meeste gevallen is dit echter binnen de 20 uur. De arts kan ervoor kiezen om een tweede keer te strippen als de eerste keer onsuccesvol was.

Wanneer kan de verloskundige strippen bij een bevalling?

Als je 40 weken zwanger bent dan is de kans groot dat je gestript kan worden. Meestal staat rond dit termijn de baarmoedermond al iets open en kunnen de vliezen dus gemakkelijk worden losgemaakt van de baarmoedermond. Als het de eerste keer niet lukt, dan kan de verloskundige ervoor kiezen om het nog een keer te doen. Als je 42 weken zwanger bent, dan moet je helaas naar de gynaecoloog om ingeleid te worden.

Doet strippen pijn?

Of het strippen bij een bevalling pijnlijk is, kan per vrouw wat verschillen. De meeste vrouwen vinden het echter niet pijnlijk of slechts een beetje onprettig aanvoelen. Na het strippen kan je wel last krijgen van wat helderrood bloedverlies. Dit heet spotting en is normaal zolang het bij minimaal bloedverlies blijft. Verlies je meer dan een maandverband vol? Dan is het slim om contact op te nemen met je verloskundige.

Wanneer komen de weeen op gang?

Meestal komen de weeën tussen de 20 en 24 uur na het strippen op gang. In het gros van de gevallen is dit in de avond, omdat je lichaam dan tot rust komt. Het kan ook helpen om even wat anders te doen en vooral: te ontspannen. Neem een warme douche, kijk een filmpje en doe rustig aan. Dit zorgt ervoor dat de bevalling beter door kan zetten.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Emma zei

    Bedankt voor de heldere uitleg over strippen bij een bevalling. Ik heb net ontdekt dat ik zwanger ben en ben me aan het inlezen over verschillende onderwerpen. Het is goed om te weten dat strippen alleen door een verloskundige of gynaecoloog gedaan mag worden. Binnenkort ga ik op zoek naar een verloskundigenpraktijk, daar kunnen ze me vast meer informatie geven over alle opties die er zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 9 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 9 maanden geleden
  • 4 minuten lezen