De lichamelijke ontwikkeling van een puber
De puberteit is, in het kort, de periode waarin een kind zowel lichamelijk als hormonaal volwassen gaat worden. Het lichaam van je kind maakt binnen korte tijd veel veranderingen door. Meisjes gaan meestal rond hun 11de levensjaar in de puberteit en jongens beginnen iets later: als ze 13 zijn. Toch kan het per kind heel erg verschillen. Wat de lichamelijke ontwikkeling van een puber betreft gebeurt er zo veel dat het soms lastig bij te houden is. Wij vertellen alles over de lichamelijke ontwikkeling puber van A tot Z.
Veel ouders hebben dan ook het gevoel dat hun lieve kleine spruitje, ineens een heel ander persoon is. Zo worden ze groter, maar ook qua karakter veranderd er iets. Het is niet voor niets dat de puberteit vaak wordt geassocieerd met opstandig gedrag en een grote mond. Dit is heel normaal en zelfs heel logisch. Dit heeft ook met de lichamelijke ontwikkeling van een puber te maken.
Lichamelijke ontwikkeling puber
De lichamelijke ontwikkeling van een puber kan vroeg beginnen. Door de hormoon veranderingen in de puberteit, verandert er ook heel veel aan het lichaam van je kind. Ze worden niet alleen langer, maar deze hormonen zorgen er tevens voor dat je kind er volwassener uit komt te zien. Zo krijgen meisjes meer vrouwelijke vormen en vormt zich oksel, been en schaamhaar. Daarnaast krijgt je dochter in de puberteit haar eerste menstruatie. Dit kan een hele verwarrende periode zijn. Zo heeft ze niet alleen met alle hormonen om te gaan die bij het menstrueren komen kijken, maar veel meisjes schamen zich er ook voor dat ze ongesteld zijn.
Jongens krijgen ook meer lichaamshaar als de lichamelijke ontwikkeling als puber eenmaal op gang is. Ze krijgen een baard, oksel en schaamhaar. De penis en ballen gaan groeien en jongens krijgen rond deze leeftijd ook hun eerste zaadlozing. Meestal gebeurt dit ’s nachts. Daarnaast krijgen jongens ook ineens de welbekende baard in de keel. Dit kenmerkt zich in het begin door de stem die ineens van hoog, naar laag kan schieten.
Lichamelijke ontwikkeling puber: Hormonen tijdens de puberteit
De hormonen die vrijkomen tijdens de puberteit zijn nodig om al deze veranderingen teweeg te brengen. Toch kunnen ze voor je puber veel problemen veroorzaken. Zo kan je kind het ene moment heel blij en vrolijk zijn, om het volgende moment geïrriteerd en onverschillig over te komen. Dit hoort allemaal bij de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een puber en heeft ook te maken met de ontwikkeling van de hersenen.
Pubers gaan anders denken, hoort ook bij de lichamelijke ontwikkeling puber. Ze worden zich bewuster van hun eigen wereld waar ouders geen deel van uitmaken. Een puber krijgt, met de overgang naar de middelbare school, bijvoorbeeld ineens veel meer verantwoordelijkheid en moet leren omgaan met andere regels dan hij gewend is.
Losmaken van ouders
Bij de lichamelijke ontwikkeling van een puber hoort ook het losmaken van ouders. Hoe zwaar dit ook is: een puber zal zich beetje bij beetje gaan lospeuteren van zijn ouders. Ze gaan meer experimenteren en willen meer vrijheid. Het kan zelfs zo zijn dat je kind zich tegen je af gaat zetten en rebels gedrag gaat vertonen. Vrienden en vriendinnen worden steeds belangrijker, evenals hun mening. Dat je als ouder ongerust bent vindt een puber vaak maar ‘onzin’ en ‘bemoeierig’. Ook dit is allemaal onderdeel van de ontwikkeling van een puber en is weliswaar niet per se lichamelijk, maar des te lastiger voor de ouders. Tenslotte moeten deze ook leren loslaten. Wat misschien nog moeilijker is. Als ouder zijnde is het belangrijk om met je puber te blijven praten, maar ook grenzen blijft stellen. Conflicten met je puber zijn helaas ook onlosmakelijk verbonden met de puberteit. Toch heeft je kind juist zijn ouders nodig tijdens deze lastige en verwarrende levensfase.