Sinterklaasgedicht maken: met deze 5 tips dicht je als een pro!
Een Sinterklaasgedicht maken. Je moet het maar net kunnen. Tenslotte heeft niet iedereen de zogenaamde ‘dichtersknobbel’. Balen, aangezien je er met de surprises en presentjes etc. gewoonweg niet onderuit komt. De Goedheiligman heeft nu eenmaal een voorliefde voor dichten en rijm. Ga er maar aan staan om het allemaal weer voor elkaar te krijgen. Gelukkig zijn wij er om je een handje te helpen!
Sinterklaasgedicht maken: wij helpen je!
Gelukkig hoeft een Sinterklaasgedicht maken niet perse lastig te zijn. In het geval van een surprise gedicht is het zelfs beter om het versje zo simpel mogelijk te maken. Een half boekwerk met ingewikkelde worden en rijmpjes is misschien niet iets waar de juf (en het kind op zit te wachten). Een paar regeltjes volstaan. Maar hoe maak je er een leuk Sinterklaasgedicht van? We hebben een paar handige tips op een rijtje gezet.
Makkelijke Sinterklaas Surprise maken: 10 tips
De Sinterklaastijd is aangebroken; het Sinterklaasjournaal staat weer aan en de verlanglijstjes worden weer gevuld. Volgende week gaan de kinderen weer lootjes trekken op school. Een super leuke en gezellige tijd breekt aan. De oudste twee kinderen maken al een…
Tips om het perfecte Sinterklaasgedicht te maken
Tip 1: Verzamel zoveel mogelijk informatie over degene die het gedicht ontvangt
Meestal lees je op je supriselootje wel informatie zoals de naam, een lievelingskleur, favoriete eten en de hobby. Maar vraag je kind ook eens naar wat het klasgenootje zo leuk maakt. Is hij of zij altijd vrolijk? Goed in rekenen? Hoe meer informatie je kan krijgen hoe beter.
Tip 2: Steekwoorden
Maak met al deze informatie een handig lijstje met steekwoorden. Je hoeft er niet zo heel veel te hebben. Een stuk of vijf steekwoorden met betrekking tot de persoon die het gedichtje ontvangt is genoeg.
Tip 3: Blijf positief
Nee, het boeit niet dat Pieter normaal gesproken al knokkend over het schoolplein gaat. Of dat Anna verschrikkelijk slecht tegen haar verlies kan. Dit soort dingen zijn geen onderdeel van je Sinterklaasgedicht. Houd het positief, luchtig en gezellig.
Tip 4: Rijmen
Rijmen lijkt makkelijk, maar dat is het dus niet. Om te voorkomen dat je aankomt met het typische ‘Rozen zijn rood, violtjes zijn blauw’-verhaal kan je voor rijmwoordeninspiratie een kijkje nemen op www.rijmwoordenboek.nl. Hier vind je talloze woorden die rijmen op jouw gekozen steekwoorden. Handig voor als je zelf even geen inspiratie hebt.
Tip 5: Lees je gedicht hardop voor
Lees je gedichtje hardop voor om te kijken of je een beetje een ritme hebt. Vaak kan je dit niet lezen, maar des te beter horen. Hetzelfde geldt voor bepaalde rijmwoorden. Wellicht dat het in de praktijk allemaal niet zo lekker bekt als je in gedachten had. Door je tekstje hardop voor te lezen kom je hier al snel achter.
Bij verder gebrek aan inspiratie: Google is your friend!
Een Sinterklaasgedicht maken; de één schud hem zo uit zijn mouw, de ander heeft er duidelijk meer moeite mee.
Het kan natuurlijk gewoon zo zijn dat je echt, helemaal niet goed bent in dichten of er simpelweg geen tijd voor hebt. In alle eerlijkheid: een surprise in elkaar zetten kost al flink wat tijd. Je innerlijke dichteres loslaten is dan alleen nog maar moeilijker. Gelukkig zijn er ook een tal van leuke sites die je graag een handje helpen met het maken van je perfecte Sinterklaasgedicht. Dit kan door middel van kant-en-klare voorbeelden waar je zelf de nodige aanpassingen aan kan doen om het versje kloppend te maken of zelfs door middel van de Sinterklaasgedichten generator.
Je hoeft dus nooit met een ‘Roosjes zijn rood, schepen zijn groot’- type gedicht aan te komen. Een Sinterklaasgedicht maken doe je heel makkelijk met deze tips.Of met een beetje hulp van het internet. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je niet een gedicht hebt die elk jaar al wordt voorgelezen. Wees origineel, en met deze 5 tips om een Sinterklaasgedicht te maken kom je al een heel eind.
Succes!