Tips kinderen om leren gaan met geld
In een tijd waarin contactloos en digitaal betalen de overhand neemt en we steeds minder vaak contant geld in onze portemonnee hebben, denken kinderen dat geld onbeperkt verkrijgbaar is. Nieuwe generaties zien de waarde van geld niet meer in omdat ze het zicht op geld kwijt raken. Dit kan voor onze kinderen gevolgen hebben hoe goed ze met geld om leren gaan. Aan ons de taak aan ouder om dit goed op te pakken: we moeten onze kinderen om leren gaan met geld.
Geld onbeperkt verkrijgbaar?
Een deel van de opvoeders ziet de afname van contante betalingen als een obstakel bij het leerproces bij kinderen. In 2018 is er een onderzoek gedaan door het economisch bureau van ING. Aan ouders van kinderen tussen de 4 en 11 jaar oud werd gevraagd hoe ze leren omgaan met pinnen. Daaruit bleek dat pinnen kinderen de indruk geeft dat geld onbeperkt verkrijgbaar is.
Waarde van geld minder zichtbaar
Cash geld is voor kinderen inmiddels iets speciaals geworden omdat het voor hun minder zichtbaar is. Een muntje krijgen als zakgeld is voor hun minder normaal dan het in onze tijd was. Veel kinderen hebben op jonge leeftijd al een pinpas waardoor ze geen ‘zicht’ hebben op het geld wat ze krijgen, hebben en uitgeven. Dit is de zorg van veel ouders.
Een terechte zorg? Volgens Gabriëlla Bettonville van Nibud valt het mee. Ze zegt dat de betaalwijze inderdaad is veranderd maar dat betekent voor ouders dat ze de manier waarop je kinderen de waarde van geld bijbrengt, ook moet veranderen. We moeten onze kinderen bewust om leren gaan met geld.
Geef kinderen contant geld
Nu het contante geld steeds meer verdwijnt uit ons leven, neemt ook het zicht op direct afnemend budget af. Je moet ergens inloggen om te kunnen zien wat je budget is. Dat is anders dan wanneer je geld in je portemonnee hebt en de uitgaves veel meer zichtbaar zijn. Het Nibud zegt daarom dat het voor jonge kinderen handig is om ze een korte periode contant zakgeld te geven, en ze de waarde van geld te leren.
Kinderen om leren gaan met geld
Het voorbeeldgedrag van ouders speelt hierin ook een grote rol. Op jonge leeftijd kun je kinderen al leren over geld. Neem ze mee boodschappen doen of maak samen een spaarplan. Op deze manier maak je praten over geld ook bespreekbaar. Daarmee kun je het beste op jonge leeftijd al beginnen. Begeleid kinderen ook wanneer ze een pinpas krijgen.
Tips voor ouders
Tips om je kinderen om leren gaan met geld in het digitale tijdperk:
- Download de gratis checklist voor ouders van bijna pubers om geld bespreekbaar te maken.
- Zakgeldexpert Annelou van Noort geeft waardevolle tips hoe je kinderen leert met geld om te gaan. Volg haar kanalen!
- Geef kinderen zakgeld en leer ze omgaan met geld: ga het gesprek aan, help keuzes maken, leer ze de waarde van geld en leer ze geld uit te geven. Hier kunnen ze later ook van leren en je kunt ze ook leren waar ze op kunnen besparen.