Waar ben je naar opzoek?

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

Als jij en je partner uit elkaar gaan is dit natuurlijk al verdrietig genoeg. Als hier ook nog eens kinderen bij zijn betrokken, dan maakt dit een scheiding nog schrijnender. Er valt genoeg te lezen over de rechten die je hebt als een alleenstaande moeder. Sterker nog: anno 2021 is het nog altijd zo dat vaders meestal aan het kortste einde trekken. Welke rechten heb je als alleenstaande vader eigenlijk en hoe kan je ervoor zorgen dat dit wordt nageleefd?

De rechten van een alleenstaande vader: omgang

Hier kunnen we kort over zijn: je hebt als alleenstaande vader het recht om je kinderen te zien. Wanneer en hoe regel je in het beste geval gewoon met je ex-partner. Jammer genoeg gaat dit niet altijd even makkelijk. Er zijn moeders die de vader tegenwerken en dit zorgt voor ernstige problemen.

Er zijn slechts enkele gevallen waarin een eventuele omgang ontzegd kan worden. Let op: dit kan alleen gedaan worden door een rechter en als er sprake is van mishandeling, onbekwaamheid en er als een dusdanig nadeel voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling oplevert voor het kind. Mocht hier geen sprake van zijn dan is een van de rechten van jou als alleenstaande vader dat je dus gewoon je kinderen mag zien.

Vakantie alleenstaande ouder: Wat neem je mee?

Je hebt als alleenstaande ouder een vakantie geboekt. Hartstikke leuk, maar toch voel je een beetje paniek. Je moet namelijk nog zoveel regelen en er is niemand waar je dit ‘vakantieleed’ mee kan delen. Als het aan jou ligt sla…

  • Denise Meijer

Financiele tegemoetkoming

De alleenstaande ouder die de meeste zorg draagt voor de kinderen, heeft dikwijls recht op financiële tegemoetkoming. De reden hiervoor is simpel: als alleenstaande vader kan je de kosten die je maakt voor je kind niet meer delen. Als je kind het meeste tijd doorbrengt bij jou, kan dit voor financiële problemen zorgen. Ook omdat je een eventuele baan moet zien te combineren met (jonge) kinderen. Wat zijn de financiële rechten van een alleenstaande vader als je de meeste zorg draagt? We hebben een korte opsomming voor je gemaakt:

1. Kinderalimentatie

De ouder die de minste zorg draagt moet kinderalimentatie betalen. Dit spreek je als ouders zijnde onderling af, maar is ook afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan het inkomen bijvoorbeeld.

2. Kinderbijslag

Ieder kwartaal ontvang je kinderbijslag. Dit is een extra bedrag vanuit de overheid voor de zorg van je kinderen. De kinderbijslag gaat tevens naar de ouder die de meeste zorg draagt.

3. Kinderopvangtoeslag

Moet je jouw kindje regelmatig naar de opvang brengen? Dan kan je kinderopvangtoeslag aanvragen. Dit is maar goed ook, want kinderopvang is niet goedkoop. De KOT is inkomensafhankelijk en je betaalt wel een eigen bijdrage.

4. Vrijstelling arbeidsplicht

Een van de rechten die je hebt als alleenstaande vader die de meeste zorg draagt is een vrijstelling van de arbeidsplicht. Dit bestaat zodat je de volledige zorg van je kind op je kan nemen. Wil je gebruik maken van deze vrijstelling? Neem dan contact op met de gemeente en informeer naar de mogelijkheden. Er is echter wel een voorwaarde: je draagt de zorg voor een of meer kinderen tot 5 jaar oud.

Lees verder onder de afbeelding!

Wat als je ex de omgangsregeling niet naleeft?

In een perfecte wereld zien de kinderen van gescheiden ouders, zowel vader als moeder even vaak. Dit is echter niet altijd het geval. Daarnaast is het zo dat de alleenstaande vader meestal het idee heeft dat hij veel minder rechten heeft dan de moeder. De omgang van de vader is dan wel wettelijk vastgelegd, maar in praktijk gaat het nog niet zo makkelijk. Wat kan je doen als je ex-partner de omgangsregeling niet nakomt?

Neem een jurist in de arm

Deze kan je helpen om je te vertellen wat je rechten zijn als alleenstaande vader. Daarnaast kan druk vanuit een jurist bijdragen aan een betere omgangsregeling en naleving hiervan.

Betrek de kinderen niet in jullie problemen

Makkelijk gezegd dan gedaan. Zeker als het al om een vechtscheiding gaat. Toch is het belangrijk om je kinderen buiten jullie sores te houden. Praat dus niet slecht over je ex waar je kinderen bij zijn. Dit zal alleen maar in je nadeel gaan werken.

Alleen een rechter kan de recht op opgang omzeggen

Geeft je ex aan dat je de kinderen niet meer mag zien? Raak dan niet direct in paniek! Dit is namelijk niet iets wat je ex zomaar kan beslissen. Hier moet toch echt een rechter aan te pas komen. Neem contact op een instantie als je ex je het contact met de kinderen weigert. Op deze manier kan je sneller en doeltreffender geholpen worden. Al dan niet met behulp van een mediator.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 8 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 8 maanden geleden
  • 4 minuten lezen