Intuitief eten; makkelijker dan het lijkt!
Leren intuitief eten is tegenwoordig iets waar je mee gebombardeerd wordt. Je kunt er cursussen voor volgen, boeken over lezen en het lijkt een enorme kunst om dit te kunnen. Maar is dat wel echt zo? Of is het makkelijker dan het lijkt?
Intuitief Eten: eten op je gevoel
Mijn kinderen zijn een enorm voorbeeld als het aankomt op intuïtief eten. Zij eten wanneer ze honger hebben en stoppen wanneer ze genoeg hebben. Een belangrijk aspect van intuïtief eten is eten zonder restricties. Alles kan en alles mag. Hoe meer je jezelf ‘verbiedt’ om bepaalde dingen te eten of alleen iets lekkers mag eten in het weekend, hoe meer je dit wil eten en op het moment dat je het dan ‘mag’ en eet je misschien wel meer dan je eigenlijk nodig hebt omdat het op dit moment wel mag en morgen niet.
Luister naar je lichaam
Intuitief eten is niets meer of minder dan het luisteren naar je lichaam. Naar de hongersignalen van je lichaam en hierop reageren. Te lang wachten met eten en niet snel genoeg reageren op de hongersignalen resulteert vaak in over-eten.
Snoepjes
Je lichaam heeft gewoon enorme honger. Bij kinderen zijn de honger-hormonen (ghreline) en verzadiging-hormonen (leptine) nog helemaal in balans. Ik ga hiermee een voorbeeld geven. Mijn kinderen weten, dat als ze ergens zin in hebben (natuurlijk wel binnen normale normen) dat ze het kunnen eten. Zo kan ik de hele dag een bakje met snoepjes op tafel zetten en is deze absoluut niet leeg aan het einde van de dag. Ze nemen er één of twee als ze daar zin in hebben en stoppen wanneer ze genoeg hebben. Wetende dat als ze straks nog zin hebben, de snoepjes er nog staan. Ons grote voorbeeld als het gaat om intuitief eten.
Niet verbieden
Op het moment dat ik hier heel strikt in ben, dat ze niks ‘lekkers’ mogen, dan wordt dit die roze olifant in de kamer. Als ik dan aan het einde van de dag een bakje snoep neerzet, dan eten ze dit leeg. Ze eten dit leeg omdat ze niet weten wanneer er weer een bakje snoep komt te staan.
Geniet van eten
Belangrijk om intuitief te eten is dus géén restricties hebben. Luisteren naar de behoeften van je lichaam. Vertrouwen hebben in je lichaam. Je lichaam heeft geen vervelende bijbedoelingen en gaat jou niet zomaar constant laten over-eten. Dat is namelijk ook niet goed voor je lichaam. Geniet van eten, van lekkere smaakjes en van gezelligheid rondom eten. Voed je lichaam naar behoefte, luister naar signalen en je zult zien dat dit eigenlijk redelijk in balans is. Dat je lichaam zal vragen om groenten en fruit maar ook af en toe suikers en vetten nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Niet vullen maar voeden: intuitief eten
Wacht niet te lang met eten maar voed je lichaam regelmatig. Voor mij is het allerbelangrijkste om te beseffen dat genieten van eten mag, dat het geen hogere wiskunde is. Vroeger aten de mensen ook ‘normaal’ zonder dat er diëten en cursussen rondom eten bestonden.
Intuitief eten? Let op de signalen!
Wil jij ook leren intuitief eten? Ik bedenk mij altijd dat hongersignalen hetzelfde zijn als plas-signalen. Je moet er op reageren. Je gaat toch ook niet zeggen tegen je lichaam: nu ga ik niet meer plassen hoor, ik heb gisteren al heel veel geplast, vandaag doe ik wat minder! Over sommige dingen in het leven hoeven we gewoon niet na te denken. Ons lichaam is super slim. Het laat ons bewegen, denken, het laat onze haren groeien zonder dat we erover moeten nadenken. Het zorgt voor de bloedstroom in ons lichaam, het zorgt voor het reinigen van ons lichaam… geef je lichaam het vertrouwen; dat verdient het!
In deze blogpost staan affiliatlinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.